Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Etapa națională a concursurilor profesionale din domeniul mecanic

Oradea și Salonta găzduiesc, în aceste zile,

Etapa națională a concursurilor profesionale din domeniul mecanic

La sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, a avut loc, ieri (marți, 6 aprilie 2010), deschiderea festivă a etapei naționale a concursurilor profesionale din domeniul mecanic, etapă care se va desfășura, în aceste zile, la Oradea (și Salonta).

Invitații la manifestare și participanții la concursurile profesionale au fost salutați de generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Dorel Luca.
Alături de generalul I.S.J. Bihor, în prezidiu s-au aflat, subprefectul județului, Cristian Bitea, președintele și vicepreședintele comisiei naționale, dr. ing. Dinu Fodor și prof. Dan Cherecheș, dr. ing. Ioan Mintaș (din partea patronatului I.M.M.-urilor) și Doru Drăghici (directorul executiv al A.J.O.F.M.). Membrii prezidiului au salutat olimpicii naționali, urându-le succes, și ședere plăcută în municipiul de pe Crișul Repede. Mai în glumă mai în serios, președintele comisiei naționale, apelând la Caragiale, a destins atmosfera, dar i-a atenționat pe candidați în legătură cu competiția care va începe astăzi (miercuri), cu proba practică.
Prof. ing. Florian Mieluț, inspectorul școlar de specialitate, organizatorul principal al olimpiadei naționale, a prezentat programul (calendarul) etapei naționale în domeniul mecanic.
Astăzi (miercuri) – proba practică
Cei 87 de concurenți din circa 40 de județe, vor susține, astăzi, proba practică, după cum urmează: cei 40 de mecanici auto - la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, cei 30 de tinichigii vopsitori auto – la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, iar cei 17 mecanici agricoli – la Grupul Școlar Agricol din Salonta.
Mâine (joi, 8 aprilie), sunt programate activități educative: excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău și vizitarea stațiunii Băile Felix.
Vineri, concurenții vor susține proba scrisă – la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, după care vor face o vizită pe platforma unităților din domeniul auto – Oradea (pe calea Clujului); seara, festivitatea de premiere.
Spectacol cultural-artistic
În cinstea olimpicilor, artiștii mai mici și mai mari ai Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea au prezentat, ieri, un moment artistic (dans și muzică). Și-au dat concursul: soliștii vocali Denisa Coca și Maria Popa, trupele de dans ritmic, trio gimnastică aerobică, ansamblul de gimnastică ritmică și duo aerobic, grupuri îndrumate de prof. Amalia Pop și Luminița Morar, iar la final, scena a fost monopolizată de dansatorii din Inand și Cefa, membri ai Ansamblului de dansuri populare „Datina”, instruiți de maestrul coregraf Florica Negrău.
Proba practică - la "Andrei Șaguna"
După ora 9.00, la C.T. "Andrei Șaguna", în serii de câte 10, tinichigiii vopsitori auto au intrat în competiție, la proba practică. Cu toții aveau de remediat, de reparat o deformație la aripa din față a unei Dacii.  În prima serie, reperăm și o fată (o olteancă din Dolj) "brici", vorba dlui Costel Olteanu (din Turnu Severin) - membru al comisiei naționale. "Se pare că a și finalizat prima lucrarea. Ramâne de văzut și calitatea execuției. De remarcat eforturile organizatorilor, dotarea cu tot ce este necesar, iar candidații par a fi bine pregătiți". Sunt primele aprecieri, luate, astăzi, la "cald" în timpul derulării probei practice.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Etapa națională a concursurilor profesionale din domeniul mecanic.

Trimite email
duminică, 3 martie 2024, 14:53:17 Ora standard a Europei de Est