Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Iarna, în ochii copiilor!

Proiecte noi, năravuri vechi

Iarna, în ochii copiilor!

Nicicând, inst. Maria Duma nu și-a privit și nu și-a tratat elevii ca pe niște adulți în miniatură, ca pe niște roboți sau ca pe niște copii fără personalitate.

Formată ca un dascăl adevărat, menit să-și ridice profesia la rang de apostolat, învățătoarea clasei a IV-a B (de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea) a pornit în nobila sa misiune de educator de la a dărui lumină și căldură copiilor încredințați. Câștigându-i mai întâi, i-a fost ușor să-i modeleze după propria-i voință, potrivit capacităților fiecăruia. Înconjurându-i cu dragoste, și-a câștigat prețuirea și respectul părinților. Așa încât, de-acum, cu toții formează o familie unită care acționează unitar, în aceeași direcție, cu același scop: înnobilarea lor. Fiecăruia  după capacități, predispoziții, motivație și voință. Cu realism și convingere, cu sinceritate și suflet curat.
Fiind mereu aproape, le-am studiat reacțiile, le-am admirat lucrările și i-am felicitat pentru rezultate. O fac și acum, după ce am asistat, ieri (joi, 28 ianuarie 2010) la o prezentare de proiecte, pe o temă generoasă, admirabil abordată de dăscălița lor și de toți elevii săi. I-am văzut la activitatea din parc, iar din prezentările lor în power point, i-am (re)văzut la... Ciuperca, într-un admirabil cadru, surprins cu ochii sufletului de fiecare în parte. Toți sunt numai suflet, precum dascălul lor. În patru ani, s-au obișnuit să fie sensibili... și atenți la tot ce văd în jur, să sară în ajutor, să întindă o mână. Iarna din lucrările lor e un anotimp viu, în care animalele sunt cele care dau culoare și viață, care impresionează, la fel de mult ca și cadrul mirific. Din păcate, nu putem cuprinde în cuvinte nici pe departe tot ceea ce am văzut preț de o oră și jumătate în proiectele acestor copii minunați. Imaginile, însă, vor completa în chip fericit, credem noi, ceea ce nu am reușit să surprindem, cu toată bunăvoința.
Părtași la bucuria lor, au fost, și de această dată, prietenii lor mai mici (partenerii lor de proiect), elevii dnei inst. Angela Clonda. Diplomele pe care le-au primit elevii nu pot, însă, răsplăti și acoperi realizările lor artistice, izvorâte dintr-un suflet preaplin, sincer și curat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Iarna, în ochii copiilor!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019