Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Fantezie în pas de dans” (ed. a II-a)

De 1 Iunie, în Orășelul copiilor

„Fantezie în pas de dans” (ed. a II-a)

Marți (1 iunie 2010), pe scena în aer liber din Orășelul copiilor s-a desfășurat cea de-a doua ediție a concursului de dans „Fantezie în pași de dans”, concurs inițiat și organizat de Grădinița nr. 56 – „Lotus” din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, Primăria municipiului Oradea și S.C. Infogim S.R.L.

La această ediție, s-au înscris 29 de grădinițe: 22 la secțiunea de dans modern (față de 16, anul trecut) și șapte la secțiunea de dans popular (față de cinci în 2009).
„Ziua copilului este un prilej de a sărbători copilăria, de a aduce zâmbete pe chipul lor, de a inspira comunitatea și familia, de a aprecia, de a iubi și oferi, an de an, un prilej de mare bucurie, o „întâlnire” fericită a celor mari cu cei mici, prin intermediul unor atenții și cadouri, dar și prin participarea împreună la acțiuni și evenimente inedite, atractive pentru copii și aducătoare de amintiri și nostalgii pentru cei mari, care mai păstrează încă un crâmpei din sufletul lor de copil”, după cum a ținut să sublinieze dna prof. Dana Lukacs – directorul grădiniței organizatoare, în deschiderea evenimentului.
Fiecare grădiniță s-a străduit și a reușit să sensibilizeze și să impresioneze publicul, în prezentarea momentul artistic.
În cadrul secțiunii de dans modern, pe scenă au evoluat formații de copii de la Grădinița nr. 24 din Oradea (educatoare Măriuța Bercea și Cristina Șerban), Grădinița nr. 17 (instructor Vekony Tiberiu), Grădinița nr. 41 (Cristian Jurcuț și ed. Irina Costin, Anca Mihoc, Ecaterina Grecu, Maria Trip, Florentina Pușa, Marioara Junc și Elisabeta Varga), Grădinița nr. 42 – „Maria” (dna Viorica Indrea – directorul grădiniței și Adina Oros), Grădinița nr. 56 (instructor Carmen Pintea), Grădinița nr. 43, Grădinița nr. 2 (coregraf Vajna Zita și Doina Imre), Grădinița nr. 20 (Liliana Brătescu și Lidia Bortoș), Grădinița nr. 1, Grădinița nr. 52 (Vekony Tiberiu), Grădinița nr. 44 (Viorica Toia, Mariana Vereș și Oana Floruț), Grădinița nr. 23 (Elisabeta Moțica, Miklo Liliana, Mihaela Pelle și Aurelia Laza), Grădinița nr. 36, Grădinița nr. 50 (Forro Enico), Grădinița nr. 53, Grădinița nr. 25 (Felicia Gui și Florina Simona Popa), Grădinița nr. 27 (Cornelia Borhidi, Elisabeta Tăut și Lucia Dem), Grădinița nr. 46 (Ferenczi Maria și Ursuț Nicoleta), Grădinița nr. 22 (Mihaela Marișcaș, Diana Michile), Grădinița din Sîntandrei (instructor Fenyes Noemi), Grădinița nr. 34 (Rodica Petru, Manuela Filip, Anca Mureșan și Dorina Miescu), Grădinița nr. 54 (Aurica Fofiu, Dorina Știube, Ecaterina Popa și Catrinel Sechei).
La secțiunea de dans popular, s-au prezentat doar șapte formații: de la Grădinița nr. 47 (ed. Lia Hule și Maria Gabor), Grădinița nr. 27 (Elisabeta Tăut și Lucia Dem), Grădinița nr. 25 (Sabina Tirteu), Grădinița nr. 22, Grădinița nr. 56 (ed. Mariana Raita), Grădinița nr. 43 (ed. Bonca Erika) și Grădinița nr. 31 (prof. Pituț Mărioara).
Cântărind bine lucrurile, juriul a ajuns la concluzia că de Ziua lor, toți copiii artiști merită premiul I.
„Toți ați fost extraordinari! Prin urmare, toți meritați premiul I. Felicit organizatorii, pe toți copiii, învățătorii și instructorii”, a spus, printre altele, inspectorul școlar de specialitate, prof. Aurelia Bodea, în încheierea manifestării. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fantezie în pas de dans” (ed. a II-a).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022