Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Ziua mondială a zonelor umede”

Miercuri, membrii Cercului de protecția mediului au marcat, la palat,

„Ziua mondială a zonelor umede”

În fiecare an, membrii Cercului de protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea marchează „Ziua mondială a zonelor umede”, consemnată în calendarul ecologiștilor pe 2 februarie.

Dar cum elevii se vor afla în vacanță (marți, 2 februarie 2010), conducătorul cercului, doamna profesor Carmen Filip, a ținut să se întâlnească cu membrii cercului miercuri, 27 ianuarie.
Cu lecția învățată și plini de energie, micii ecologiști de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (clasele a II-a și a III-a C, îndrumați de înv. inst. Teodora Sîncelean și Toth Mirela), Colegiul Național „Iosif Vulcan” (clasa a IV-a A, înv. inst. Maria Donca), Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” (elevii dnei prof. Daniela Lascău – director adjunct) și Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” (un grup de elevi însoțit de prof. Dana Bănică) le-au demonstrat dascălilor cât de tari sunt ei în cunoașterea mediului, cu trimitere expresă la zonele umede din România, respectiv județul Bihor.
Conducătorul de cerc a lansat provocări... invitând membrii cercului la discuții, liceenii de la sanitar au prezentat în power point imagini reprezentând diferite zone umede, iar micii ecologiști s-au anunțat să răspundă... Pentru a sintetiza și a concluziona, reprezentanți ai celor trei clase numeroase prezente la activitate (clasa a II-a și a III-a C și clasa a IV-a A) s-au oferit să noteze chiar ei datele esențiale în cadrul planului de idei.
Din cele 89 de zone umede din România, micii ecologiști s-au oprit la cea mai întinsă (cea mai mare) - Delta Dunării. Revenind... „acasă”, au fost trecute în revistă și principalele zone umede din județul Bihor: lacul Cicoș (din apropierea localității Săcuieni), molhașurile de la Padiș, Valea Rece (din apropierea comunei Sălacea), Pădurea Rădvani (de la Cefa) și lacul de la 1 Mai. Cele mai reușite lucrări urmează să fie premiate cu diplome, precum și cei mai activi ecologiști.
Să mai spunem că tema din acest an a „Zilei mondiale a zonelor umede” este Grija pentru zonele umede – un răspuns la schimbările climatice, dar atenția micilor ecologiști ai palatului se îndreaptă nu doar spre zonele umede, ci spre tot ceea ce înseamnă protecția mediului, scopul cercului îndrumat de dna prof. Carmen Filip.(Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua mondială a zonelor umede”.

Trimite email
vineri, 17 ianuarie 2025, 22:46:17 Ora standard a Europei de Est