Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul național „Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Luni și marți, la C.T. „Transilvania”

Concursul național „Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Este vorba despre un proiect educațional inițiat și organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în urmă cu trei ani, concursul național fiind înscris în calendarul activităților educative al M.E.C.T.S.

Elementul de noutate la cea de-a treia ediție constă în faptul că de-acum, concursul se adresează și elevilor din ciclul primar, pe lângă cele două cicluri inițiale, gimnazial și liceal.
Și la actuala ediție, organizatorii s-au bucurat de o bună participare. La ciclul primar, au concurat echipaje din județele Bihor, Satu Mare, Bistrița – Năsăud, Timiș, Constanța și Hunedoara; la ciclul gimnazial, au fost prezente echipaje din Bihor, Bistrița – Năsăud, Satu Mare, Brăila, Botoșani, Neamț, Constanța, Timiș, Hunedoara și municipiul București, iar la ciclul liceal, s-au întrecut echipaje din Bihor (două echipaje), Satu Mare, Iași, Brăila și municipiul București. Bihorul a fost reprezentat de elevi de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea (îndrumați de prof. Steliana Cîrciumaru), de la Școala cu clasele I-VIII din Marghita (prof. Monica Porțan), Colegiul Tehnic din Vadu - Crișului (prof. Bogdan Bodea) și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (prof. Camelia Timofte). Gazda bună a concursului a fost Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea. La deschiderea manifestărilor au onorat: prof. Nicolae Ungur – inspector școlar general adjunct al I.S.J. Bihor, Călin Mocan – director al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, prof. dr. Mariana Ruge – directorul colegiului gazdă, prof. univ. dr. Ioan Chereji de la Facultatea de Protecția Mediului, alți inspectori școlari din cadrul echipei de proiect: Florin Negruțiu, Violeta Taichiș, Doina Gyori și Elisaveta Roșu – coordonatorul principal.
Luni, în prima zi de concurs, a avut loc evaluarea materialelor din portofoliu: pliant, afiș, cinci fotografii, alături de prezentarea scenetei pe teme ecologice (la învățământul primar); la învățământul gimnazial a fost prezentată investigația sau cercetarea realizată în arealul adoptat, iar la învățământul liceal, tot o investigație și un filmuleț de trei minute, cu aspecte din activitatea de protecția mediului desfășurată de elevii participanți la concurs în arealul adoptat.
„Marți, a fost programată o aplicație de teren în zona Remetea, Meziad și Roșia, având ca obiectiv exersarea deprinderilor de a investiga un areal natural prin observație directă dirijată și a identifica aspecte de microclimat, floră și faună specifice zonei, dar și a identifica intervenția antropică în mediu, eventuale dezechilibre, produse de aceasta și să propună soluții de ameliorare a impactului antropic negativ asupra mediului (soluții sub formă grafică); miercuri, este programată o vizită în parcul dendrologic al Universității din Oradea”, după cum ne-a spus coordonatorul principal al proiectului, profesor - inspector Elisaveta Roșu.
S-au acordat foarte multe premii speciale
Aseară, a avut loc festivitatea de premiere. La înmânarea premiilor a participat și generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Dorel Luca, pe lângă prof. univ. dr. Ioan Chereji și Călin Mocan, sponsorii susținători ai premiilor speciale.
Au fost acordate foarte multe premii speciale, pe cicluri de învățământ și categorii de materiale.
Iată cum arată clasamentul general:
La ciclul primar: pe locul I – echipajul Școlii „Avram Iancu” din Oradea (Claudia Gui, Andrei Avram, Darius Fildan și Andrei Căvășdan), locul II – echipajul Școlii din Pișcolt – Satu Mare, locul III – echipajul Școlii „Av. Iancu” din Bistrița, jud. Bistrița – Năsăud.
La gimnaziu: pe locul I – echipajul școlii din Tichilești – Brăila, locul II – echipajul Școlii din Marghita (Maria Porțan și Diana Bandula), locul III – echipajul Școlii „Av. Iancu” din Bistrița.
La liceu: pe locul I – echipajul Lic. T. „O. Ghibu” din Oradea (Ștefan Babătă, Răzvan Ciumpe) și echipajul Colegiului Tehnic din Vadu – Crișului (Zarina Iancu, Tecsi Andrei), locul II – echipajul C.N. „Gh. M. Murgoci” din Brăila, locul III – echipajul Gr. Șc. Agr. „H. Vasiliu” din Podu Iloaiei, județul Iași.
Fiind invitați să ia cuvântul, conducătorii echipajelor s-au arătat încântați de organizarea competiției și condițiile de cazare și masă. Echipajul din Tichilești – Brăila, aflat la a doua participare, a întrebat dacă nu se pot face „abonamente” la acest concurs național... (Ovidiu DAN) 

Trimite email

sâmbătă, 8 august 2020