Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

În ciuda vremii total neprielnice, serbările s-au desfășurat conform programului

Sâmbătă și duminică - Zilele comunei Paleu

În ciuda vremii total neprielnice, serbările s-au desfășurat conform programului

Sâmbătă (26 iunie 2010), la Paleu, a plouat non stop. Ploaia mocănească i-a indispus și i-a făcut să stea acasă pe mulți dintre cei care ar fi dorit să se distreze la serbările comunei, dar nu i-a demobilizat câtuși de puțin pe organizatorii evenimentului, conducerea și angajații primăriei, precum și parte dintre consilierii locali.

Potrivit obiceiului, gazdele și-au primit invitații, cu masa întinsă, la Căminul Cultural din localitate. Cei dintâi invitați, deosebit de punctuali, au fost reprezentanții comunei înfrățite - Hosszupalyi (din Ungaria), precum și președintele UDMR Bihor, dl Kiss Alexandru.
Dând filmul înapoi, vom spune că în 27 iunie 2009, conducerile celor două comune, Somogyi Ludovic – primarul comunei Paleu și Berenyi Andras – primarul comunei Hosszupalyi au semnat actul de înfrățire a celor două localități, de față cu viceprimarii, Hevesi Ilona și Som Zsolt, și cu parte dintre consilierii comunelor înfrățite.
Două luni mai târziu, pe 28 august (2009), delegația Primăriei din Paleu, în frunte cu primarul Somogyi Ludovic, avea să le întoarcă vizita, participând la Zilele comunei Hosszupalyi.
Aceasta se întâmpla în 2009.
Serbările au fost deschise de formația de majorete
Sâmbătă, manifestările au fost deschise (ca și anul trecut) de formația de majorete din Paleu (coordonată de educatoarea Imre Julianna), după care, domnul primar, Somogyi Ludovic, s-a adresat celor postați cu umbrelele deschise în fața scenei, asigurându-i că în ciuda vremii total necorespunzătoare, programul cultural-artistic se va derula așa după cum a fost anunțat, fără modificări.
Cele 20 de majorete și-au continuat recitalul cu încă trei numere, după retragerea domnului primar. Următorii artiști prezenți la serbările din acest an au fost elevii Școlii cu clasele I-IV din localitate (îndrumați de învățătoarea Tóth Olga). Cinci băieți și nouă fetițe au prezentat pe marea scenă a serbărilor trei numere de dans modern. În programul zilei de sâmbătă au fost cuprinși și artiști din Cetariu, reprezentați de cunoscuta și îndrăgita trupă Bad Girls. Luptătorul orădean Alexandru Lungu și-a urcat elevii pe scenă pentru o demonstrație de lupte marțiale.
Mohacsi Brigitta are fani peste tot
Odată cu apariția pe scenă a vedetelor serii, umbrelele au început să se înmulțească considerabil. Mohacsi Brigitta, în stilu-i caracteristic, avea să electrizeze fanii din apropierea scenei. Pentru a dansa și a se manifesta în voie, unii au renunțat la umbrele. Curând, Brigitta avea să-i răsplătească împărțindu-le de pe scenă poze cu autograf și câteva CD-uri. Îndrăgita solistă de muzică ușoară s-a prezentat cu o trupă nouă de dansatori (este vorba de dansatoarele Ancsa și Andrea, iar la o piesă, alături de ele a dansat și Laura, o fetiță de 10-12 ani). Brigitta și-a îmbogățit repertoriul cu câteva piese noi, dintre care trei sunt „compoziții” proprii. Pentru serbările din această vară, solista a pregătit un CD nou, precum și un set de poze cu autograf. Din luna mai, Brigitta cântă aproape în fiecare weekend. A fost invitată și a cântat la Ip și Vârșolț (în județul Sălaj), la Tăutelec, Valea lui Mihai și Uileacu de Munte (în Bihor), iar în perioada următoare va onora și alte invitații, la Sălard și în alte localități bihorene și sălăjene unde Brigitta este așteptată cu mult drag de fanii săi.
Ora de umor și de bună dispoziție a fost susținută de membrii trupei Insect (din Sfântu Gheorghe), trei tineri talentați, actori și artiști, capabili să vrăjească și să distreze un stadion. Ultimul mare artist al serii a fost Notar Mary, din Ungaria, care a făcut furori. Piese de top din recitalul interpretei au fost cântate, anterior, și de Mohacsi Brigitta.
După ora 23, 30, pentru petrecăreți a început discoteca...
Duminică, vremea a ținut cu organizatorii
Duminică, organizatorii serbărilor de la Paleu și amatorii de distracție s-au bucurat mult văzând că Dumnezeu și-a întors fața spre ei, oferindu-le vreme prielnică.
După-amiază, pe scenă și-au prezentat programul artistic școlarii din Săldăbagiu de Munte, iar karatiștii clubului sportiv U.A.M.T. Universitatea AGORA au fost prinși în program cu o demonstrație de karate. Și duminică, alături de artiștii locali (Pay Girls - trupa de dans modern din Paleu), au evoluat și dansatori orădeni (o suită de dansuri populare maghiare, prezentată de elevi de la Școala cu clasele I-VIII „Juhasz Gyula” din Oradea), M.M. Podium (cu un program distractiv), precum și „Fearless” (cu dans modern). Seria vedetelor serii a fost deschisă de Amazon Asz și a continuat cu interpreți îndrăgiți din Ungaria, între care Mario și Jolly, care au făcut un show pe cinste. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În ciuda vremii total neprielnice, serbările s-au desfășurat conform programului

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020