Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie!

Prof. Szatmari Dorina (impresii din America)

Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie!

Dna profesoară Szatmari Dorina (pofesor de matematică la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea, județul Bihor) a avut șansa unică de a participa cu bursă, în două veri, consecutiv, la programul Space Academy for Educators, Huntsville, Alabama, USA.
Cu o dublă experiență (de începător, și avansat), dna profesoară găsește potrivit să ne împărtășească impresii din cea de-a doua rundă americană, comparând-o cu prima (cea din vara lui 2006).

Blaise Pascal spunea: "Obiectul matematicii este atât de serios încât este util să nu pierdem ocazia de a-l face puțin mai distractiv".
Lucru pe care profesorii din SUA îl și fac. Asta nu reduce cu nimic seriozitatea activității. Doar că o face mai plăcută, relaxantă, și mai eficientă. Fiecare activitate începe cu îndemnul "Bucurați-vă de ceea ce veți învăța azi", și se termină cu "Sper că v-ați distrat" , "Ne bucurăm că am lucrat împreună" sau expresii de genul acesta:
Le voi aplica! Sunt convinsă de eficiența lor! Voi zâmbi mai mult! Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie! Bucuria de a trăi, de a cunoaște, de a comunica unii cu alții!
Pe lângă activitățile de anul trecut, am făcut multe activități noi: scufundări, cățărări și aruncări de la înălțime pe frânghie, roluri noi în misiuni spațiale, simulări de zbor pe simulatoare pe care sunt testați piloții, centrifugare la de trei ori accelerația gravitațională pe pământ, cursuri interesante – ex-medicina în spațiu, botanica în spațiu, fiecare dintre ele având obligatoriu și parte practică, multe ore de robotică și altele.
Față de anul trecut, organizatorii ne-au dat ocazia să cunoaștem și câte ceva din ceea ce înseamnă SUA cu adevărat, dincolo de campus. Excursia în Florida la Space Kenedy, patru zile, din care două au fost pe drum cu autocarul - un prilej de a vedea mai mult- este de departe cea mai mare surpriză oferită "avansaților". Dacă "Atlantis" ar fi revenit la timp, am fi avut onoarea să fim martori oculari la acest eveniment. Așa am prins evenimentul doar la televizor, in Space Camp în Huntsville. Foarte aproape de Space Kenedy este un parc de distracții "Disney" unde am savurat din stilul de distracție tipic american. Alte "surprize" au fost: o vizită la distileria veche "Jack Daniels", care a coincis cu sărbătoarea orășelului unde este distileria, urmată, în aceeași zi, de o întâlnire cu un celebru scriitor american -Homer Hickam - după ale cărui romane s-au scris scenarii de filme ce incită la cunoașterea spațiului, cel mai cunoscut fiind "Rocket boy"; am mai avut întâlniri deosebit de interesante cu astronauți, o vizită la Planetariu, dar, să știți că fiecare zi - chiar dacă era foarte încărcată - de la ora 7,30, uneori până la 22,30 - a avut farmecul său deosebit.
prof. Szatmari Dorina
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie!).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019