Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Se simt excelent în tabăra de la Oradea

Copiii din Comarnic (județul Prahova), Ploiești, Tulcea și Bacău

Se simt excelent în tabăra de la Oradea

Baza Turistică Oradea a Direcției Județene pentru Tineret Bihor găzduiește în perioada 16-22 iulie 2007, o serie de tabără cuprinzând 32 de copii (clasele IV-XI) din Comarnic, județul Prahova, 20 de la Liceul Pedagogic și Școala cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” din Ploiești, 20 de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea, precum și 22 de elevi de la Școala cu clasele I-VIII nr. 10 din Bacău.

În excursie, la Băile Felix și  Băile 1 Mai
Astăzi (joi, 19 iulie), în programul de dimineață, au avut trecute excursii la Băile Felix, respectiv Băile 1 Mai. I-am însoțit spre a trăi alături de ei bucuria unei dimineți de tabără în două din stațiunile emblematice ale Bihorului, căutate pentru binefacerile apei termale, dar și pentru frumusețea locurilor, fauna și flora zonei, cu exemplare rare care fac parte din ariile protejate ale județului. Ajunse la Felix, grupurile din Prahova și Ploiești au optat pentru ștrandul mare („Venus”), ca o măsură preventivă pentru a face față cu brio caniculei care se anunțase (până la 40 de grade, joi, în județul Bihor).
Stând de vorbă cu elevi din grupul de la Comarnic, am avut plăcuta surpriză de a ne reîntâlni, după patru ani, cu Andreea Grecu și Alice Gavrilă, acum liceence, pe-atunci gimnaziste. Andreea este în clasa a XI-a la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Ploiești, olimpică, premiantă la chimie și biologie (cu premii județene la ambele discipline, doi ani, consecutiv), deși e la profil de mate-info. Secretul? Ea vrea să urmeze Medicina, la Cluj-Napoca. Alice e de doi ani „sub arme”, elevă la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, județul Prahova, Miss boboc, și membru în formația de dansuri populare a liceului, iar mai nou face și dans sportiv. La absolvirea liceului, dorește să intre în rândul ofițerilor (ca și tatăl său), urmând Academia Tehnică Militară din București. Dacă au revenit la Oradea e pentru că le-a plăcut cum au fost tratate si cum s-au distrat în urmă cu patru ani. „Eu i-am sfătuit pe colegii mei să vină în tabără la Oradea, iar Liliana Iordan, colega mea de bancă, m-a ascultat, și a venit, dar l-a luat și pe fratele său, Ionuț. Și eu l-am adus și pe fratele meu, Răzvan. Le-am spus: cine are ocazia să vină la Oradea, să n-o piardă”, ne-a declarat Alice. Fetele țin să aprecieze cazarea occidentală și masa îndestulătoare și gustoasă, iar orașul Oradea trece drept „un oraș frumos și curat”, așa îl vede Alice. Lili este din Roșiorii de Vede, județul Teleorman. Pentru ea, tabăra de la Oradea constituie o premieră, chiar dacă anul trecut, a fost în Tabăra de voluntari de la Bacău pentru îngrijirea cimitirului eroilor din localitate.
Și dascălii din Ploiești au ținut să revină la Oradea!
Învățătoarele Renada Rîpeanu și Doina Cojocaru revin în municipiul de pe Crișul Repede, însoțind elevi de la Liceu Pedagogic și Școala cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” din Ploiești. După câte aveam să aflăm, din lotul ploieștenilor fac parte copii unu și unu, premianți pe clasă și  pe școală, și nu numai, cu rezultate deosebite la concursuri județene, interjudețene și naționale, precum: Maria Filip, locul III pe județ, la Concursul de reportaje „Ioan Grigorescu”, Elena Moise și Ioana Mirea, premii la concursul de inteligențe prahovene, dar și la „Cangurul”, alături