Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„All Different-All Equal” – reuniunea din Polonia

Cinci țări în proiectul Comenius

„All Different-All Equal” – reuniunea din Polonia

A doua întâlnire în cadrul proiectului multilateral Comenius „All Different-All Equal” a avut loc î Polonia, în perioada 25 – 30 aprilie 2010.

Șase cadre didactice de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea (coord. prof. dr. Dorina Roman, dir. adj. prof. Adriana Meșter, prof. Adriana Luca, prof. Gabriela Pleșca, înv. Florica Păduraru și înv. Silvia Hadade) au participat la activitățile desfășurate împreună cu partenerii din Polonia, Lituania, Italia și Bulgaria, în vederea realizării principalului obiectiv al proiectului, acela de a lucra împreună pentru o mai bună cunoaștere a altor țări europene și altor culturi, pentru cunoașterea și respectarea diferențelor culturale, pentru găsirea de similarități și pentru educarea elevilor în spiritul toleranței.
Deoarece elevii din ciclul primar din România nu pot fi duși în străinătate în cadrul proiectului, ei au fost pregătiți și filmați în timpul activităților, iar filmările au fost prezentate în cadrul vizitelor de proiect. Tema celei de-a doua întâlniri a fost prezentarea istoriei orașului natal, dar și cântece și dansuri populare. Prezentarea orașului a fost realizată în echipă de înv. Silvia Hadade, prof. Șandor Traier și Dorina Roman. Elevii claselor a II-a A, I B, a III-a A și B, a IV-a B au interpretat cântece și dansuri populare, la pregătirea lor având o contribuție deosebită prof. Adriana Luca. Echipa din Oradea a dăruit colegilor din celelalte țări icoane pe sticlă realizate de către elevi, sub îndrumarea prof. Gabriela Pleșca, în cadrul Cercului de pictură desfășurat săptămânal.  Scopul reuniunii a fost acela de a face schimb de informații legate de modul în care fiecare școală derulează activitățile proiectului, de a face schimb de produse realizate de elevi, de a prezenta a doua temă a proiectului: „Legenda orașului natal” și cântece și dansuri populare specifice fiecărei țări partenere.
De asemenea, în timpul întâlnirii de lucru a coordonatorilor, a fost discutată  următoarea temă, „Jocuri populare”, ce urmează a fi prezentate în luna octombrie în România. A fost proiectat produsul final al proiectului, Calendarul 2011, cu sărbători specifice fiecărei țări partenere.
Programul reuniunii a fost foarte încărcat, gazdele reușind să îmbine perfect activitățile din cadrul proiectului, care s-au desfășurat în școală, cu alte activitați care au vizat o mai bună cunoaștere a regiunii, a tradițiilor și obiceiurilor locului. Am fost întâmpinați la intrarea în școală de elevi îmbrăcați în costume populare. Aceștia ne-au primit cu pâine și sare, obicei întâlnit și în România și deosebit de cel din Lituania, care întâmpină musafirii cu un fel special de brânză cu chimen. Am vizitat atât clasele primare (I-VI), cât și cele gimnaziale (VII-IX). Am fost încântați să vedem în multe locuri afișat logo-ul proiectului, realizat de colega noastră, înv. Eva Fekete. În cabinetul de informatică, pe o tablă SMART, ne-am semnat cu toții, în jurul acestui logo. Școala este deosebit de frumoasă, chiar dacă se află în zonă rurală. Aceasta a beneficiat, în timp, de mai multe proiecte cu finanțare europeană, precum Comenius și Socrates, dar și de proiecte transfrontaliere, desfășurate în colaborare cu școli din Cehia, țara vecină. Elevii din Polonia au prezentat cântece, dansuri populare poloneze, scenete. Pe scenă au urcat și cei opt elevi italieni prezenți în această mobilitate, cu dansuri populare și scenete specifice regiunii Lazio, Italia.
La recepția care a avut loc în sala de ședințe a primăriei, gazde au fost primarul, consilieri și politicieni locali. Ne-au fost prezentate istoria locală și proiectele lor de viitor. Au fost oferite cadouri, au fost realizate zeci de fotografii.
Într-o după-amiază am asistat la un spectacol de lupte medievale, susținut de un nobil polonez, care se străduiește să continue tradiția înaintașilor săi și care îi implică și pe soția și fiii lui, împreună cu care participă la turniruri și alte demonstrații în întreaga Polonie sau în alte țări. 
Una din zilele petrecute în Polonia a fost dedicată vizitării unor locuri cu mare încărcătură simbolică pentru poporul polonez: mănăstiri, catedrale, biserici, mina de sare de la Wieliczka și orașul Cracovia, cu vestitul său Castel Wawel și biserica în care a fost înmormântat, cu puțin timp în urmă, fostul președinte polonez. Pe toată durata reuniunii, ne-am bucurat de o deosebită atenție din partea gazdelor. Atmosfera a fost caldă, prietenoasă, propice unei colaborări eficiente, așa cum sperăm să fie cazul și în România, în octombrie, cu ocazia următoarei reuniuni. (Dorina Roman)

Trimite email

joi, 22 august 2019