Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Elevii din Þețchea redescoperă istoria Transilvaniei

O excursie de neuitat

Elevii din Þețchea redescoperă istoria Transilvaniei

La inițiativa Primăriei Þețchea și a Consiliului local, elevii premianți din ciclul gimnazial de la școlile din Þețchea și Hotar au fost răsplătiți cu o excursie gratuită în pitoreasca zonă de vest a Transilvaniei.

Timp de două zile, 35 de elevi premianți (cu rezultate deosebite la învățătură și purtare în anul școlar 2009/2010), însoțiți de cadre didactice din cele două școli au parcurs un minunat traseu la marginea vestică a depresiunii colinare a Transilvaniei și în Munții Apuseni -Þara Moților, Zarandului și a Crișurilor. Traseul poate fi considerat o adevărată incursiune in istorie din epoca preistorică și până în prezent, având în vedere obiectivele turistice vizitate și vastul teritoriu străbătut prin cinci județe ale Transilvaniei: Conacul lui Octavian Goga din localitatea Ciucea, Salina Turda, Cheile Turzii, Roșia Montană și Þebea.
Primul obiectiv vizitat a fost Conacul  lui Octavian Goga de la Ciucea, județul Cluj, fosta reședință a poetului și omului politic Octavian Goga. Acesta este și locul în care se află înmormântat, împreună cu soția sa, Venturia Goga, în mausoleul familiei, ridicat aici. În incinta muzeului se află și o mănăstire ortodoxă de măicuțe cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” unde elevii  s-au închinat și au fost binecuvântați de maica stareță. Excursia a continuat cu vizitarea Salinei Turda, impresionantă pentru toți, deoarece este locul unde se găsește unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Salina s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și s-a exploatat sare încă din perioada preromanilor, zăcământul cântărind 38 de tone de sare. Pătrunderea la o adâncime de 80 de metri sub pământ a fost o experiență unică și de neuitat în viața micilor vizitatori pe care o vor pomeni cu mult drag. La plecarea din Turda, privirea ne-a fost atrasă de o imensa despicătură, cea a Cheilor Turzii, chei făurite de râul Hășdate. Din cauza timpului care ne presa, am preferat doar să le admirăm și să nu le străbatem propunându-ne acest lucru cu altă ocazie.
La întoarcerea spre casă, am făcut o nouă incursiune îndreptându-ne spre inima Munților Apuseni. Am poposit la cetatea romană de la Roșia Montană (Alburnus Maior), cea mai veche așezare minieră de aur și argint, atestată documentar de pe vremea romanilor. Galeriile romane,,in situ” unice în lume, cu o vechime de aproape 2.000 de ani, ne-au atras atenția mai mult și datorită faptului că o parte le-am străbătut cu picioarele la fel ca și cei care le-au lucrat cu secole în urmă și au scos cu mare greutate zăcămintele de aur și argint din acești munți (Munții Metaliferi). Cea de-a doua escală am făcut-o la complexul de monumente de la Þebea, din Þara Zarandului. Acolo se află mormântul revoluționarului român de la 1848, Avram Iancu, dar și ale altor revoluționari și fruntași politici din Zarand, precum și gorunul lui Horea, conducătorul răsculaților din 1784 din Munții Apuseni, un veritabil monument al naturii, existent de aproape 400 de ani pe acele meleaguri. Văzându-i măreția, am realizat și un experiment deosebit, 18 copii participanți la această excursie au format un lanț viu și au înconjurat cu brațele acel gorun bătrân a cărui circumferință măsoară nouă metri.
 Experiența copiilor a fost cu siguranță unică, iar colectivul de cadre didactice, elevii și părinții acestora felicită reluarea inițiativei Primăriei Þețchea de a organiza astfel de excursii pentru elevii merituoși din comuna noastră. Transmitem pe această cale mulțumiri dlui primar Florin-Bujor Chirilă pentru sprijinul acordat în organizarea acestei excursii (transport și cazare) în condiții deosebite pentru toți. Acțiunea a fost coordonată de profesorii: Monenciu Livia, Ilea Luminița, Gherle Lenuța și Lascău Mădălina. (Luminița Ilea)

Trimite email
vineri, 21 iunie 2024, 01:56:25 Ora de vară a Europei de Est