de Georgiana Pădurariu și Virgil Mihai Niculescu; tot în clasa dnei învățătoare Doina Cojocaru, un elev, Andrei Cătălin Ilie, a obținut la „Cangurul” 150 de puncte, și astfel a ajuns să plece în tabără în Bulgaria; continuăm lista premianților cu Ingrid Danilenco, Diana Vasile și Ștefania Cernat, deținătoare a numeroase premii și mențiuni la concursul Winners, Olimpicii cunoașterii, Concursul de creație literară „Pe tărâmul imaginației”, Cangurul lingvistic, Olimpiada de educație civică, și la Concursul interdisciplinar; Alexandru Filipoiu, premiul  II, la Concursul de creație; patru elevi, Elena Moise, Ioana Mirea, Virgil Niculescu, și Georgiana Pădurariu, fac parte din trupa de teatru „Conexiuni” acre a obținut premiul I cu piesa „Bona Dura”...
Aflăm însă că și programul taberei le dă posibilitate copiilor talentați să se afirme în cadrul unor concursuri. Dna învățătoare Cojocaru a ținut să-i nominalizeze pe Alexandru Stan, locul I la concursul de înot, Mihai Costache, Diana Costăchescu, Ana Stroie și Teodora Magearu, neîntrecuți dansatori, la discotecă, iar concursul de tenis de masă și cel de Miss tabără vor fi noi prilejuri de afirmare pentru sportivi și artiști. 
Băcăuanii sunt „abonații” taberei
Soții Carmen și Marin Dan sunt „abonații” Bazei Turistice din Oradea, ei venind  pentru a patra oară. Anul acesta, învățătoarea și profesorul însoțesc un lot tare de tot de la Școala nr. 10 din Bacău, artiști unu și unu, începând cu Anastasia Bălan și Anca Bârjovanu, premiul I și III la Concursul internațional de pictură din Franța, Andreea Tuduriu, deținătoarea trofeului „Așchiuță”, câștigat anul acesta la Concursul interjudețean de muzică ușoară „Așchiuță”, de la Bacău; tot ea mai deține două premii speciale la Festivalul internațional T.I.A.M.O. de la Onești, și la „Suflet de stea”, de la Aleșd, un premiu II la Festivalul „Glasul speranțelor”, de la Techirghiol, precum și premiul I la Drăgășani, Miruna Cârlan,. Bianca Iftene, Sandra Ciubotariu, Dragoș Pintilie și Cristina Cojocaru, membri ai trupei de dans a Clubului „Fiesta” din Bacău, Theodor Bălan, premiul II, la olimpiada de matematică și fizică, la etapa județeană, și premiul I la religie... și terminând cu „mascota” taberei (un băiețel simpatic, de 2 ani și nouă luni, Matei Dimitrie Nicolau).
 Din orașul de la porțile Deltei Dunării au venit doar liceeni
Din Tulcea, au venit doar liceeni (de clasa a X-a), însoțiți de prof. Ecaterina Dumitrescu și George Dumitrescu, fost inspector școlar de biologie. Liceenii sunt toți elevi ai Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea.
„Descălecatul” lor în tabăra orădeană se vrea, vorba dlui profesor, „o expediție”geografică și ecologică, „prilej cu care vor fi monitorizate o serie de aspecte fizico-geografice și de habitat,  vom explora câteva peșteri, dar și resurse deosebite de apă..., precum și prezentarea unor detalii de ordin  speologic, fauna și flora Peșterii Urșilor...”
Din grupul celor douăzeci, i-am cunoscut pe Alina Pavlo, Cristiana Grigoraș, Andreea Cristina Dochia, Bogdan Stoian, Radu Costin Duduță și Daniel Alexandru Klein.
Și iute-așa, dimineața a trecut pe neobservate, cu interviuri și „ședințe foto” la Felix și Băile 1 Mai. După ora 12.00, „trupele” au revenit la bază, în tabără, urmând ca după-amiază să facă o „incursiune” în zona folclorică a Defileului Crișului..., la Șuncuiuș. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Se simt excelent în tabăra de la Oradea).

Trimite email
joi, 15 mai 2025, 08:41:45 Ora de vară a Europei de Est