Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Florin Iaru: „Motorul lumii în care trăim este prostia”

„Poezia este arta supremă!”

Florin Iaru: „Motorul lumii în care trăim este prostia”

Orădenii au avut privilegiul de a-l vedea la față și a-l asculta, miercuri (30 iunie 2010) pe poetul și publicistul Florin Iaru, conferențiind în sala primăriei. Prof. univ. dr. Ioan Simuț ni l-a prezentat așa cum apare poetul „creionat” pe internet, pe diferite site-uri...

Văzut și ascultat pentru prima oară, Florin Iaru ne-a surprins prin sinceritate și deschidere, franchețe și un „optimism” enervant, care sperie copiii!
El vede lumea în care trăiește cu ochii poetului realist, în culori gri-plumburiu, un plumb care otrăvește sufletele inocente, sincere, avide de frumusețe. Vede toată murdăria din societatea în care este condamnat să trăiască și ar vrea să o schimbe, dar este convins că „lumea nu ne schimbă deloc. Ne dorim nespus să zburăm, dar nu putem. Ce visăm e imposibil. Ceea ce realizăm e trecător. Nebuniile le-am pus deoparte. Visele le-am pus deoparte. Ce-ai făcut, cui te-ai vândut? Cum a plecat lumea de lângă tine? Suntem și spectatori și jucători. Suntem tineri, dar ne ascundem tinerețea în spatele cărților, a televizorului. Lumea nu se schimbă. Cea care se modifică este tinerețea noastră. Noi nu ne schimbăm, ci scăpăm frâiele. E un mare privilegiu să ai prieteni. Un om care nu are istorie nu are nici prezent, dar nici trecut. Poezia este arta supremă! Iubirea nu este subiect de conferință, poate de roman sau de poezie... Motorul lumii în care trăim este prostia; prostia ca motor istoric al schimbării. Toate lucrurile sunt adevărate și false în același timp...” Florin Iaru e plin de idei și multă înțelepciune, pe care a picurat-o mereu în discursul său. Tonul în care ni s-a adresat nu a fost unul grav, ci prietenos. Adesea spunea lucruri importante cu zâmbetul pe buze. Nu pare câtuși de puțin răutăcios sau răzbunător, iar vocea lui e caldă, mângâietoare și cuceritoare. Criticul literar Ioan Simuț avea să-l îndemne, din start, să fie așa după cum îl cunoscute: prietenos și încântător. „Florine, suntem triști. Fă-ne să râdem!”
Iar Florin avea să ne consoleze de-ndată: „Viața mea este o minciună. Se sprijină întotdeauna pe ideile altora. E inutil să vă povestesc despre viața mea.Trăim într-o lume îngrozitoare. Ar trebui să ies în stradă și să strig. Ce facem altceva, zi de zi, decât să căutăm adevărul, libertatea, lumina, echilibrul, normalitatea. Căutăm ceva ce este imposibil. Noi toți căutăm tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. E foarte normal să greșești. Noi suntem niște trestii gânditoare...”
Răspunzând provocărilor și întrebărilor de tot felul, i-am mai contabilizat două vorbe de duh: „Câtă inteligență, atâta dramă!”
„Revolta mea e o revoltă împotriva cimitirului de renunțări!”
Mulțumim, Florine! Miercuri, la Oradea, ai mai câștigat câțiva admiratori-prieteni! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Florin Iaru: „Motorul lumii în care trăim este prostia”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 8 august 2020