Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”

Zilele revistei învățământului primar „Dascălul bihorean”

Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”

Joi (4 martie 2010), au debutat, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Zilele revistei învățământului primar „Dascălul bihorean”, manifestare organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor, Facultatea de Științe Socio-Umane, catedra Științele educației din cadrul Universității Oradea și Casa Corpului Didactic Bihor. Manifestările vor continua, astăzi (vineri, 5 martie), cu Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”.

Prof. Violeta Taichiș, inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar al județului Bihor, coordonatorul principal al manifestărilor, a salutat și a prezentat distinșii invitați, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, Universității și C.C.D., ai inspectoratelor școlare din județele Cluj, Satu Mare și Bistrița Năsăud, dar și reprezentanții sponsorilor. Înainte să dea cuvântul invitaților, a anunțat și momentele următoare: spectacolul „Mama-primăvară dulce”, premierea câștigătorilor concursurilor de creație organizate pentru elevi, prezentarea numărului aniversar al revistei „Dascălul bihorean” și vernisajul expoziției „Primăvara – o pictură parfumată”.
„Dascălul arde ca o lumânare, luminând pe alții”
Generalul Inspectoratului Școlar a făcut vorbire despre „dascălul (care) arde ca o lumânare, luminând pe alții”, a citit scrisoarea unei dăscălițe (Anca)... „A fost odată Viorica Piscoi”, propunând și un moment de reculegere „pentru cei care s-au jertfit pe altarul învățământului românesc”.
Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, prof. univ. dr. Floarea Chipea, a mulțumit învățătorilor (institutorilor) pentru disponibilitate și parteneriat și i-a invitat să participe și la Conferința din luna mai. Referindu-se la titlul simpozionului național, dumneaei întreba și se întreba: Cine mai face, apostolat... decât dascălul! Dascălul oferă cu dragoste lumina cunoașterii. El ne luminează primii pași. El trebuie să știe de toate, să fie bun la toate...
Directorul C.C.D. Bihor, prof. dr. Virginia Tiurbe și inspectorul școlar de specialitate -  Gheorghe Nan s-au referit la „dascălul pentru dascăl”, mulțumind metodiștilor Inspectoratului Școlar, dar și altor categorii de susținători ai școlii care sprijină învățământul pe care l-au slujit, neuitând de unde au plecat. E cazul dlui jurist (notar) Cornel Gârba, care a rămas profund atașat profesiei dintâi.
„Mă simt profund îndatorat acelor care mi-au dat formația de dascăl. Fac un apel, pe această cale, să nu lăsați să iasă din centrul preocupărilor dascălului copilul. Parcă se pierde din vedere acest deziderat și scop. Chiar dacă nu mai profesez în acest domeniu, mă simt ancorat în profesia dintâi”, a mai spus Cornel Gârba.
La manifestarea dascălilor bihoreni, au participat învățători (institutori) din întreg județul, profesori, directori de școli, inspectori școlari și profesori ai Universității din Oradea, care se simt legați prin profesie și apreciază foarte mult munca și calitățile învățătorului, cu adevărat apostol al neamului.
Spectacolul „Mama – primăvară dulce”
Cum putea lipsi de la o asemenea reuniune de suflet și credință tocmai Măria sa, Copilul? Categoric nu. Unde e dascălul e și copilul. Scena colegiului a fost luminată (mai întâi) doar de sufletele aprinse ale copiilor-artiști care ardeau ca niște candele, ca niște torțe olimpice, impresionând... fără bariere și complexe. La fel de grozavi s-au dovedit a fi copiii din Leș, Marghita, Șuncuiuș, Buntești, Ștei... ca și colegii lor din municipiul de pe Crișul Repede, de la „Dacia”, Avram Iancu”, „Oltea Doamna”, „Iosif Vulcan”, „Onisifor Ghibu”, Liceul de Artă, Palatul Copiilor și Elevilor ...
Programul
1. Corul „Angelicus” – Liceul de Artă din Oradea, clasa a II-a, prof. Valeria Bunica – cu două piese (dirijor, prof. Narcisa Midoschi)
 2. Piesa „Solul primăverii” – Școala din Leș, clasa a II-a, inst. Domnica Cordoș
3. Dans tematic „Dansul primăverii” – Șc. „Oltea Doamna”, clasa a II-a, prof. Elena Pavel
