Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

În vizită la Grădina zoologică din Oradea

De la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea

În vizită la Grădina zoologică din Oradea

Săptămâna trecută, prof. de biologie Daniela Ghiuro (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea) s-a întâlnit cu elevii a patru clase din ciclul primar de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea.

Doamna profesor le-a vorbit elevilor din clasele a III-a A și B (conduși de inst. Dari Melinda și înv. Zsigo Maria) și a IV-a A și B (conduși de inst.Kiss Csilla și prof. Szallos Ildiko) despre animalele sălbatice, în general, insistând asupra celor aflate în captivitate, la grădina zoologică și mai cu seamă despre animalele sălbatice folosite în spectacolele de circ, care au parte de o tratație de-a dreptul revoltătoare (fiind tranchilizate). 
În stilu-i caracteristic, Daniela a reușit să-i sensibilizeze povestindu-le cum a crescut ea, acasă, pui de leu și de căprioară. La final, doamna profesor a revenit la animalele de la grădina zoologică din municipiul nostru, oprindu-se asupra comportamentului pe care trebuie să-l aibă cei care vizitează grădina zoologică.
„După pauză, pur și simplu am rămas mută când m-am trezit că elevii mi-au adus peste 25 de cornuri și vreo 10 pahare cu lapte... spunându-mi că doresc să le dăruiască animalelor de la grădina zoologică din orașul nostru, dar că într-o zi, nu prea îndepărtată, și ei doresc să viziteze grădina”, ne-a mărturisit prof. Daniela Ghiuro.
De la vorbe la fapte
Zis și făcut. Marți (11 mai 2010), elevii au pus la cale vizitarea grădinii zoologice, având acordul conducerii liceului (director, prof. Zalder Eva, și dumneaei o iubitoare de animale).
Astfel, circa 50 de elevi din clasa a III-a B și a IV-a A (conduși de înv. Zsigo Maria și inst. Kiss Csilla) au pornit într-o plimbare pe jos la Grădina zoologică.
„Au adus și multe jucării de plus pe care le-au donat pentru maimuțelele din zoo, precum și fructe, legume, pâine, cornuri, zahăr cubic... pe care le-au dat animalelor sub îndrumarea mea, în special erbivorelor (ponei, cai, cele trei lame, grupul de ovine cu ieduți și miei albi), iar pentru cei trei urși aveau cartofi, mere și morcovi. Au admirat animalele și au povestit diferite curiozități pe care le știau vizitând și celelalte animale din grădină (lei, tigri, lupi, fazani argintii și aurii, păuni, porumbei, papagali, iepurași, vulpi argintii, dihori albi, porcul spinos cele două căprioare -Bimbica și Sandica, pe care le-am avut în grijă acasă, aproximativ opt luni).
Din banii de buzunar, copiii au făcut o donație pentru fundația „S.O.S. Zoo”.
Pentru marțea viitoare (18 mai), și-au anunțat vizita și celelalte două clase (a III-a A și a IV-a B)”, ne-a mai spus prof. Daniela Ghiuro. (Ov. D.)

Trimite email

vineri, 1 iulie 2022