Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința de presă a Inspectoratului Școlar

Marți, la Grădinița nr. 36 – „Iris” din Oradea

Conferința de presă a Inspectoratului Școlar

Reprezentanții presei au fost convocați, marți (16 februarie 2010), de către conducerea Inspectoratului Școlar al județului Bihor, la o conferință de presă... „la Grădinița „Luceafărul” din Oradea, situată în cartierul Luceafărul” - ca să cităm din e-mail-ul I.S.J. Bihor.

Unde dai și unde crapă!
O grădiniță „Luceafărul” nu s-a inventat încă în Oradea, poate de-acum încolo, după „botezul oficios”... În fond, și la urma-urmei, vorba aceea, în fapt, se face vorbire despre Grădinița nr. 36 („Iris” - dacă tot vreți să o spunem pe aia dreaptă), mutată de curând (doar în două zile, vineri și sâmbătă, 5 - 6 februarie 2010) în cartierul Luceafărul din Oradea (situat în calea Aradului).
Nici că i se putea face o mai bună promovare Grădiniței nr. 36 – „Iris”, care funcționează în noul său sediu, din calea Aradului (4/A), de luni, 8 februarie, cu trei grupe de copii...
Bârnele, răutatea și colbul...
Din cauza bârnelor din ochi, a răutăților și pornirilor în a găsi și a cultiva cu orice preț sămânța de scandal, unii și-au pus în plan să dărâme și să desființeze, scormonind prin noroaiele de pe șantier...
Cu un calm englezesc, generalul (Dorel Luca) le-a răspuns elegant și punctual...
Așadar, Selina (cea nesuferită, care face și drege) și Primăria Oradea (cu un primar la fel de greu de digerat și nesuferit) fac front comun și mută grădinița din „buricul târgului” tocmai pe „moșia” Selinei, unde copiii vor sta (gratuit) în chirie (vreo trei ani), mâncând bine, doar cu 6 lei, ca tot copilul de grădiniță, dar... de la restaurantul Selinei. Acesta este tot „secretul” și... sămânța de scandal, coane Fănică!
Prima grădiniță Waldorf din Oradea
Tot din comunicatul cu pricina, aveam să află că la conferința de presă, vom fi înștiințați despre grădinița Waldorf, o inițiativă aparținând unui grup de orădeni de a înființa în Oradea prima grădiniță Waldorf.
Poate doriți să aflați ce-și propune Waldorf... dezvoltarea sănătoasă, armonioasă și plenară în voință, simțire și gândire a copilului, privit ca individualitate în formare, prin crearea posibilității de afirmare a forțelor înnăscute.
Elementele specifice ale educației preșcolare Waldorf:
*viziune antropologică asupra copilului *abordarea diferențiată a posibilităților de inițiativă ale copilului *ritmul zilei *predarea în module cu durata de două-patru săptămâni *utilizarea de materiale didactice (și jucării) ecologice...
Principiile pedagogiei preșcolare Waldorf:
*Copilul este o unitate (de) voință-simțire-gândire *Copilul este o ființă larg receptivă din punct de vedere senzorial * Ritmul și repetiția structurează activitățile *Grupa este compusă  din copii de vârste diferite, din considerente sociale și cognitive...
Pedagogia Waldorf cultivă creativitatea în profesia pedagogică, dar și asumarea în egală măsură de către pedagogi și părinți a responsabilității de a-i educa pe copii. Se caută formarea și dezvoltarea comunității educaționale alcătuite din copii, educatori și părinți...
Generalul Inspectoratului Școlar, prof. Dorel Luca, dorește să se știe că agreează un astfel de sistem de educație (care funcționează și prin alte orașe, la Timișoara, Cluj-Napoca și București...), iar din toamnă, la Grădinița nr. 36, ar putea funcționa și trei astfel de grupe de copii, pe lângă cele trei existente la ora actuală. Doritorii pot să înscrie copiii chiar de astăzi (miercuri, 17 februarie 2010). Organizatorii ne-au anunțat că s-au primit deja 43 de cereri, iar până la 60, mai sunt așteptați... 17, pentru grădinița Waldorf.
Bacalaureatul și proiectele  
Generalul I.S.J. Bihor a mai informat reprezentanții presei în legătură cu desfășurarea probei de evaluare a competențelor lingvistice la Limba și literatura română, despre rezultatele înregistate în prima zi..., precum și despre proiectele pe care le derulează I.S.J. Bihor în parteneriat cu inspectoratele școlare ale altor județe (Timiș, Sălaj, Cluj, Satu Mare, Caraș-Severin, Vrancea...), dar și cu Bucureștiul.
Subiectele le vom trata separat, cu altă ocazie.
Grădinița nr. 36 dispune de un spațiu imens și de dotări de invidiat!
De la inst. Lidia Petrica, directorul grădiniței, aveam să aflăm despre funcționarea grădiniței în noul spațiu..., ceva de invidiat, cu șase săli de grupă, luminoase și spațioase, plus sală de sport ..., a căror încălzire este programată prin... (tele)comandă; colectivul unității este format din cadre didactice tinere și îndrăgite: educatoare inst. Briana Toma, Jeanina Boc, Florentina Duma, Crina Demian, Livia Madar, Liliana Pașcalău; administrator – Camelia Galiș, personal nedidactic: Mariana Opriș - bucătar, îngrijitoare: Irina Dărăban, Viorica Ungur și Mărioara Bughiu, care au lucrat și la vechiul sediu al grădiniței. Tot din cadrul acestui colectiv a fost recrutat și inspectorul școlar de specialitate, prof. Aurelia Bodea, care are catedra rezervată.
Vizitând sălile, dar și curtea, aflată încă în curs de organizare (amenajare), am văzut dotarea și am receptat mesajul copiilor și dascălilor, aflați în activitate. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Conferința de presă a Inspectoratului Școlar.

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:37:48 Ora de vară a Europei de Est