4. Solo vioară – Lic. de Artă, eleva Þurcanu Raluca, clasa a III-a, prof. Bratu Sebastian
 5. Dans tematic - „Dansul mărțișoarelor”, clasa a IV-a step by step, Școala din Marghita
 6. Grup vocal „Allegria” – Șc. „Avram Iancu” din Oradea, clasa a IV-a, prof. Steliana Cârciumaru și Constantin Negruț – solistă, eleva Claudia Gui
 7. Dans de societate – Șc. „Avram Iancu”, Oradea, clasa a IV-a, prof. Steliana Cârciumaru și Constantin Negruț;
 8. Pian – Lic. de Artă, eleva Negruțiu Ana, clasa a III-a, prof. dr. Fekete Elisabeta
 9. Dans sportiv  – Iulia Frâncu de la Șc. „Oltea Doamna” (prof. Mitran Viorica) și David Cosma de la Șc. „Dacia”(prof. Hava Florica)
10. Dans tematic – Lic.T. „O. Ghibu, clasa a II-a, înv. Marcela Marian
11. Majoretele Palatul Copiilor și Elevilor, prof. Amalia Pop
12. Lilioara– Școala din Buntești, înv. Herman Georgeta
13. Cântece populare – soliști: Merce Marcela, Clubul Copiilor Ștei și Vese Georgiana, Școala din Buntești
14. Sărbători de primăvară – Gr. Șc. Ind. din Șuncuiuș, clasa a IV-a, înv. Straton Monica;
15. Cântec popular  – Tirla Andreea de la Clubul Copiilor Ștei
16. Dans popular – formația de dansuri a claselor a IV-a de la Lic. T. „O. Ghibu”, înv. Pantea Marioara și Româneac Iosif.
Prezentatori: Ruzsa Antonia și Igna-Petrașcu Dragoș, clasa a IV-a A de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, prof. Maria Donca
Câștigătorii concursurilor
Premiile Concursului național "Mama - icoană vie a lumii noastre"
La clasa a II-a
Premiu special pentru epică – Ile Crișan Roberta, Șc. “Dacia” (înv. Florica Hava); premiu special pentru lirică – Ardelean Oana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Rodica Vlad); premiul I – Martin Celik Gr. Șc. Cobadin jud. Constanța (înv. Virginia Marcu); premiu II – Vidican Șerban Șc. “Dacia” Oradea (înv. Florica Hava); premiu III – Pop Bogdan Șc. “Lucian Blaga” Satu Mare (înv. Manuela Ștef și Mariana Zima); mențiune I – Pop Mark Antony, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Elena Pavel); mențiune II – Bendea Oana Ilinca, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Florica Hava); mențiune III – Benetti Giulia, Șc. “Andrei Mureșan” Oradea (înv. Elena Brege);
La clasa a III-a
Premiu special pentru epică – Pop Robert, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Rodica Fechete); premiu special pentru lirică – Mihuț Denisa Georgiana, Șc. “Andrei Mureșanu” Oradea (înv. Elena Iacob și Veronica Isdrăilă); premiul I – Merce Bogdan Florin, Șc. Ghighișeni, jud. Bihor (înv. Liana Tofan); premiul II – Cristea Alin, Șc. “Ion Băcilă”, Brăila (înv. M. Craioveanu și Viorica Chircu); premiul III – Popa Șerban, Șc. Buntești, jud. Bihor (înv. Geta Herman); mențiune I – Puchianu Andrei, Lic. T.  “O. Ghibu” Oradea (înv. Maria Pantea); mențiune II – Egli Cristian, Șc. nr. 1 Carei (înv. Sidonia Varga); mențiune III – Nuțaș Alexandra, Șc. Șuiug, jud. Bihor (înv. Geta Chirilă); mențiune – Mariș Paula Denisa, Gr. Șc. Huedin, jud. Cluj (înv. Elena Gligan); mențiune – Mircea Alexandru, C. N. “A. Mureșanu”, Bistrița (înv. Irina Matei).
La clasa a IV-a
Premiu special pentru epică – Comănescu Ștefania, Șc. “Miron Pompiliu” Ștei (înv. Florica Merce); premiu special pentru lirică – Nandra Rareș Vlad, Șc. Marghita (înv. Florica Curtean); premiul I – Danca Maria, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Ana Cuc); premiul II – Floruț Vese Roxana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Florica Torjoc); premiul III – Georgescu Daria Ioana, Șc. nr. 97 București (înv. Maria Robu); mențiune I – Stanciu Andreea Gabriela, Șc. “Avram Iancu” Satu Mare (înv. Maria Chiș și Fischer Elisabet); mențiune II – Fanea Karla, Lic. Teologic – Greco – Catolic Oradea (prof. Mariana Lucaci și Lia Șipoș); mențiune III – Polojințef Corbu Roxana, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Simona Cobe); mențiune – Farchizon Cristina, Șc. Dumbrava, jud. Timiș (înv. Laura Bejenar);
Premiile Concursului național “Primăvara – o pictură parfumată”
Clasa I
