Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Bihorul, pe locurile I și II

La etapa finală de la Tășnad, județul Satu Mare

Bihorul, pe locurile I și II

În zilele de 15 și 16 iunie, a avut loc la Tășnad, județul Satu Mare, etapa finală a concursului regional de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om”, la care au participat echipaje din patru județe din Regiunea 6 Nord – Vest (Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare), câștigătoarele etapelor județeane, la gimnaziu și liceu.

Concursul este inițiat în cadrul Proiectului de Twinning RO/2004/IB/01 – Implementarea Acquis-ului de Mediu din contractul PHARE RO04/016-772.03.03, coordonat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Cluj–Napoca , în cooperare cu Ministerul Federal de Mediu, Conservarea Naturii și Siguranța Nucleară din Germania și Republica Austria.
La proiect participă agențiile pentru protecția mediului și inspectoratele școlare din județele: Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, alături de Agenția Regională pentru Protecția Mediului din Cluj –Napoca.
În județul Bihor, concursul s-a desfǎșurat în perioada noiembrie 2006 – mai 2007, fiind organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, Primǎria municipiului Oradea și S.C. AMUR SYSTEM COM S.A. Oradea (coordonatori de proiect, ing. Felicia Enache, consilier principal al A.P.M. Bihor și prof. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate al I.S.J. Bihor).
La etapa finalǎ (regionalǎ), județul Bihor a fost reprezentat la gimnaziu de echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea, format din elevii Selegean Argentina, Moisiu Mercedes și Rotaru Rǎzvan, îndrumați de prof. Zsejki Lucreția, iar la liceu de echipajul Colegiului Tehnic Vadu – Crișului, alcătuit din: Bica Rodica Nicoleta, Gavriluț Alina și Groza Daniel Bogdan, însoțiți de prof. Szabo Osvath Eva Gabriella.              
Atât la gimnaziu, cât și la liceu, concursul a constat în trei probe: prezentarea activitǎților ecologice derulate în perioada desfǎșurǎrii concursului (noiembrie 2006 – mai 2007), prezentarea unei machete (respectiv a unui proiect, în cazul liceenilor, realizat în perioada desfășurării concursului), și o probă practicǎ, de colectare selectivǎ a deșeurilor (cantitatea de deșeuri adunată în perioada derulǎrii concursului - kg/elev). Juriul a fost alcǎtuit din Corina Roman – șef Serviciu Monitoring, Sintezǎ și Coordonare, A.R.P.M. Cluj -  Napoca, coordonatoarea proiectului de twuinning din partea românǎ, Ana Maria Hereș – consilier al A.R.P.M. Cluj – Napoca, și Hartmut BEHREND – expert german, coordonator al proiectului de twuinning din partea Ministerului Federal de Mediu, Conservarea Naturii și Siguranța Nucleară din Germania.
Echipajele județului Bihor au reușit o performanță de excepție: locului I, la secțiune liceu și locul II la gimnaziu.
Dar iată cum arată clasamentul etapei finale:
La gimnaziu: locul I –  Școala cu cls. I-VIII „ Ion Creangǎ” din Satu Mare, jud. Satu Mare, locul II -   Școala cu cls. I-VIII nr. 11 Oradea, jud. Bihor, locul III -  Școala cu cls. I-VIII „ Lucian Blaga” din Baia Mare, jud. Maramureș.
La secțiunea liceu: locul I –  Colegiul Tehnic Vadu- Crișului, jud. Bihor, locul II – Liceul Teoretic din Negrești – Oaș, jud. Satu Mare, locul III -  Liceul Teoretic „Solomon Halita” din Sângiorz – Bǎi, jud. Bistrița - Nǎsǎud.
Echipajele câștigǎtoare au primit diplome și premii din partea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Cluj – Napoca, coordonatoarea proiectului la nivel regional, iar ocupanții locurilor I la cele două secțiuni vor fi rǎsplǎtiți cu o excursie în Austria, în luna septembrie. Agențiile pentru protecția mediului și inspectoratele școlare din cele patru județe au primit diplome de excelențǎ pentru implementarea proiectului la nivel județean.
Echipajele județului Bihor au fost însoțite de ing. Felicia Enache, consilier principal, Comp. Relații Publice și Comunicare, Planuri, Proiecte și Programe din cadrul A.P.M. Bihor și institutor Voichița Vancu, inspector al I.S.J. Bihor.Transportul elevilor a fost asigurat de A.P.M. Bihor, cu sprijin financiar din partea Primǎriei municipiului Oradea, Comp. Protecția Mediului – Spații Verzi, parteneri ai proiectului.
La încununarea cu succes a proiectului, ing. Felicia Enache ține sǎ mulțumească partenerilor, Inspectoratului Școlar, S.C. Amur System COM SRL Oradea, tuturor instituțiilor de învǎțǎmânt din jud. Bihor participante la acest concurs, Primǎriei municipiului Oradea pentru sprijinul financiar acordat, precum și sponsorilor, cu ajutorul cǎrora au putut fi rǎsplǎtiți elevii pentru rezultatele deosebite obținute. (F. E. & Ov. D.)
                                                                                                                            

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020