Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


„Ziua mondială a zonelor umede”

Miercuri, membrii Cercului de protecția mediului au marcat, la palat,

„Ziua mondială a zonelor umede”

În fiecare an, membrii Cercului de protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea marchează „Ziua mondială a zonelor umede”, consemnată în calendarul ecologiștilor pe 2 februarie.

Dar cum elevii se vor afla în vacanță (marți, 2 februarie 2010), conducătorul cercului, doamna profesor Carmen Filip, a ținut să se întâlnească cu membrii cercului miercuri, 27 ianuarie.
Cu lecția învățată și plini de energie, micii ecologiști de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (clasele a II-a și a III-a C, îndrumați de înv. inst. Teodora Sîncelean și Toth Mirela), Colegiul Național „Iosif Vulcan” (clasa a IV-a A, înv. inst. Maria Donca), Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” (elevii dnei prof. Daniela Lascău – director adjunct) și Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” (un grup de elevi însoțit de prof. Dana Bănică) le-au demonstrat dascălilor cât de tari sunt ei în cunoașterea mediului, cu trimitere expresă la zonele umede din România, respectiv județul Bihor.
Conducătorul de cerc a lansat provocări... invitând membrii cercului la discuții, liceenii de la sanitar au prezentat în power point imagini reprezentând diferite zone umede, iar micii ecologiști s-au anunțat să răspundă... Pentru a sintetiza și a concluziona, reprezentanți ai celor trei clase numeroase prezente la activitate (clasa a II-a și a III-a C și clasa a IV-a A) s-au oferit să noteze chiar ei datele esențiale în cadrul planului de idei.
Din cele 89 de zone umede din România, micii ecologiști s-au oprit la cea mai întinsă (cea mai mare) - Delta Dunării. Revenind... „acasă”, au fost trecute în revistă și principalele zone umede din județul Bihor: lacul Cicoș (din apropierea localității Săcuieni), molhașurile de la Padiș, Valea Rece (din apropierea comunei Sălacea), Pădurea Rădvani (de la Cefa) și lacul de la 1 Mai. Cele mai reușite lucrări urmează să fie premiate cu diplome, precum și cei mai activi ecologiști.
Să mai spunem că tema din acest an a „Zilei mondiale a zonelor umede” este Grija pentru zonele umede – un răspuns la schimbările climatice, dar atenția micilor ecologiști ai palatului se îndreaptă nu doar spre zonele umede, ci spre tot ceea ce înseamnă protecția mediului, scopul cercului îndrumat de dna prof. Carmen Filip.(Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua mondială a zonelor umede”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 decembrie 2021