Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

“Învățăm democrația și de la ONG-uri”

O ultimă activitate de proiect

“Învățăm democrația și de la ONG-uri”

În cadrul proiectului ”Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”, care se derulează în școala noastră – Școala cu clasele I-VIII din Livada, miercuri, 27 iunie, un grup de elevi, reprezentanți ai comunității locale și cadre didactice s-au deplasat la Azilul de bătrâni din Velența, care funcționeazã sub egida Fundației “Consistoria Efrem Beniamin”, fundație al cărei președinte este părintele Roman Pintea.

Am rămas profund impresionați de tot ceea ce am văzut și aflat aici, fapt ce conduce în mintea noastră la demitizarea, oarecum, a ideei de azil. I-am văzut pe cei 42 de pensionari cărora un personal plin de devotament și abnegație se străduiește să le asigure bătrânețile cât mai liniștite și blânde. Copiii, mai ales, au intrat în discuție cu vârstnicii, readucându-le o rază de lumină în ochi și zâmbetul pe buze prin întrebările adresate. Marea surpriză ne-a fost oferită de o persoană de 63 de ani care ne-a prezentat un adevărat recital, cu melodii cântate la muzicuță, ceea ce i-a determinat pe unii dintre colegi să-l ajute vocal, iar, apoi, să-l aplaude  cu încântare!
Piersicile pe care le-am împărțit gazdelor noastre au produs efectul scontat, bucuria fiind reciprocă. Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea camerelor în care locuiesc pensionarii azilului. Am fost plăcut surprinși cu toții de confortul existent, de curățenia și ordinea ce domnesc peste tot.
La finalul vizitei, putem spune că, în mintea noastră, azilul nu este un loc de surghiun, un loc în care cei tineri scapă de cei bătrâni, ci o adevărată pensiune, în care, pe lângă o îngrijire exemplară, mâncare proaspătă și bogată, vârstnicii pot beneficia de supraveghere medicală, activități de club și, mai ales, de zile senine la bătrânețe!
Am plecat din acest lăcaș al pletelor ninse cu recunoștință față de cei care ne-au permis să îi vizităm, și care au contribuit la schimbarea percepției noastre legate de ceea ce înseamnă un azil.
Îi felicităm pentru tot ceea ce fac zilnic pentru acești părinți care-și petrec viața cât mai decent, spre a nu fi o "repetabilă povară" pentru fiii lor. (Florina F.&Lavinia D.)  

 

Trimite email

joi, 22 august 2019