Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Adio, ABECEDAR!

La Școala din Livada,

Adio, ABECEDAR!

Seria serbărilor de sfârșit de an școlar a început marți, 12 iunie, la Școala și Grădinița din Livada, comuna Nojorid, cu elevii învățătoarei Floare Tripe, urmați de preșcolarii educatoarelor Florica Sana și Viorica Drimba, și a continuat, miercuri, cu cei care tot anul au buchisit la descifrarea tainelor cărții lor de căpătâi. O frumoasă serbare au prezentat și preșcolarii din fermă, ai educatoarei Florica Berindei.

Deși 13, a fost o zi minunată, ce ne-a umplut sufletele de bucurie!
Iată-i pe micuții clasei I radiind de veselie la programul artistic purtând titlul sugestiv : "Adio, ABECEDAR!" , supravegheați cu dragoste-i de mamă de dna învățătoare Anișoara Brânzaș.
Cu emoție și nerăbdare, au așteptat sunetul clopoțelului care îi anunța intrarea în sala de clasă unde urma să se desfășoare serbarea. Protagoniștii și-au luat locul în fața spectatorilor, părinți, colegi mai mari, și profesori. Mânuțele nu stăteau locului, ele comunicau cu cei dragi și trădau emoțiile firești ale artiștilor. La semnalul învățătoarei, prichindeii își încep recitalul. Mai tare sau mai încet, degajat sau “împleticit”, fiecare își spune rolul, iar serbarea se încinge. La primul cântec, toate emoțiile dispar, iar școlarii par mult mai relaxați…Frumosul lor program ni i-a dezvăluit în toată splendoarea vârstei: veseli și amuzanți, sinceri și spontani, stări molipsitoare și pentru asistență.
 La final, fiecare a primit din mânâ învățătoarei “Diploma  copilăriei”, împreună cu o îmbrățișare și un sărut pe frunte.
A fost o zi de bun augur, aidoma anului școlar care s-a încheiat, primul din viața lor de școlari. 
Serbări au avut loc și la celelalte clase de la ciclul primar, urmate de așteptatele festivități de premiere.  (C.M.) 
Cu ei ne mândrim!
Așa după cum se obișnuiește în fiecare școală la sfârșit de an școlar, și la Livada, cei mai merituoși elevi au fost răsplătiți cu diplome și premii la festivitatea de premiere, desfășurată în curtea școlii. Merită să-i cunoașteți! 
Clasa I
Berindei Raul, Roșca Bianca, Scorțea Georgiana, Bara Denisa, Silaghi Alexandra, Isai Anghel, Gui Ana, Deac Ioana, Buda Dorotea și Moza Denisa.
Clasa a II-a
Deac Andreea, Luncan Bianca, Mereu Andreea, Purda Gabriela, Bogdan Octavian, Ianc Andreea și Martin Andrei.
Clasa a III-a
Maghiar Adina, Jurău Camelia, Pantea Romeo, Pop Denisa, Ianc Adela, Mereu Denisa, Luncan Raul și Turon Florin.
 Clasa a IV-a
Rad Petrișor, Neama Andreea, Nicorici Mădălina, Mal Bogdan, Vida Lavinia, Domocoș Georgiana, Capriș Larisa, Bara Guanina și Paina Florin.
 Clasa a V-a
Paina Alexandra, Purda Mihaela, Buda Paul și Filip Ioan.
Clasa a VI-a
Roșca Anca (media generală 10), Abrudan Andreea și Mateaș Georgiana.
Clasa a VII-a
Crupca Ionuț, Filip Ioana, Todea Anamaria, Găinar Ioana, Szucs Ionuț, Crainic Sebastián și     Pop Radu.
Clasa a VIII-a
Domocoș Lavinia și Firezar Florina.
Cinste lor, dascălilor și părinților!   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Adio, ABECEDAR!) - Ovi.                                                            

     

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020