Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concurs de recitări cu participare internațională

În 27 mai, la școala din Biharia

Concurs de recitări cu participare internațională

Cu ajutorul unui proiect câștigat prin Fundația Communitas, Școala cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia a organizat, joi, 27 mai 2010, un concurs de recitări cu participare internațională, în memoria poetului Tamkó Sirató Károly – comemorarea a 30 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet.

 Evenimentul a fost organizat de dir. adj. Popovici Magdolna în sala de sport a școlii, pentru elevii claselor III-VIII. Sala a fost decorată cu  desene tematice realizate de copii, inspirate din poeziile poetului. Activitatea a debutat cu prezentarea în power point a biografiei poetului Tamkó Sirató Károly (moderatori, prof. Biro Kinga și Oros Erika).
La acest eveniment cultural au participat elevii din Școala cu clasele I-IV din Cauaceu, Grupul Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș, Școala cu clasele I-IV din Vaida, Școala cu clasele I-VIII din Roșiori, Școala cu clasele I-VIII din Tămășeu, Școala „Karácsony Sándor” din Debrețin, Ungaria și Școala cu clasele I-VIII din Kismarja, Ungaria.
 Concursul a fost structurat pe trei categorii de vârstă (clasele III-IV, V-VI, VII-VIII). Concurenții au pregătit și prezentat poezii reprezentative ale poetului comemorat. Alți elevi ne-au încântat auzul cu un buchet de cântece pe versurile aceluiași poet. Invitații, părinții și în special juriul, au fost super încântați de pregătirea și prezentarea copiilor. 
Pentru a destinde atmosfera încărcată de sobrietate, elevii școlii gazde au prezentat  un dans popular, cântece populare, o scenetă, un duet la vioară (Gellér Kitty și prof. Þigani Ștefan), precum și cântece la chitară.
 Juriul (alcătuit din dna deputat Petõ Csilla, inspectorii de specialitate Farkas Tünde și  Ile Erzsébet, prof. pensionar Járosi Éva și actorul Hajdú Géza) a avut o misiune dificilă în a departaja câștigătorii. Laureații concursului au primit premii din partea organizatorilor, iar premiile speciale au fost oferite de către Parohia Catolică (reprezentată de Csernák Béla), dna deputat Petõ Csilla, insp. Farkas Tünde și Fundației „Schola Nostra” din Biharia, reprezentată de directorul școlii, prof. Vad Marta.  
Câștigătorii primei categorii sunt: Rácz Szabina și Nagy Szilvia, de la școala din Borș, la a doua categorie: Kiss Vica și Tiszai Zsombor din Debrețin, iar la a treia categorie Kovács Katalin - eleva școlii din Biharia. La secțiunea cântece pe versurile poetului, au câștigat elevii școlii din Borș.
 Reprezentanții școlilor implicate în proiect  au primit ca amintire o carte cu poeziile poetului, un CD cu cântece pe versurile poetului, revista școlii gazdă și o diplomă de participare la eveniment.
Considerăm că obiectivele proiectului au fost îndeplinite, elevii fiind principalii beneficiari ai acestei activități. Metoda proiectului și-a demonstrat încă o dată eficiența; copiii au învățat cu plăcere, au muncit în echipe, au avut ocazia să se cunoască și să se împrietenească cu colegi care învață în alte școli, să cunoască obiceiuri și tradiții din diferite zone, factorul comun rămânând însă unul și același: respectul și dragostea față de valorile literaturii sunt la înălțime pe orice meridian. (Oros Erika)

Trimite email

duminic, 21 iulie 2019