Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

În Bihor, și dascălii greviști participă la bacalaureat

Greva și bacalaureatul

În Bihor, și dascălii greviști participă la bacalaureat

Generalii Inspectoratului Școlar al județului Bihor s-au întâlnit, vineri (28 mai 2010), cu reprezentanții presei pentru a le prezenta cele două evenimente de luni – greva dascălilor și bacalaureatul.

Prof. Dorel Luca – generalul I.S.J. Bihor, Ilie Crăciun și Nicolae Ungur – generalii adjuncți, nu par deloc speriați sau panicați de greva „generală” a dascălilor, care va debuta luni, 31 mai, în zi de bacalaureat, pentru că știu că dascălii sunt dascăli și în timpul grevei. Sufletul lor „apă nu se face”, conștiința... „nu și nu!” Din fericire, în învățământ mai sunt destui (cu miile) pentru care profesia e apostolat, iar iubirea și conștiința nu-i pot părăsi nici în timpul grevei. Așa se face că generalii mizează pe dascălii bihoreni și în zilele de bacalaureat.
Drept este că dascălii nu par convinși că greva le-ar putea aduce ceva, ar putea întoarce cursul apei, fiind un fel de frecție la un picior de lemn, din moment ce în grevă fiind, ei participă la bacalaureat. Mai degrabă dascălii sunt cei panicați, care nu mai au siguranța locului de muncă. De aici, lipsa de unitate, coeziune și acțiune, la care se adaugă manevrele consecvente de intimidare făcute cu multă „diplomație” de guvern și ministerul de resort.
Grijă față de copii!
Totuși, marea mirare și nedumerirea vin din zona celor mici, a grădinițelor. Surpriza neplăcută pentru generalul Luca vine tocmai de la grădinițe unde procentul greviștilor e cel mai mare. Drept este că preșcolarii nu se află în febra bacalaureatului sau a altor examene naționale. La polul opus se află Beiușul și Șteiul care fac excepție, execitându-și dreptul la muncă. Pentru ei, grevă nu există! Așadar, ca și în alte dăți, în învățământ, greva e sau nu! Uite greva... nu e greva! Chiar și în cazul în care unii fac grevă, iar alții ba, conducerea I.S.J. Bihor a cerut conducerii unităților de învățământ un plan de măsuri de siguranță a copiilor, și asigurarea că nimeni nu le va interzice elevilor (copiilor) accesul la școală (grădiniță) pe timpul grevei; un orar special pentru cei care doresc să-și exercite dreptul la muncă.
„Cadrele didactice aflate în grevă trebuie să-și recupereze materia, notele ar trebui să fie trecute în catalog, la fel și tezele, cu două săptămâni înainte de încheierea anului școlar. Noi vom face verificări săptămânile viitoare. Numărul notelor trebuie să fie mai mare cu unu decât numărul de ore săptămânal la disciplina respectivă. Cu patru ore săptămânal, la matematică, de exemplu, elevii trebuie să aibă minimum cinci note.
Fac apel la colegii profesori să se gândească la rodul muncii lor de un an de zile. Nu ne putem permite să nu avem grijă de copii! Ne luăm salar pentru că există acest copil în școală”, ține să le reamintească generalul Luca.
„Bacul se va plăti!”
Revenind la bacalaureat, șeful inspectoratului a ținut să „arunce” momeala: „Activitatea de la bac se va plăti. Astăzi (vineri –n.n.), pe site-ul ministerul va fi postat ordinul ministrului. Dar, noi nu suntem un județ cu probleme. Avem rezerve, la o adică, dar nu va fi cazul pentru că din cei 767 de profesori asistenți, doar 99 au semnat pentru grevă, dar și aceștia vor participa, luni, la supraveghere.
Azi – simulare, luni, competențele lingvistice la limbile moderne
Generalul adjunct Ilie Crăciun a dorit să facă două precizări legate de proba de luni a bacalaureaților. Luni, la ora 12.00, începe proba de înțelegere a unui text audiat. În toate cele 46 de centre de examen a fost asigurat materialul lingvistic necesar pentru cele două texte care urmează să fie audiate. De la ora 14.00, va începe proba scrisă, iar la 1 iunie, proba orală (toate la proba de competențe lingvistice la limbile moderne); în 1-3 iunie – limba engleză, 2-4 iunie – limba franceză, 3-4 iunie – lb. germană, 2-3 iunie – spaniolă, italiană...
Azi (vineri – n.n.), e simularea de preluare a subiectelor...”
88, 6 % - procentul de promovabilitate la evaluarea națională
Dl prof. Ilie Crăciun s-a referit și la evaluarea națională la clasa a VIII-a. La nivel de județ, s-au înscris 5.901 candidați, dar numai 5.636 au făcut act de prezență. Note sub 5 - 1.224, din care 856, la română; dar s-au luat și note de 10: 143 la română, 134 la mate și 44 la maghiară...
Așadar, generalii noștri pot dormi liniștiți și în timpul grevei, județul Bihor nu e un județ cu probleme... poate e chiar un model pentru țară!
Domnule Boc, domnule ministru, raportăm: în Bihor, democrația e democrație, iar dascălii sunt la post, să trăiți! (Ovidiu DAN)

Trimite email
duminică, 3 martie 2024, 14:54:13 Ora standard a Europei de Est