Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Cântecul de după cântec”

Lansare de carte la Beiuș

„Cântecul de după cântec”

Joi, 25 martie 2010, neobositul și mereu tânărul truditor în treburile bancare, dar, în egală măsură, și în ale culturii – economistul Ioan Degău, alături de reputatul poet, critic literar și publicist Miron Blaga au făcut un dar minunat comunității bihorene, dar și culturii românești – volumul „Cântecul de după cântec”, o lucrare impresionantă, în paginile căreia se regăsesc foști și actuali interpreți ai muzicii populare bihorene.

Dl Degău nu este la prima încercare – domnia sa are mai multe volume la activ: ,,Trilogia bancară”, ,,Pagini din istoria Băncii Naționale a României”, ,,Monografia comunei Buntești” , ,,Peștiș – o vatră de istorie, cultură și civilizație românească din Bihor”, ,,Beiușul și lumea lui” – o monumentală monografie a Beiușului în patru volume și peste 4.700 de pagini.
Nenumărate personalități culturale au fost prezente la acest eveniment: Mircea Bradu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Gheorghe David – directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Ligia Mirișan – directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, Florea Crișu, prof. univ. dr. Viorel Faur, prof. univ. Ioan Laza, prof. Anton Naghiu, prof. Anca Banda, prof. Adalbert Marossy etc. În sală, s-au aflat și mulți interpreți de folclor bihorean, consacrați, dar și dintre cei care bat la porțile afirmării – Florica Ungur, Elvira Lerințiu, Maria Haiduc, Alexandru Ioan Hanga, Irina Mihoc Vutan, Oana Lianu – „prințesa naiului românesc”, Voichița Mihoc, Cornelia Covaciu, Zorica Gavrilă, Florica Ruja, Antonela Ferche – Buțiu, Romina și Radu Nemeș, Ciprian Mocanu, Ioana Urs, Petrică Popa și Paula Lezeu. Marea surpriză a fost prezența lui Tiberiu Ceia, „pe jumătate bihorean, pe jumătate bănățean”, cum spunea dl Degău. Marii absenți, Florica Bradu, Florica Zaha (aflate pe platourile de filmare) și maestrul romanței, Gheorghe Sărac (în convalescență) au putut să ne salute grație legăturii telefonice amplificate care a fost realizată de Dinicu Braghină de la Radio Cluj.
Despre conținutul lucrării au vorbit, în primul rând autorii, Ioan Degău și Miron Blaga, urmați de Ioan Laza, Viorel Faur și Mircea Bradu care, în final, a înmânat o diplomă de excelență autorilor din partea Ministerului Culturii. Au mai cuvântat: Florica Ungur, Maria Haiduc, Adalbert Marossy, iar dna Elis Armeanu a recitat versuri din creația proprie. Apoi Florica Ungur și Irina Mihoc Vutan au „trăgănat” în duet, ulterior alăturându-li-se și Voichița Mihoc. De asemenea, Florica Ungur a interpretat melodii din repertoriul propriu și împreună cu Ioana Urs. Finalul a aparținut lui Tiberiu Ceia care a cântat înconjurat într-o horă constituită din majoritatea interpreților prezenți în sală. (Simion Suciu)

Trimite email

sâmbătă, 4 aprilie 2020