Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a aprobat includerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial

„Semne bune, anul are!”

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a aprobat includerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial

Vineri, 30 aprilie 2010.
„Este o zi foarte importantă pentru școala românească. Mulțumesc Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, care și-a exprimat, prin votul acordat, aprobarea pentru opțiunea majoră a Guvernului, a Ministerului Educației, aceea de a avea un învățământ general obligatoriu de 10 ani, bine structurat, coerent și modern...

Prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și introducerea clasei pregătitoare vom putea pune în aplicare o politică educațională bine definită, ducând cunoașterea spre resursa umană, așa cum este firesc. Credem că față de ceea ce aveam până acum, anul în plus, petrecut de către adolescenți împreună cu familia și comunitatea cărora le aparțin, va aduce un spor de calitate pentru procesul educativ. Pentru elevi, în primul rând, dar și pentru sistemul de învățământ. Sunt bucuros că argumentele au învins teama”, a declarat ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Petru Funeriu, la finalul ședinței Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, desfășurată vineri, între orele 10.00 și 16.00.
În această săptămână, proiectul Legii Educației Naționale, adoptat de Guvern, la data de 12 aprilie, s-a aflat în dezbaterea Comisiei de învățământ. La începutul ședinței de vineri, membrii comisiei au discutat Titlul al II-lea din lege, ce cuprinde prevederile referitoare la învățământul preuniversitar. Prin votul unanim al deputaților, s-a convenit că învățământul general și obligatoriu va fi 10 clase și va cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. S-a mai convenit că structura învățământului preuniversitar să fie următoarea: învățământ primar - cinci clase (clasa pregătitoare și clasele I - IV) și învățământ gimnazial - cinci clase (clasele a V-a  - a IX-a). De asemenea, s-a aprobat prin vot și faptul că liceul va deveni obligatoriu, cel târziu în anul 2020.
În privința predării religiei în unitățile de învățământ, comisia a aprobat că aceasta va râmâne disciplină de studiu, parte a trunchiului comun, pentru învățământul primar, gimnazial și profesional: „La solicitarea scrisă a părinților sau a tutorelui legal, elevul poate să nu frecventeze orele de religie, caz în care situația școlară a acestuia se încheie fără această disciplină".
Săptămâna viitoare, discuțiile continuă în plenul Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, urmând ca spre sfârșitul acesteia să fie redactat Raportul final.
(Biroul de presă)

Trimite email

luni, 30 martie 2020