Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Excursie de o zi la Stâna de Vale

„2 în 1”

Excursie de o zi la Stâna de Vale

Excursia de la Stâna de Vale din 23 ianuarie 2010, planificatǎ în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ-civilizație-comunitate” a oferit elevilor de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bǎlcescu” din Oradea atingerea a douǎ obiective: (re)cunoașterea locurilor de vis din Bihor – stațiunea Stâna de Vale și (re)vizitarea muzeului etnografic din Chișcǎu.

Cel de-al doilea obiectiv este legat de un alt proiect în care sunt implicați elevii școlii noastre, proiectul „Folclorul înnobileazǎ omul”. Așadar, o excursie, douǎ proiecte, nenumǎrate beneficii: cunoaștere, prietenie, bunǎ dispoziție, sǎnǎtate...
 În cadrul proiectului „Culturǎ-civilzație-comunitate”
(www.culturacivilizatiecomunitate.go.ro), elevii noștri și-au propus sǎ prezinte partenerilor de proiect din județele Alba, Bacǎu, Brașov și Galați, locații din Bihor demne de vizitat.
 Chiar dacǎ nu putem concura cu celebrele stațiuni montane din județul Brașov, Stâna de Vale este o stațiune binecuvântatǎ pentru bihoreni. Pe parcursul întregului an, orǎdenii pot alterna bǎile cu apǎ termalǎ din Bǎile Felix sau din piscinele hotelurilor cu rǎcoarea Stânei. Vara, o fugǎ la Stânǎ te scapǎ de cǎldura orașului, iar iarna, la Stânǎ poți sǎ schiezi, sǎ te dai cu sǎniuța, iar dacǎ ai vârsta permisǎ sau ai însoțitor, sǎ încerci snow-mobilul.
 Imediat dupǎ plecare, profesorii (membrii în echipa proiectului: Zaha Alina, Matiu Adriana și Szatmari Dorina) au înarmat elevii cu pixuri și caiete sponsorizate de S.C. Montline S.R.L. din Oradea, partenerǎ în proiect, specializatǎ în echipament montan (www.montline.ro). Astfel, copiii au putut nota impresii de-a lungul traseului.
Muzeul etnografic de la Chișcǎu a fost primul popas fǎcut dupǎ plecarea din Oradea. Unii copii îl vedeau pentru prima datǎ, alții îl știau din alte excusii care aveau drept destinație Peștera Urșilor, aflatǎ la aproximativ 300 de metri de muzeu. Cu toții am fost încântați de obiectele expuse, de varietatea lor, de faptul cǎ intrarea este gratuitǎ.
 Cel mai mult ne-a impresionat cǎmǎruța amenajatǎ ca o salǎ de clasǎ din perioada interbelicǎ, cu obiecte autentice: șase bǎncuțe joase și strâmte, o sobǎ de metal modelatǎ artistic, catedra cu cǎlimara și suportul pentru sugativǎ frumos ornamentate, fotografii vechi pe pereți, toate, împreunǎ cu lumina ce strǎbate printr-o fereastrǎ îngustǎ ne-au fǎcut sǎ ne simțim ca niște “guliveri” în țara piticilor. Copiii au descoperit foarte repede clopoțelul atârnat de perete și au dat, rând pe rând, bucuroși, semnalul de recreație!  
La Stâna de Vale ne aștepta o pârtie parcǎ special amenajatǎ pentru noi. Cu zǎpadǎ multǎ și pufoasǎ, împǎrțitǎ în douǎ, jumǎtate pentru schiori și jumǎtate pentru sǎniuțe, pârtia a dat fiecǎruia posibilitatea, dupǎ dotare și pricepere, sǎ se bucure de zǎpadǎ. Schiuri, sǎnii (aduse sau închiriate), boburi, pungi, capace, toate au fost folosite pentru a învinge forțele frecǎrii și a ajunge cât mai repede în vale.
Sosește vacanța!
Unii o vor petrece în oraș, acasǎ, cu ochii pe calculator sau la televizor, alții vor fi la țarǎ, la bunici ori împreunǎ cu pǎrinții prin cine știe ce destinații exotice, dar nimic nu se comparǎ cu o excursie împreunǎ cu colegii de clasǎ sau de școalǎ, cu profesorii (diriginți),  în naturǎ, iarna pe zǎpadǎ, acolo unde toți sunt egali și strigǎ din tot sufletul: Pârtieeeee!!! (Szatmari Dorina)

Trimite email

joi, 2 iulie 2020