Premiul I – Șereș Patricia, Șc. “Avram Iancu” Satu Mare (prof. Florea Mariana Gabriela); Corbu Andrei Șerban, Lic. Ped “Nicolae Bolcaș” Beiuș (inst. Liana Lucuța); Fechete Gabriel, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Viorica Mitran); premiul II – Marușca Andreea Cătălina, C. N. “Arany Janos” Salonta (prof. Doina Ana Haș); Varianini Giulia Flavia, Lic. Ped. “Nicolae Bolcaș” Beiuș (inst. Adela Florina Moruț); Kiss Genifer, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (înv. Kristina Ursu); premiul III – Madar Sergiu Liviu, Șc. “Dacia” Oradea (inst. Laura Diana Zlibuț); Fabian Diana, C. T. Vadu Crișului (înv. Aurora Reti Gheți); Bartok Jennifer, Șc. “Andrei Mureșanu”  Oradea (înv. Marioara Berindan); Dunai Antonia, Șc. Petreu, jud. Bihor (inst. Iuliana Zelina);
Clasa a II-a
Premiul I – Poșta Theodora, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Maria Costin); Hora Adelina, Șc. “Andrei Mureșanu” Oradea (prof. Lavinia Sabău și Ioana Abrudan); Taichiș Camelia, Șc. Buntești, jud. Bihor (inst. Olimpia Ciuciu); premiul II – Butuc Andrada, Șc. “Nicolae Bălcescu” Oradea (prof. Domnica Nan); Pop Felix, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (prof. Elena Pavel); Iurișta Stanka Nikolka, Lic. T. “Iozef Kozacek” Budoi, jud. Bihor (înv. Lașasc Milenca); Kovasc Grace, Șc. “Arany Janos” Salonta; premiul III – Ardelean Oana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Rodica Vlad); Curta Elena, Șc. “Andrei Mureșanu” Oradea (inst. Maria Eva Tirpe); Midoschi Vlad, Lic. de Artă Oradea (prof. Valeria Bunica); Rațiu Anamaria, Șc. “Dacia” Oradea (prof. Florica Hava);
Clasa a III-a
Premiul I – Lobonț Ioana Claudia, Șc. “Avram Iancu” Satu Mare (înv. Elisabeta Pop); Rusu Andreea Fatoș, Șc. “Ion Băcilă” Brăila (înv. Viorica Chircu); Iojiban Matei, Șc. Diosig (înv. Emilia Negrean); Trasca Beatrice, Șc. “I. C. Brătianu” Constanța (inst. Ani Elisabet Vesa); premiul II – Misaroș Adela, Lic. T. “Nicolae Jiga” Tinca (prof. Alina Știube); Ivan Alexia, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Corina Gârba); Pleș Ioana, Șc. Peștera, jud. Bihor (inst. Sanda Fazecaș); premiul III – Demian Ștefana, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (înv. Lorenia Nedeianu și Florina Bâte); Baumli Julia, Șc. nr. 1 Carei Satu Mare (înv. Daniela Pop); Pârvu Andra, Șc. “Vasile Alecsandri” Brăila (inst. Butoi Ioana);
Clasa a IV-a
Premiul I – Furik Danko, Lic. T. “Iozef Kovacek” Budoi, jud. Bihor (înv. Zetocha Jarmila); Criste Bianca, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (inst. Anamaria Þirban și Cornelia Vesea); Sabău Vanesa, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (prof. Mariana Lucaci și Lia Șipoș); premiul II – Corbu Maria Victoria, Lic. Ped. “Nicolae Bolcaș” Beiuș (prof. Gall Edith); Floruț Vese Roxana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Florica Torjoc); Pantea Oana, Șc. nr. 16 Oradea (prof. Otilia Luca); premiul III – Lascu David, Șc. “Nicolae Bălcescu” Oradea (prof. Simona Vancea); Ciucle Iulian, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (prof. Pamela Florenția Pop); Comănescu Ștefania, Șc. “Miron Pompiliu” Ștei (înv. Florica Merce); Surducan Alexandru Alin, Șc. Plăiești, jud. Cluj (inst. Aurelia Bereș); mențiuni – Venter Mircea, Șc. Borod, jud. Bihor (înv. Floarea Suciu); Raț Sebi, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Diana Borz).
Potrivit declarației dnei prof. Violeta Taichiș, inspector școlar de specialitate, organizatorul principal al manifestărilor, la Concursul național „Mama – icoană vie a lumii noastre”, s-au primit 227 de lucrări (din care au fost premiate 27), iar la Concursul național „Primăvara – o pictură parfumată” – 504 lucrări (din care au fost premiate 43).
Manifestările primei zile s-au încheiat cu prezentarea numărului aniversar al revistei „Dascălul bihorean”, prezentare făcută de redactorul-șef al publicației, prof. Georgeta Tifor, după care participanții au admirat lucrările expuse în cadrul expoziției „Primăvara – o pictură parfumată”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (200 de poze), accesați Galeria foto: Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”.

Trimite email
duminică, 3 martie 2024, 15:42:29 Ora standard a Europei de Est