Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


2 februarie – Ziua mondială a zonelor umede

Primim de la A.P.M. Bihor

2 februarie – Ziua mondială a zonelor umede

Ca în fiecare an, pe 2 februarie, se serbează Ziua mondială a zonelor umede, zi care marchează data semnării Convenției Ramsar în anul 1971. Convenția este ratificată prin Legea nr. 5/1991 și reprezintă un tratat internațional de conservare și utilizare durabilă a zonelor umede prin care statele semnatare recunosc importanța ecologică, precum și valoarea economică, culturală, științifică și recreativă a acestora.

Anul acesta deviza este: „Grija pentru zonele umede, un răspuns la schimbările climatice!” și se referă la impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor zonelor umede, amenințate de activitățile antropice, precum și rolul acestor zone umede în atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Îmbunătățirea managementului bazinelor de râu, refacerea zonelor de retenție a apei în timpul inundațiilor, îmbunătățirea serviciilor zonelor umede pentru ameliorarea efectelor secetei au beneficii economice, sociale și de mediu imediate și ajută la combaterea efectelor schimbărilor climatice.
 În România există cinci situri Ramsar: Rezervația Biosferei Delta Dunării (1991), Insula Mică a Brăilei (1991), Lunca Mureșului (2006), Complexul Piscicol Dumbrăvița (2006) și Lacul Techirghiol (2006). La nivelul județului Bihor nu avem situri Ramsar, însă zonele umede reprezentate de mlaștini, turbării, bălți, heleștee, păduri aluviale și ripariene sunt prezente în majoritatea siturilor Natura 2000 din județ: Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani, Lunca Barcăului, Câmpia Nirului - Valea Ierului, Valea Alceului, Lacul Pețea, Molhașurile din Valea Izbucelor, Câmpia Careiului, Crișul Negru, Crișul Repede în amonte de Oradea, Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, Săcueni, cu rezervația naturală Lacul Cicoș, Valea Iadei.
Ziua zonelor umede este un prilej pentru Agenția pentru Protecția Mediului Bihor de a organiza și participa la diverse acțiuni educative după următorul calendar:
26 ianuarie – Desfășurarea activității sub genericul „Pledoarie despre natură”, de către elevii Cercului de chimie experimentală „Nymphaea” din cadrul Palatului Copiilor și Elevilor;
27 ianuarie – Activități desfășurate de către elevii Școlii cu clasele I- VIII „Avram Iancu” Oradea, Cercul de protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor.
 28 ianuarie – Prezentarea unui material despre rolul zonelor umede elevilor clasei a IV –a step by step de la Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea, rezolvarea unui test de cultură generală pe această temă.(Loredana Þîrț)

Trimite email

joi, 2 decembrie 2021