Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sub semnul activităților tradiționale de succes, al proiectelor și concursurilor

„Ziua școlii”, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”

Sub semnul activităților tradiționale de succes, al proiectelor și concursurilor

Vineri, 7 mai 2010, o zi fierbinte, plină de semnificații și abordări multiple în peisajul unei sărbători tradiționale îndrăgite de elevii și dascălii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea... Dintru început, profesorul de istorie Ionel Cacuci ne invi

Dintru început, profesorul de istorie Ionel Cacuci ne invită în cabinetul de specialitate, unde elevii din a VII-a A erau pregătiți pentru derularea proiectului „Cetățeanul”. Elevii (Alina Perei, Florina Borza, Teodora Codreanu, Andrei Benea, Sergiu Vicaș, Antoniu Popa și Vlăduț Duca) așteptau să-și prezinte portofoliul pregătit pentru a aborda problema câinilor comunitari din Oradea. Potrivit obiceiului, în cabinet puteau fi admirate două dintre expozițiile cu tradiție: expoziția numismatică și cea de icoane și costume populare tradiționale din zona Beiușului. George Antoniu Marc, din a XI-a C, și-a adus colecția de monede și bancnote moștenită de la bunicul său „Uțu” din Alparea. Cealaltă expoziție ( de icoane și costume) a fost pusă la cale de prof. de desen Gabriela Pleșca. În laboratorul de chimie, dna Zorița Neagotă ne-a pregătit, contrar așteptărilor, nu experiențe și experimente, reacții chimice... de senzații tari, ci artă culinară..., de-ți lăsa gura apă!
Într-o sală de clasă care nu anunța nimic spectaculos, dna inginer Mariana Cosma pregătise expoziția de machete a claselor a V-a A și B, care s-au întrecut în a proiecta cele mai atractive machete de case și cabane de vacanță. Pe coridorul lung, cât un tren, preșcolarii de la Grădinița nr. 52 se îndreptau spre sala de clasă a partenerilor de proiect; copiii din grupa mică C (secția maghiară), însoțiți de educatoarea Katalin Orban și îngrijitoarea Florina Coroiu, aveau să se întâlnească din nou cu partenerii lor, elevii claselor a III-a C (înv. Rozalia Ambruș) și a II-a D (înv. Fekete Eva), în cadrul proiectului „Ce înseamnă să fii școlar”.
„Cunoaște-te pe tine însuți!”
Însoțiți de îngerul nostru păzitor, consilierul educativ - prof. Mihaela Șilinca, am ajuns și în cabinetul de psihologie, unde prof. Bianca Mada și Valeria Ban tocmai măsurau inteligența elevilor din X C; era vorba de o aplicație practică folosind testele de inteligență, în contextul temei propuse „Cunoaște-te pe tine însuți”. În cadrul cercului de lectură „Pentru minte, pentru suflet” (aflat la ediția a III-a), elevi talentați din clasele a XII-a C și a VIII-a A și-au prezentat cărțile preferate, avându-i ca spectatori pe colegii din a X-a B și a XII-a D, însoțiți de prof. Nicoleta Maghiar. Activitatea de cerc a fost coordonată de prof. Adriana Pădurean. Pe domnul director, prof. Ioan Hora, l-am surprins în preajma șahiștilor din a XI-a A, care au încins un regal, coordonat de profesorul-diriginte, dna Adriana Luca. Trei erau numele vehiculate la bursa de pariuri, Nelu, Vlad și Claudiu. Doamna profesor mergea pe mâna lui Nelu. În cabinetul de info, era mare meci mare (de fotbal). Toate monitoarele erau „încinse”. Se derula concursul FIFA Games (fotbal pe calculator), activitate incitantă, coordonată de prof. Florian Pop. În sala n. 4, se desfășura un concurs pe teme interdisciplinare (română, mate, bio, fizică și chimie), între trei echipaje din clasele a VII-a A și B, îndrumate de prof. Felicia Șchiop, Claudia Blaj și Cayetana Avram. Elevii din ciclul primar și partenerii lor de la Grădinița nr. 52 (director, prof. Maria Nan) sărbătoreau, cu înflăcărarea specifică vârstei, Ziua Europei. Fiind foarte mulți, câtă frunză și iarbă, elevii din trei clase (I A – înv. Florica Hora, II B – inst. Daniela Chereși, II C – inst. Carțiș Anca) și două grupe (grupa pregătitoare B, îndrumați de prof. Ioana Sala și grupa pregătitoare A, prof. Floricuța Toma), activitățile s-au derulat în două săli de clasă, pe ateliere de lucru, preșcolarii și școlarii acționând umăr la umăr în realizarea de stegulețe ale Uniunii Europene.
Manifestările, însă, au fost mult mai multe decât am putut noi cuprinde într-un raid de patruzeci de minute. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sub semnul activităților tradiționale de succes, al proiectelor și concursurilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 14 octombrie 2019