Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Mereu în Europa prin sărbători, obiceiuri și tradiții”

În Joia Mare, la Gyula (Ungaria)

„Mereu în Europa prin sărbători, obiceiuri și tradiții”

Proiectul internațional „Mereu în Europa prin sărbători, obiceiuri și tradiții” se desfășoară între două școli partenere, Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (Ungaria).

În Joia Mare (în 1 aprilie 2010),  20 de persoane ne-am deplasat cu patru mașini la Gyula, la liceul partener, unde gazda noastră, dna prof. Gurzău Maria Csegledi, directorul liceului ne aștepta împreună cu alți profesori și elevi.
Delegația școlii noastre a fost formată din prof. Burcă Smaranda – directorul adjunct al școlii, Panc Maria – profesorul coordonator și echipa de proiect (prof. Alb Victor și Ungur Maria), alături de elevi ai clasei a II-a A și părinții acestora. Orădenii și-au propus să le arate partenerilor cum se încondeiază ouălor de Paști, în Vinerea Mare, și al cărui meșteșug s-a transmis cu sfințenie din generație în generație.
După ce s-au prezentat costumele populare specifice zonei județului Bihor, Pirtea Ioana, una dintre mămicile care purtau costume populare tradiționale din zona Beiușului, a interpretat o priceasnă ce se cântă în Săptămâna Patimilor și care a făcut trecerea spre o lume arhaică, amintindu-ne de patimile lui Iisus. Alte purtătoare ale tradițiilor românești peste graniță îmbrăcate în costume populare au fost Florica Ghergheleș, Mariana Munteanu și prof. Maria Ungur, care, după prezentarea în power point făcută de dna Panc Maria despre tradiții românești, au prezentat alături de prima mesageră tainele încondeiatului ouălor făcute atât cu ceară și folosind „bizarca”, cât și cu frunze de
Trifoi, folosind cojile de ceapă. Dnele Dulacsi Csilla și Deiac Ioana au dat o mână de ajutor, atât la picurarea cu ceară a ouălor, cât și la înregistrarea video a harnicilor artiști.
Copiii care au fost în centrul activităților (Evelin, Denisa, Brandon, Raul, Carla și Cristina) au avut de învățat, dar și ei au transmis din tehnicile însușite de la părinți și dascăli, iar la sfârșit au oferit gazdelor frumoase coșulețe făcute în clasă, de mânuțele lor, umplute cu ouă încondeiate.
Pentru trăinicia relației lor de parteneriat și prietenie, orădenii le-au  donat partenerilor câteva cărți. La despărțire, ai noștri și-au servit partenerii cu cozonaci, cornuri, mere și ouă roșii, iar gazdele, cu fursecuri, prăjituri și suc.
Următoarea întâlnire de proiect se va desfășura la Oradea. (Maria Ungur și Maria Panc)

Trimite email

joi, 22 august 2019