Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Monografia comunei Pomezeu

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Comuna Pomezeu (din județul Bihor) are de-acum monografie, o carte de căpătâi, o lucrare de referință, un ghid și un îndreptar pentru cetățenii de toate vârstele ai comunei, dar nu numai.

 De apariția acestei prestigioase monografii se face „vinovat” Ioan Șora, primarul comunei Pomezeu. Crezul său este exprimat în primul dintre cuvintele care prefațează lucrarea. „Locul unde te-ai născut și ai crescut, unde ți-ai petrecut „amintirile din copilărie”, anii tinereții sau chiar toată viața, este locul cel mai frumos și iubit din lume. Este liantul aducerilor aminte că porți un nume și un prenume, că ești legat de un loc de naștere pe care trebuie să-l cinstești prin fapte, demnitate, muncă și onoare...
Nu este cinste și onoare mai mare decât aceea de a face tot ce poți prin a-ți prețui satul, comuna, orașul în care te-ai născut. Cea mai de preț recunoștință este să-i pomenești oricând numele. Iar cel mai de preț cadou pe care îl poți face satului tău, comunei tale este să-i oferi o lucrare despre ea și oamenii ei, să-i dăruiești o operă, să-i ridici o clădire în plus, să-ți ajuți consătenii prin îndemnuri, vorbe bune, ori ajutor concret.”
Așa consideră întâiul gospodar al comunei să-și cinstească satul natal și comuna în care „păstorește” cu o monografie de excepție, scoasă în condiții grafice deosebite (redactor de carte – Nicolae Pop, tehnoredactare – Kogayon Studio, corectură – Dan Filip, foto – George Naș), o lucrare apărută cu sprijinul Consiliului Județean Bihor (Consiliul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale), Primăriei și Consiliului Local Pomezeu, Asociației Culturale D’Art; coordonator – Gabriel Moisa, autori (ai unor capitole): Gruia Fazecaș, Doru Marta și Crăciun Parasca.
Celelalte două cuvinte înainte inserate în prefață aparțin senatorului Cornel Popa, cetățean de onoare al comunei și prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile-Constantin Popa, fiu al comunei Pomezeu. Pentru senatorul Cornel Popa, comuna Pomezeu înseamnă „unul dintre pariurile câștigate”, iar pentru prim-procurorul Vasile-Constantin Popa, monografia este „un mod de recunoștință pentru acest spațiu minunat de unde și eu am pornit pe drumul vieții, este o carte legată mai mult de sentimente, de trăiri.”
Gruia Fazecaș prezintă cadrul natural al comunei, zona Pomezeului în contextul manifestărilor preistorice din județul Bihor, iar Doru Marta abordează realitățile medievale și premoderne ale ținutului, aducând mărturii documentare, comentarii istorice, realități economice, dar și mod de trai. Rămânând în același registru și context istoric (medieval și premodern), Gabriel Moisa prezintă în peste 60 de pagini cadrul istoric și socio-politic al sfârșitului de secol XVIII și începutul secolului XX în comuna Pomezeu (perioada interbelică, Reforma agrară din 1921, perioada celui de-al doilea război mondial, perioada postbelică, comunitățile religioase, școala și anexe documentare relevante (evidența morilor țărănești, cu repartizarea cotelor la mori și un buletin informativ). Capitolul privind cultura populară tradițională din Pomezeu este scris de Crăciun Parasca. În peste 80 de pagini, distinsul consilier cultural aduce între coperțile monografiei toată seva pământului și folclorului locului, meșteri și meșteșuguri, portul popular, lirica populară cu horile și strigăturile, balada și descântecele magice, literatura aforistică și enigmistică, sărbătorile și obiceiurile calendaristice și ocaziile folclorice...
În cel de-al VI-a capitol, facem cunoștință cu profesorul universitar doctor economist inginer Ioan-Constantin Rada – fiul al satului, iar pe coperte și în cinci pagini ale monografiei ni se înfățișează harta perimetrală a comunei Pomezeu, cadrul general, cetatea, biserica, râul, moara de apă, peștera și barajul... toate în imagini color, imortalizate la meserie de ochiul și obiectivul unui fotograf profesionist – George Naș.
„Monografia comunei Pomezeu” reprezintă un arc peste timp, un act de naștere a localității – prin care generațiile își pot cunoaște trecut și prezentul, pentru a putea să își prefigureze viitorul”, vorba primarului Ioan Șora. (Ovidiu DAN)

Trimite email

marți, 16 august 2022