Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Monografia comunei Pomezeu

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Comuna Pomezeu (din județul Bihor) are de-acum monografie, o carte de căpătâi, o lucrare de referință, un ghid și un îndreptar pentru cetățenii de toate vârstele ai comunei, dar nu numai.

 De apariția acestei prestigioase monografii se face „vinovat” Ioan Șora, primarul comunei Pomezeu. Crezul său este exprimat în primul dintre cuvintele care prefațează lucrarea. „Locul unde te-ai născut și ai crescut, unde ți-ai petrecut „amintirile din copilărie”, anii tinereții sau chiar toată viața, este locul cel mai frumos și iubit din lume. Este liantul aducerilor aminte că porți un nume și un prenume, că ești legat de un loc de naștere pe care trebuie să-l cinstești prin fapte, demnitate, muncă și onoare...
Nu este cinste și onoare mai mare decât aceea de a face tot ce poți prin a-ți prețui satul, comuna, orașul în care te-ai născut. Cea mai de preț recunoștință este să-i pomenești oricând numele. Iar cel mai de preț cadou pe care îl poți face satului tău, comunei tale este să-i oferi o lucrare despre ea și oamenii ei, să-i dăruiești o operă, să-i ridici o clădire în plus, să-ți ajuți consătenii prin îndemnuri, vorbe bune, ori ajutor concret.”
Așa consideră întâiul gospodar al comunei să-și cinstească satul natal și comuna în care „păstorește” cu o monografie de excepție, scoasă în condiții grafice deosebite (redactor de carte – Nicolae Pop, tehnoredactare – Kogayon Studio, corectură – Dan Filip, foto – George Naș), o lucrare apărută cu sprijinul Consiliului Județean Bihor (Consiliul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale), Primăriei și Consiliului Local Pomezeu, Asociației Culturale D’Art; coordonator – Gabriel Moisa, autori (ai unor capitole): Gruia Fazecaș, Doru Marta și Crăciun Parasca.
Celelalte două cuvinte înainte inserate în prefață aparțin senatorului Cornel Popa, cetățean de onoare al comunei și prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile-Constantin Popa, fiu al comunei Pomezeu. Pentru senatorul Cornel Popa, comuna Pomezeu înseamnă „unul dintre pariurile câștigate”, iar pentru prim-procurorul Vasile-Constantin Popa, monografia este „un mod de recunoștință pentru acest spațiu minunat de unde și eu am pornit pe drumul vieții, este o carte legată mai mult de sentimente, de trăiri.”
Gruia Fazecaș prezintă cadrul natural al comunei, zona Pomezeului în contextul manifestărilor preistorice din județul Bihor, iar Doru Marta abordează realitățile medievale și premoderne ale ținutului, aducând mărturii documentare, comentarii istorice, realități economice, dar și mod de trai. Rămânând în același registru și context istoric (medieval și premodern), Gabriel Moisa prezintă în peste 60 de pagini cadrul istoric și socio-politic al sfârșitului de secol XVIII și începutul secolului XX în comuna Pomezeu (perioada interbelică, Reforma agrară din 1921, perioada celui de-al doilea război mondial, perioada postbelică, comunitățile religioase, școala și anexe documentare relevante (evidența morilor țărănești, cu repartizarea cotelor la mori și un buletin informativ). Capitolul privind cultura populară tradițională din Pomezeu este scris de Crăciun Parasca. În peste 80 de pagini, distinsul consilier cultural aduce între coperțile monografiei toată seva pământului și folclorului locului, meșteri și meșteșuguri, portul popular, lirica populară cu horile și strigăturile, balada și descântecele magice, literatura aforistică și enigmistică, sărbătorile și obiceiurile calendaristice și ocaziile folclorice...
În cel de-al VI-a capitol, facem cunoștință cu profesorul universitar doctor economist inginer Ioan-Constantin Rada – fiul al satului, iar pe coperte și în cinci pagini ale monografiei ni se înfățișează harta perimetrală a comunei Pomezeu, cadrul general, cetatea, biserica, râul, moara de apă, peștera și barajul... toate în imagini color, imortalizate la meserie de ochiul și obiectivul unui fotograf profesionist – George Naș.
„Monografia comunei Pomezeu” reprezintă un arc peste timp, un act de naștere a localității – prin care generațiile își pot cunoaște trecut și prezentul, pentru a putea să își prefigureze viitorul”, vorba primarului Ioan Șora. (Ovidiu DAN)

Trimite email

duminic, 17 februarie 2019