Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pentru creșterea importanței sportului în unitățile de învățământ

Protocol

Pentru creșterea importanței sportului în unitățile de învățământ

23.07.2007
Ministrul Educației Cristian Adomniței, Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Octavian Belu și Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Octavian Morariu, au semnat astăzi un ordin comun pentru promovarea educației fizice în școli (foto). Documentul aprobă „Protocolul privind asigurarea cadrului de colaborare în vederea dezvoltării continue și funcționării performante a sistemului național de educație fizică și sport".

Principalele obiective ale protocolului sunt creșterea stării de sănătate a populației, implicarea elevilor și studenților în activități sportive desfășurate în cadrul asociațiilor sportive din unitățile de învățământ și promovarea valențelor educative ale sportului în vederea prevenirii actelor de violență în școli. „Vom acorda mult mai multă atenție desfășurării corecte a orelor de educație fizică și vom sprijini cât mai puternic sistemele de competiții sportive extrașcolare. Sunt convins că sportul în școală este un pas important pentru a avea o generație tânără sănătoasă", a declarat ministrul Cristian Adomniței. În acest scop, MECT urmărește realizarea, săptămânal, a minimum 3 ore de educație fizică și sport în școli, indiferent de profilul acestora.
Conținutul lecțiilor de educației fizică și sport, dar și predarea acestora vor fi îmbunătățite. „Profesorul de educație fizică trebuie pus cu adevărat în valoare. Acesta trebuie să simtă că este la fel de util ca profesorul de matematică sau cel de limbi străine și trebuie să știe să îl atragă pe copil către ora de educație fizică, dar și către competițiile sportive extrașcolare", a afirmat Octavian Morariu, președintele COSR.
Potrivit documentului semnat astăzi, în cadrul MECT se vor înființa Federația Sportului Școlar și Federația Sportului Universitar. Acestea vor urmări perfecționarea sistemului competițional prin majorarea numărului de concursuri sportive și prin diversificarea probelor de educație fizică. În acest sens, Octavian Belu, președintele ANS, a apreciat că
„în cadrul activității educaționale sportul trebuie să aibă poziția pe care o merită. Ora de educație fizică trebuie readusă la acel nivel necesar pentru a reprezenta prima formă de selecție pentru sportul de performanță."
Protocolul pune accentul și pe realizarea unui registru național de monitorizare a potențialului biomotric al populației școlare, care va arăta gradul de evoluție sau involuție fizică de la o generație la alta.  (BIROUL DE PRESĂ)

Trimite email

vineri, 7 august 2020