Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Tarna Mare – istorie-legendă-adevăr”

Un dar de suflet de Sfintele Sărbători de Paști

„Tarna Mare – istorie-legendă-adevăr”

Venind la Oradea, Horațiu Molnar mi-a adus din partea distinsei doamne profesor Doina Molnar cartea „Tarna Mare – istorie-legendă-adevăr”, pe care o consider ca un dar de suflet de Sfintele Sărbători de Paști.

Pentru că această carte îmi amintește de cei dintâi, și cei mai frumoși, ani de apostolat, petrecuți la Tarna Mare, din județul Satu Mare.
 „Biruit-au gândul...”
„Biruit-au gândul să mă apuc de această trudă, să scot lumii la vedere felul neamului, din ce izvor și seminție sunt locuitorii țării noastre”, scria cronicarul Miron Costin.
Tot așa a pornit la drum și doamna profesor Doina Molnar: „Pornind de la vorbele cronicarului și îndemnată de ele am început să scormonesc prin cele mai ascunse cotloane ale minții și sufletului oșenilor din această mirifică așezare a Tarnei Mari. Cercetând, am adunat din comorile acestor locuri o mulțime de povești pe care după ce le-am scris, am ajuns la concluzia că Tarna Mare este „locul cu cele mai multe legende pe metru pătrat”.
Am deschis ferestrele minților multor oameni bătrâni din sat, care mi-au fost mentorii sufletești ai acestei cărți...”, scrie doamna profesor Doina Molnar în „Argument”.
Lucrarea este (așa după cum se și spune) istorie, legendă și adevăr în ceea ce privește comuna Tarna Mare, cu satele aparținătoare: Valea Seacă, Bocicău și cătunul Văgaș, chiar dacă, uneori, autorii cărții (Doina Molnar, Vasile Conioși Mesteșanu și Marcel Andercău) depășesc granițele comunei și chiar și fruntariile țării, făcând „incursiuni” în vecini (când se face referire la sora mai mică, Tarna Mică – Hija), în Ucraina.
De la Legenda pietrelor cântătoare... la câinii stafii
După considerațiile istorice despre cele trei sate ale comunei și cătunul Văgaș, parcurgem cu drag nenumăratele legende ale locurilor: Băile de la Tarna Mare (pe unde și-au petrecut pașii mulți copii, din întreaga țară, veniți în tabăra școlară de la Tarna Mare), bisericuța „Sfânta Ana” de la Tarna Băi, Legenda pietrelor cântătoare, La surpături, Valea șerpilor, Gura dracului, Fagul hoților, Mina piticilor, Cuptoarele, Fântâna Doamnei, Trei hotare, Din lumea celor care ne-nspăimântă, Legende despre Nichita (Bătrânul Nichita, Șobolanii lui Moș Nichita, Lupii moșului, Nichita, Fata moșului, Sacul moșului, Claia, Crăciunul, Câinele), alte legende: Morțolea, Omul cu picioare de cal, Câinii stafii...
Legende scurte și accesibile oricui, numai bune de lecturat de orice învățăcel, care va afla multe informații, mai cu seamă legate de obiceiurile și tradițiile românilor neaoși din părțile locului, care le păstrează cu sfințenie și le promovează neîntinate prin dascălii școlilor și ai grădinițelor. Îmi amintesc cu drag de șezătorile dascălilor și de serbările școlare, de spectacolele prezentate de apostolii neamului, în care  evoluau, fără reținere (rușine), de la director la primar...
Cercetări dialectale...
Pentru a stărui întru adevăr, autorii ne prezintă personalități care au trăit și au făcut istorie pe meleagurile comunei: preotul greco-catolic Athanasie Doroș, ing. Adrian Tomoioagă, Antoniu Covaci (Kovaciu), doctor Paul Augustin – preot arhimandrit la Bocicău...
Profesorul de limba română nu se mulțumește doar cu atât, ci mai inserează în carte prezentarea costumului popular oșenesc, cercetări dialectale, precum și fotografii de arhivă.
Așadar, cartea se vrea o „plăcută zăbavă” care instruiește și educă, deopotrivă, o carte de lectură plăcută pentru tot școlarul, dar și un îndreptar de istorie și legende ale acestor locuri binecuvântate de Domnul. (Moise-Ovidiu DAN)

Trimite email

marţi, 1 decembrie 2020