Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Să retrăim jocurile copilăriei, alături de acești copii minunați!”

Lansare de carte și un spectacol de lumină și culoare

„Să retrăim jocurile copilăriei, alături de acești copii minunați!”

Toată bucuria acestui început de primăvară frumoasă s-a revărsat, luni (29 martie 2010), în sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, în cadrul unui spectacol al elevilor de la „Lucian Blaga”, orchestrați de prof. Adriana Luca.

„Să retrăim jocurile copilăriei, alături de acești copii minunați!” Este îndemnul pe care ni l-a adresat generalul Inspectoratului Școlar, prof. Dorel Luca, la lansarea cărții „Cântece și jocuri din folclorul copiilor”, o restituire și un omagiu peste ani adus autorului său, dl Ion Bradu, regretatul folclorist bihorean (tatăl distinsului om de cultură Mircea Bradu).
„Cartea (cu jocuri demult uitate, însoțită de un DVD –n.n.) se prezintă ca o carte a copilăriei mele și a multora dintre dumneavoastră, după cum s-a exprimat dl Crăciun Parasca. Autorul de facto, Ion Bradu, un cunoscut folclorist bihorean, a adunat în acest volum, pregătit încă din 1981, 622 de texte, formule sau inovații magico-mitice adresate elementelor naturii, unor animale, păsări, insecte sau plante; întrebări, păcăleli, frământări de limbă, numărători, cântece de joc, jocuri propriu-zise, colinde, orații sau obiceiuri...”
Elevii-artiști de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (din clasele I-IV și V-XI), reuniți în două formații de dansuri populare, cărora li s-au alăturat elevii claselor a II-a A (îndrumați de prof. dr. Dorina Roman), a VI-a și a XI-a A (coordonați de prof. Adriana Luca), au transpus pe scenă, prin vers, cântec și joc, nestemate din cartea prestigiosului folclorit bihorean Ion Bradu.
„Noi nu putem trece pe lângă ele pentru că fac parte din viața, din copilăria noastră. E bine ca ele să intre și în viața acestor copii, să îi socializeze...”, după cum avea să ne spună dl Mircea Bradu, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor.
Manifestarea a fost pusă la cale de Inspectoratul Școlar al județului Bihor și Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Asociația „Ex Nobili Officio”. Cele 24 de costume populare îmbrăcate de dansatorii prezenți în formațiile folclorice au fost confecționate din fondurile proiectului „Folclorul înnobilează omul”, și tot în cadrul acestui proiect au învățat (gratuit) să joace membrii celor două formații folclorice, după cum aveam să aflăm de la prof. Adriana Luca.
Revenind la cartea lansată ieri, să mai spunem (citându-l pe dl Crăciun Parasca) faptul că lucrarea „se recomandă nu numai studiului specialiștilor, ci și părinților sau cadrelor didactice din grădinițe, școli primare sau gimnaziale...”
De fapt, organizatorii evenimentului au și înmânat directorilor de grădinițe, prezenți la manifestare, câte un exemplar pe care să-l aibă în unitate și pe care să-l folosească în cadrul activităților didactice. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să retrăim jocurile copilăriei, alături de acești copii minunați!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020