Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

10 părinți au absolvit cursul de educație a părinților „Educăm așa"

Joi, la Grădinița nr. 52 din Oradea

10 părinți au absolvit cursul de educație a părinților „Educăm așa"

Prof. Maria Nan (directorul Grădiniței nr. 52 din Oradea), unul din cei 13 formatori naționali ai județului Bihor, ne-a invitat joi (11 martie 2010), la evaluarea cursului pentru părinți „Educăm așa"...

„Scopul cursului este de a-i face pe părinți să înțeleagă că pot influența comportamentul propriilor copii, însușindu-și abilitățile de bază: acordarea atenției, aprecierea, stabilirea limitelor, a spune nu și a interzice, ignorarea, izolarea și pedepsirea. Cursul (desfășurat pe perioada a cinci săptămâni) cuprinde cinci teme, în care accentul se pune pe aprecierea faptelor bune ale copiilor în vârstă de la 3 la 12 ani, pentru înlăturarea comportamentului negativ", după cum aveam să aflăm de la formatorul național, prof. Maria Nan.
Cursul de evaluare
Am asistat, astfel, la cursul de evaluare. Trei viitori instructori de părinți (ed. Maria Oșvat, ed. Emilia Burcă și prof. Lavinia Jurcan, de la Grădinița nr. 52) au desfășurat, timp de cinci săptămâni, cursuri de educație, intitulate „Educăm așa", cu 10 părinți ai copiilor din grădiniță (de la toate grupele de vârstă, atât de la învățământul de masă, cât și de la cel special). La fiecare curs, instructorii au parcurs cu părinții câte o temă (din cele cinci: Acordarea atenției și aprecierea; A spune nu și a interzice; A ignora; A izola și a pedepsi; Lecția de evaluare). Toate cursurile au îmbrăcat forma unor activități interactive, bazate pe joc, vizualizarea și analiza unor situații comportamentale prezentate prin intermediul unui filmuleț didactic, punerea cursanților în situații-problemă în cadrul unor jocuri de rol, iar primele trei cursuri s-au încheiat cu câte o temă de casă. Prin aceste teme de casă, părinții trebuiau să observe și să noteze reacțiile comportamentale ale propriilor copii în urma schimbării de comportament a părinților. În timpul cursului, fiecare părinte își avea mapa proprie, cuprinzând tema cursului, sfaturi pentru părinți și broșuri pentru fixarea conținutului temei... Cursul de joi, fiind unul special, de evaluare, a cuprins și alte momente, precum: chestionarul, scrisoarea către părinți și înmânarea diplomelor (de absolvire a cursului).
Stând de vorbă cu părinți dispuși să ne răspundă întrebărilor (Nicoleta Luca și Indrie Tunde), dar și cu cei trei instructori de părinți (Maria Oșvat, Emilia Burcă și Lavinia Jurcan), aveam să ne formăm o părere (bună) despre aceste cursuri de educație a părinților (prin metoda „Educați așa").
„Stimulând și lăudând copilul, mai mult decât să-l pedepsesc, l-am câștigat"
„Astfel, am învățat că trebuie să ne apreciem (lăudăm) mult mai mult copiii atunci când fac fapte bune, să-i ignorăm în alte situații, să stabilim limitele în comportamentul lor... Am avut șansa de a dialoga cu alți părinți și de a învăța din experiența lor pozitivă. Rezultatul? O schimbare în bine a comportamentului nostru față de propriii copii, dar și o îndreptare a comportamentului lor, o mai bună relaționare cu copiii, dar și cu doamnele educatoare" - Nicoleta. „Parcurgând acest curs, pentru a doua oară, am realizat cât sunt de norocoasă, față de alți părinți. Aplicând tot ce-am învățat la primul curs, stimulând și lăudând copilul mai mult decât să-l pedepsesc, l-am câștigat, iar rezultatele obținute sunt incomparabil mai bune..."- Tunde.
Ca instructori de părinți, Maria, Emilia și Lavinia au simțit cu fiecare curs cum părinții veneau cu tot mai mare plăcere, deveniseră mai deschiși, comunicau mai mult între ei, erau mai interesați, puneau întrebări și se arătau tot mai preocupați de reacția comportanentală a copiilor lor.
După încă un curs susținut, cele trei educatoare vor fi și ele evaluate de către C.C.D. Bihor pentru a deveni, cu adevărat, instructori de părinți.
„La nivelul grădiniței noastre, sunt nouă instructori de părinți (după cum aveam să aflăm de la directorul grădiniței și formatorul național), care, în cele două serii din 2010, vor ține cursuri cu circa 180 de părinți. La nivel de județ, în perioada noiembrie - ianuarie, s-au format 140 de educatoare și 22 de învățători, în total 162 de instructori de părinți.
În urma cursului, părinții își schimbă atitudinea față de educația propriilor copii, pun accent pe partea pozitivă, se îmbunătățește relaționarea între părinți, copii și cadrul didactic, crește respectul față de cadrul didactic, se intensifică comunicarea și se stabilește un echilibru benefic educației", a conchis interlocutorul nostru, dna prof. Maria Nan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 10 părinți au absolvit cursul de educație a părinților „Educăm așa".

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 aprilie 2020