Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Concursul internațional de gastronomie din Polonia

Elevi de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea (la)

Concursul internațional de gastronomie din Polonia

Zespol Skol Gastronomiczno-Hotelarich din Bytom din Polonia și Academia de bucătari din Polonia au organizat, în 18-19 martie 2010, un workshop internațional de gastronomie la care au fost invitați elevi și cadre didactice din patru țări europene și maeștri bucătari locali de la prestigioase restaurante și hoteluri din Bytom, orașul care a găzduit evenimentul. Printre invitații din afara țării au avut onoarea de a participa și doi elevi de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, însoțiți de prof. Cristina Dulău, alături de concurenți din Danemarca, Portugalia și Belgia, precum și patru echipe din Polonia.

 Joi, în prima zi, a avut loc deschiderea festivă la care au fost prezentați participanții, sponsorii și invitații speciali. Jean Bos - președintele Societății europene a bucătarilor din Polonia, întemeietorul Academiei de bucătărie moleculară din Polonia, cel mai bun bucătar al anului 2006, câștigător al premiului Oscar de gastronomie din Polonia în anul 2008, a făcut o demonstrație de mare maestru. Showul a fost unul spectaculos, maestrul făcând pe rând caviar doar din suc de morcovi și gelatin, paste din ceai roșu cu pui și delicioase înghețate realizate din martini și sucuri naturale. Aveam impresia că suntem la un show de magie.
Au urmat alte showuri și workshopuri, demonstrații de gătit realizate de maeștri bucătari de la hoteluri cu renume din Polonia (Hotel Qubus, Hotel Monopol, Hotel Palac Kawalera, Restaurant Anatewka - un renumit restaurant evreiesc) care le-au demonstrat elevilor participanți diferite feluri de mâncare. În alte săli au avut loc lecții de sculptat fructe, un show al barmanilor, demonstrații de preparare a diferite feluri de cafea, un show de decorare a meselor, iar prânzul a fost preparat în sala festivă a școlii de către maeștrii prezenți la eveniment.
A doua zi, a avut loc concursul propriu-zis între echipele de elevi participante, numit Internationa Young Cook’s Competition, elevii fiind pregătiți de bucătari profesioniști de la diferite restaurante și hoteluri. Timp de trei ore, cele opt echipe de elevi au pregătit câte un aperitiv și un fel de bază pentru patru persoane. Juriul format doar din specialiști în gastronomie, prezidați de celebrul bucătar-șef Wieslaw Ambros, președintele Academiei bucătarilor din Polonia, și-a luat munca în serios  supervizând munca din bucătărie a tinerilor bucătari pe toată perioada competiției. Echipa câștigătoare a fost cea din Portugalia, fiind secondată de echipa danezilor. Elevii din România au ocupat locul IV, un loc important, zicem noi, deoarece este primul concurs internațional la care au participat. După festivitatea de încheiere și de decernare a premiilor, a avut loc un show al barmanilor și o cină pregătită din nou de maeștrii bucătari de la hotelul Metropolis.
Elevii Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea au primit încă o invitație la un workshop internațional în Portugalia, în cadrul proiectul Comenius, la care vor participa alături de partenerii de proiect din Belgia, Finlanda, Danemarca și Polonia, unde vor trebui să gătească mâncăruri românești pentru 50 de persoane. (Cristina Dulău)

Trimite email
marți, 16 decembrie 2025 la 02:45:59 Ora standard a Europei de Est