Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Zoo… fără gratii!”

Programul educațional

„Zoo… fără gratii!”

Marți, 20 aprilie 2010, prof. Daniela Ghiuro, coordonatorul programului educațional „Zoo… fără gratii!” a fost invitatul special a patru clase de la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea (clasele a III-a C, înv. Tatiana Coșarcă, a III-a D, inst. Doina Lung, a IV-a A, prof. Simona Lucaciu și a IV-a B, prof. Felicia Ianța).

În prima parte, profesorul de biologie (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”) le-a vorbit copiilor despre animalele sălbatice în habitatul lor natural, dar și în captivitate.
Li s-a explicat elevilor care este diferența dintre grupele mari de animale (vertebrate și nevertebrate), exemplificând cu imagini din Atlasul zoologic. Printr-un transfer „electronic” și o adaptare a informațiilor, s-a ajuns și la animalele de la Grădina zoologică din Oradea. În acest caz, s-a insistat mai mult pe comportamentul acestora și adaptarea lor la condițiile de captivitate. Problema care doare cel mai mult este cea a animalelor folosite în spectacolele de circ. Astfel, s-a precizat faptul că pentru a fi „dresate” de „iubitorii” lor, animalele sunt sedate, bătute, infometate, tranchilizate înainte de spectacole pentru ca dresorii să poată arăta publicului cât sunt animalele de ascultătoare și educate, iar atunci când ele îmbătrânesc și nu mai pot face show-uri, ele sunt abandonate sau... în cazuri extreme donate unor grădini zoologice.
Și doamna profesor Daniela Ghiuro a avut o experiență inedită crescând acasă șase pui de leu (în perioada septembrie 2008 – februarie 2009). Așa încât le-a prezentat elevilor câteva poze deosebit de sugestive despre comportarea plină de afectivitate a acestor animale feroce față de stăpânul lor vremelnic, care le-a iubit nespus de mult, iar leii i-au răspuns cu aceeași iubire. De un an, cei șase pui de leu sunt într-o rezervație de lângă Cape Town - Africa de Sud.
 După emoționanta experiență cu puii de leu, Daniela nu s-a astâmpărat și a crescut și patru pui de căprioară, pe care, în primăvara aceasta, i-a înapoiat Grădinii zoologice din Oradea. Despre animalele Grădinii zoologice din Oradea, le-a vorbit mai mult invitatul doamnei profesor, medicul veterinar Daiana Ghender - managerul grădinii orădene, care a ținut să sublinieze cum trebuie să se comporte copiii atunci când vizitează grădina zoologică (să nu hrănească animalele decât în prezența personalului de acolo, să nu streseze animalele prin sunete sau muzica dată la maximum). La finalul activității, elevii au pus întrebări, dorind să știe efectivul de animale din zoo, despre comportarea maimuțelor, leilor sau poneilor din zoo, dacă este posibil să vină acolo, să viziteze grădina și să asiste la hrănirea animalelor. Copiii au promis că vor vizita foarte curând Grădina zoologică, având permisiunea managerului de a le aduce maimuțelor jucării de pluș... (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Zoo… fără gratii!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019