Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Frumoasa tradiție a târgului de mărțișoare

Pentru a șasea oară, la Șc. „Avram Iancu” din Oradea

Frumoasa tradiție a târgului de mărțișoare

Motto: „În martie îți dorești/ Cât de multe să primești./ Poartă–le și vei vedea/ Că noroc mult vei avea!”
Vineri (26 februarie 2010), la orele amiezii, curtea Școlii cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea intrase deja în zodia Mărțișorului...

Preșcolarii Grădiniței nr. 55 (structura Grădiniței nr. 50) au dorit să fie primii la Târgul de mărțișoare, dar și să spargă gura târgului, vorba aceea, cu ale lor mărțișoare stropite cu roua sufletelor lor înlăcrimate de bucuria renașterii naturii și de razele soarelui care le zâmbeau cu nonșalanță.
La scurt timp de la instalare, standul preșcolarilor Nataliei Șipoș, de la grupa cu program normal a Grădiniței nr. 55, a devenit ținta tuturor ochilor, iar mărțișoarele au început să se împuțineze... De, cine se scoală de dimineață... vinde primul! Alături de ei, au venit colegii lor din grupa pregătitoare, de la programul prelungit, însoțiți de inst. Mihaela Vidican și ed. Mărioara Cardoș. Primii școlari sosiți pe platou au fost „boboceii” clasei I C – „vedetele” dnei prof. Monica Toader, care se încălziseră în sala de clasă cu un cântecel pregătit pentru 8 Martie („Mama, doar mama”). Ei veneau cu două panouri pline-ochi cu mărțișoare și felicitări, care mai de care mai tentante!
Ca o cetate aflată sub asediu
Curând, curtea a devenit un amfiteatru”, o cetate aflată sub asediu, un loc de „pelerinaj” pentru căutătorii de bijuterii și nestemate. Postată la o intersecție de drumuri comerciale, Cristina Cristea, mămica unui mare negustor din a II-a C, făcea legea cu singurele mărțișoare cu surprize din tot târgul Crăișorului, iar învățătoarea clasei, prof. Ioana Mihele, era toată numai zâmbet văzând succesul pe care îl aveau mărțișoarele „Andreei Marin”. Trasă de limbă, în particular, aveam să aflăm că surprizele conțineau: inimioare, fluturași, scoici și pietre aduse din Sicilia, precum și puișori de găinușe...   
Printre cei care au cumpărat cele mai multe mărțișoare și felicitări s-au numărat Cristina Voiț și Karina Sabău (cu câte cinci bucăți fiecare), Oana Bondar (4), Sena Mundruț, Andrei Șuteu, Bianca Rațiu și Denisa Luncan (toți din clasa a II-a B, elevii dnei înv. Marta Lovas). La standul clasei a IV-a D, toți comercianții erau băieți, elevii dlui înv. inst. Constantin Negruț. Cu nimic mai prejos, erau și standurile celorlalți dascăli: înv. Mariana Negruț (a IV-a B), prof. Ana Luncan (a III-a B), prof. Elena Bejușca (a II-a A), prof. Ramona Anghel (a III-a C), prof. Lucia Zsak (a IV-a A), prof. Steliana Cîrciumaru (a IV-a C).
„A intrat în tradiția școlii noastre ca luna martie să fie întâmpinată cu bucuria pe care ți-o dau frumoasele sale simboluri tradiționale, mărțișoarele și felicitările, atât de dragi românilor, și mai cu seamă copiilor, care le confecționează cu multă dăruire din te miri ce: pene, mărgele, nuci, piele, hârtie creponată, hârtie glasată, etamină, coji de fistic, lut, burete colorat, scoici, frunze și flori presate... ”, ne-a mărturisit directorul școlii, doamna profesor Gheorghina Bîrlădeanu, care, la fiecare ediție, cumpără cât zece!
În 9 martie, la Căminul de bătrâni din Sălard
Din vorbă-n vorbă, aveam să aflăm că trei clase de-a II-a (A, B și C) urmează să plece pe 9 martie la Căminul de bătrâni din Sălard pentru a-i bucura pe bunici cu un spectacol și mici atenții (fructe), dăruite din tot sufletul de elevii dnelor învățătoare: prof. Elena Bejușca, Marta Lovas și prof. Ioana Mihele. Astfel de acțiuni lăudabile desfășoară prof. Elena Bejușca de trei ani, dar nu numai de 8 martie, ci și de Crăciun și Sfintele Paști.
(Dorina T. & Ovidiu D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Frumoasa tradiție a târgului de mărțișoare.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019