Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Arii protejate din județul Bihor (XIX)

Serialul nostru

Arii protejate din județul Bihor (XIX)

În cel de-al XIX-lea episod al serialului nostru cu titlul: „Arii protejate din județul Bihor”, vă prezentăm câteva din secretele Parcului Natural Apuseni.

Secretele Parcului Natural Apuseni
Zona Cârligate – Valea Rea este primul endocarst poligenetic de pe teritoriul României. Peștera din Valea Rea (21 km lungime) și-a început evoluția datorită soluțiilor hidrotermale postmagmatice, asociate eruptivului de Vlădeasa. Acestea au creat un paleocarst hidrotermal mineralizat și un carst relict hidrotermal.
Peștera din Valea Rea pe lângă faptul că este una dintre cele mai complexe peșteri ale lumii, se situează și printre primele 10 cavități de pe Terra din punct de vedere mineralogic. În peșteră se regăsesc peste 30 de minerale sub formă de speleoteme (aragonit, gips, cuarț, celestit, malachit, rodocrozit, metatyuyamunit etc.), dintre care multe descrise pentru prima oară în lume în mediu speleic.
Din punct de vedere peisagistic cele mai importante peșteri din perimetrul Parcului Natural Apuseni sunt: Peștera din Valea Rea, Peștera Piatra Altarului, Peștera Micula, Peștera Pojarul Politei; din punct de vedere paleontologic: Peștera Urșilor și Peștera Onceasa, iar din punct de vedere  arheologic: Peștera Vârtop și Peștera Rece.
Parcul Natural Apuseni adăpostește peste 10 ghețari subterani mai importanți. Celebri sunt Ghețarul Scărișoara (amenajat turistic) și Ghețarul Focul Viu, alături de ghețarii Borțig, Bârsa, Zapodie, Vârtop (din zona Casa de Piatră – a nu se confunda cu Peștera de la Vârtop), Vârtop (din Valea Ponorului) etc.
Un fenomen unic în peisajul românesc îl constituie Groapa Ruginoasă, o ravenă cu un diametru de cca. 450 m și o adâncime de 100 m, creată de eroziunea torențială în straturile de gresii și argile roșii violacee de vârstă permo-werfiană, ale Muntelui Tapu. Fiind un martor de eroziune activ, morfologia Gropii Ruginoase evoluează foarte rapid, în anii ploioși ravena mărindu-se cu câțiva zeci de metri. În timpul ploilor apa antrenează din groapǎ fragmente de rocă provocând în deplasare un zgomot care se amplifică datorită ecoului și creează spaimǎ turiștilor. Datorită substratului litologic apare o nuanță ruginie, de unde și denumirea de Groapa Ruginoasă.
Pe platoul Padiș, datorită reliefului carstic are loc un fenomen climatic aparte. Aerul rece, neputându-se scurge pe văi, se acumulează deasupra dolinelor. În multe din aceste doline se află lacuri, care acumulează căldura de-a lungul zilei. Seara aerul de deasupra lacurilor se încălzește și se ridică pătrunzând în aerul rece, captiv deasupra platoului, având astfel loc o condensare care dă naștere la o ceață deasă, un strat de un metru înălțime, care se târăște pe pământ, constituind binecunoscuta „ceață Padișană”.
Peștera Urșilor este vizitată de peste 80.000 turiști/an, are o lungime  de 1500 m. Galeria Oaselor adăpostește 1500 de piese, 140 de cranii și numeroase culcușuri ale ursului de peșteră Acest urs, care atingea frecvent 3 m lungime, a dispărut cu mai bine de 15000 ani în urmă,.
În zona Parcului Natural Apuseni se pot practica diverse forme de turism: drumeție de vară,  drumeție de iarnă, schi de tură, schi alpin, alpinism, turism în peșteri, canyoning, rafting și caiac pe ape repezi; turism cultural și de patrimoniu, deplasarea cu sănii trase de câini; fotografia și observarea naturii (flora, fauna, fotografie subterană;), cicloturism (Apuseni Experience și Green Mountain Holidays),  călărie și turismul cu atelaje.
În Valea Sighiștelului se întâlnesc cele mai multe fenomene carstice pe unitatea de suprafață din România (peste 200 de peșteri).
Pe teritoriul Parcului Natural Apuseni se desfășoară Târgul de turism rural „Munții Apuseni”, organizat la Albac.
Târgul de la Călineasa – în cadrul cǎruia se organizeazǎ seminarii despre turism, expoziții de artă fotografică și de artă populară, proiecții de diapozitive și filme tematice, prezentări de oferte turistice, programe folclorice și tradiționala masa câmpenească. Târgul de la Călineasa este considerată cea mai importantă manifestare anuală de acest gen de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni.
Agenția pentru Protecția Mediului Bihor
Serviciul Implementare politici de mediu –Compartiment Protecția Naturii
ing. Monika  Ciupleu,  șef serviciu,
biolog drd. Dorina Radoveț – consilier principal,
director executiv, ec. Cǎlin MOCAN,
ing. Felicia ENACHE -  consilier principal

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:13:13 Ora de vară a Europei de Est