Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În vizită la Grădina zoologică din Oradea

De la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea

În vizită la Grădina zoologică din Oradea

Săptămâna trecută, prof. de biologie Daniela Ghiuro (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea) s-a întâlnit cu elevii a patru clase din ciclul primar de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea.

Doamna profesor le-a vorbit elevilor din clasele a III-a A și B (conduși de inst. Dari Melinda și înv. Zsigo Maria) și a IV-a A și B (conduși de inst.Kiss Csilla și prof. Szallos Ildiko) despre animalele sălbatice, în general, insistând asupra celor aflate în captivitate, la grădina zoologică și mai cu seamă despre animalele sălbatice folosite în spectacolele de circ, care au parte de o tratație de-a dreptul revoltătoare (fiind tranchilizate). 
În stilu-i caracteristic, Daniela a reușit să-i sensibilizeze povestindu-le cum a crescut ea, acasă, pui de leu și de căprioară. La final, doamna profesor a revenit la animalele de la grădina zoologică din municipiul nostru, oprindu-se asupra comportamentului pe care trebuie să-l aibă cei care vizitează grădina zoologică.
„După pauză, pur și simplu am rămas mută când m-am trezit că elevii mi-au adus peste 25 de cornuri și vreo 10 pahare cu lapte... spunându-mi că doresc să le dăruiască animalelor de la grădina zoologică din orașul nostru, dar că într-o zi, nu prea îndepărtată, și ei doresc să viziteze grădina”, ne-a mărturisit prof. Daniela Ghiuro.
De la vorbe la fapte
Zis și făcut. Marți (11 mai 2010), elevii au pus la cale vizitarea grădinii zoologice, având acordul conducerii liceului (director, prof. Zalder Eva, și dumneaei o iubitoare de animale).
Astfel, circa 50 de elevi din clasa a III-a B și a IV-a A (conduși de înv. Zsigo Maria și inst. Kiss Csilla) au pornit într-o plimbare pe jos la Grădina zoologică.
„Au adus și multe jucării de plus pe care le-au donat pentru maimuțelele din zoo, precum și fructe, legume, pâine, cornuri, zahăr cubic... pe care le-au dat animalelor sub îndrumarea mea, în special erbivorelor (ponei, cai, cele trei lame, grupul de ovine cu ieduți și miei albi), iar pentru cei trei urși aveau cartofi, mere și morcovi. Au admirat animalele și au povestit diferite curiozități pe care le știau vizitând și celelalte animale din grădină (lei, tigri, lupi, fazani argintii și aurii, păuni, porumbei, papagali, iepurași, vulpi argintii, dihori albi, porcul spinos cele două căprioare -Bimbica și Sandica, pe care le-am avut în grijă acasă, aproximativ opt luni).
Din banii de buzunar, copiii au făcut o donație pentru fundația „S.O.S. Zoo”.
Pentru marțea viitoare (18 mai), și-au anunțat vizita și celelalte două clase (a III-a A și a IV-a B)”, ne-a mai spus prof. Daniela Ghiuro. (Ov. D.)

Trimite email

vineri, 29 mai 2020