Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Monografia comunei Pomezeu

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Comuna Pomezeu (din județul Bihor) are de-acum monografie, o carte de căpătâi, o lucrare de referință, un ghid și un îndreptar pentru cetățenii de toate vârstele ai comunei, dar nu numai.

 De apariția acestei prestigioase monografii se face „vinovat” Ioan Șora, primarul comunei Pomezeu. Crezul său este exprimat în primul dintre cuvintele care prefațează lucrarea. „Locul unde te-ai născut și ai crescut, unde ți-ai petrecut „amintirile din copilărie”, anii tinereții sau chiar toată viața, este locul cel mai frumos și iubit din lume. Este liantul aducerilor aminte că porți un nume și un prenume, că ești legat de un loc de naștere pe care trebuie să-l cinstești prin fapte, demnitate, muncă și onoare...
Nu este cinste și onoare mai mare decât aceea de a face tot ce poți prin a-ți prețui satul, comuna, orașul în care te-ai născut. Cea mai de preț recunoștință este să-i pomenești oricând numele. Iar cel mai de preț cadou pe care îl poți face satului tău, comunei tale este să-i oferi o lucrare despre ea și oamenii ei, să-i dăruiești o operă, să-i ridici o clădire în plus, să-ți ajuți consătenii prin îndemnuri, vorbe bune, ori ajutor concret.”
Așa consideră întâiul gospodar al comunei să-și cinstească satul natal și comuna în care „păstorește” cu o monografie de excepție, scoasă în condiții grafice deosebite (redactor de carte – Nicolae Pop, tehnoredactare – Kogayon Studio, corectură – Dan Filip, foto – George Naș), o lucrare apărută cu sprijinul Consiliului Județean Bihor (Consiliul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale), Primăriei și Consiliului Local Pomezeu, Asociației Culturale D’Art; coordonator – Gabriel Moisa, autori (ai unor capitole): Gruia Fazecaș, Doru Marta și Crăciun Parasca.
Celelalte două cuvinte înainte inserate în prefață aparțin senatorului Cornel Popa, cetățean de onoare al comunei și prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile-Constantin Popa, fiu al comunei Pomezeu. Pentru senatorul Cornel Popa, comuna Pomezeu înseamnă „unul dintre pariurile câștigate”, iar pentru prim-procurorul Vasile-Constantin Popa, monografia este „un mod de recunoștință pentru acest spațiu minunat de unde și eu am pornit pe drumul vieții, este o carte legată mai mult de sentimente, de trăiri.”
Gruia Fazecaș prezintă cadrul natural al comunei, zona Pomezeului în contextul manifestărilor preistorice din județul Bihor, iar Doru Marta abordează realitățile medievale și premoderne ale ținutului, aducând mărturii documentare, comentarii istorice, realități economice, dar și mod de trai. Rămânând în același registru și context istoric (medieval și premodern), Gabriel Moisa prezintă în peste 60 de pagini cadrul istoric și socio-politic al sfârșitului de secol XVIII și începutul secolului XX în comuna Pomezeu (perioada interbelică, Reforma agrară din 1921, perioada celui de-al doilea război mondial, perioada postbelică, comunitățile religioase, școala și anexe documentare relevante (evidența morilor țărănești, cu repartizarea cotelor la mori și un buletin informativ). Capitolul privind cultura populară tradițională din Pomezeu este scris de Crăciun Parasca. În peste 80 de pagini, distinsul consilier cultural aduce între coperțile monografiei toată seva pământului și folclorului locului, meșteri și meșteșuguri, portul popular, lirica populară cu horile și strigăturile, balada și descântecele magice, literatura aforistică și enigmistică, sărbătorile și obiceiurile calendaristice și ocaziile folclorice...
În cel de-al VI-a capitol, facem cunoștință cu profesorul universitar doctor economist inginer Ioan-Constantin Rada – fiul al satului, iar pe coperte și în cinci pagini ale monografiei ni se înfățișează harta perimetrală a comunei Pomezeu, cadrul general, cetatea, biserica, râul, moara de apă, peștera și barajul... toate în imagini color, imortalizate la meserie de ochiul și obiectivul unui fotograf profesionist – George Naș.
„Monografia comunei Pomezeu” reprezintă un arc peste timp, un act de naștere a localității – prin care generațiile își pot cunoaște trecut și prezentul, pentru a putea să își prefigureze viitorul”, vorba primarului Ioan Șora. (Ovidiu DAN)

Trimite email

duminică, 9 mai 2021