Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu

Duminică, 25 aprilie

Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu

Duminică, 25 aprilie 2010, este o zi istorică pentru românii ortodocși din Paleu. Este ziua în care Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu, cu hramul „Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă”, „în mijlocul unei grădini cu pomi fructiferi, într-un colț de paradis...”, după cum s-a exprimat Preasfințitul părinte episcop.

La eveniment au participat înalte oficialități, prefectul județului Bihor, dl Gavrilă Ghilea, senatorul Ioan Mang, consilieri locali, conducători ai unor instituții de stat din Oradea și Paleu, un înalt sobor de preoți, invitați și credincioși.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica de lemn de Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec și un înalt sobor de preoți (protopopul Dorel Octavian Rusu, patru diaconi, doi părinți consilieri și trei părinți slujitori, între care părintele slujitor Vasile Popa). Și actuala biserică de lemn este nouă. În 10 aprilie 2009, s-a turnat fundația, iar în 13 decembrie 2009, a fost oficiată prima Liturghie.
În cuvântul rostit, Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec s-a arătat încântat de un asemenea eveniment.
„Am venit aici cu foarte multă bucurie. Era nevoie să se înalțe o biserică și pentru românii ortodocși din Paleu, la marginea vie a metropolei Oradea. Am îmbrățișat cu mult elan această idee. Nu întâmplător, am ales hramul „Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă” care se va sărbători pe 22 decembrie, zi importantă pentru poporul român, pentru că din 22 decembrie 1989, am revenit în glorioasa tradiție românească. Până la Revoluție, a fost foarte greu să construiești sau să repari o biserică. Era nevoie de mari aprobări. Era de îndurat multe suferințe și lacrimi. Mai degrabă, se dărâmau biserici. În București, au căzut sub buldozere 22 de biserici, pe ascuns, pe furiș, dar în 22 decembrie 1989, s-a stins otrava. Biserica fusese izgonită din spitale și școli...”
Preafințitul părinte episcop a explicat alegerea făcută pentru hramul bisericii, Sfânta Anastasia însemnând și „Înviere”, iar lui Petru Movilă, devenit sfânt, îi datorăm „mărturisirea de credință”.
Părintele slujitor Vasile Popa a mulțumit Preasfințitului părinte episcop, Episcopiei și Protopopiatului Oradea, tuturor celor care au contribuit, anul trecut, la construirea bisericii de lemn, directorului coordonator al Casei Județene de Pensii, Leontin Tîrle, directorului de la S.C. „Urbana” S.A., Balogh Emeric, zecilor de credincioși, nu neapărat cu dare de mână...
Piatra de temelie pusă, duminică, 25 aprilie 2010, la înălțarea noii biserici ortodoxe din Paleu, este cea de-a 26-a piatră de temelie pusă de Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec de la întronizarea sa în scaunul episcopal, în 25 februarie 2007. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (147 de poze), accesați Galeria foto: Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 7 august 2020