Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


„Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”

„C e c â ș t i g i d a c ă d i s t r u g i ?”

„Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”

Vineri, 16 iulie 2010, în sala mare de consiliu a Inspectoratului de Poliție al județului Bihor a avut loc lansarea proiectului „Ce câștigi dacă distrugi?”, pentru prevenirea distrugerilor de autoturisme, proiect inițiat de I.P.J. Bihor, prin Compartimentul Poliției de Proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și susținut de Primăria municipiului Oradea.

Scopul proiectului, al cărui slogan este „Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”, îl reprezintă reducerea numărului de infracțiuni de distrugere de autoturisme care au ca punct de plecare neînțelegerile dintre cetățeni privind ocuparea unui anumit loc de parcare.
În perioada 1 ianuarie – 21 iunie, la Poliția municipiului Oradea au fost depuse 113 plângeri referitoare la diverse distrugeri de autoturisme, din care  60 % au fost săvârșite de așa manieră încât să sugereze în mod indubitabil cauza ca fiind parcarea autoturismului într-un spațiu folosit de obicei de către o altă persoană. De altfel, și repartiția geografică a faptelor confirmă potențiala cauză, cele mai multe distrugeri de autoturisme concentrându-se în zonele cu multe blocuri, aglomerate și cu locuri de parcare insuficiente (cartierele Rogerius, Nufărul și Ioșia).
În ceea ce privește modurile de operare, cele mai frecvente distrugeri sunt comise prin spargere, fiind vizate geamurile (lunetă, parbriz) sau farurile și stopurile. Un număr ridicat de distrugeri constau în zgârierea unor elemente de caroserie. În cazul ruperilor sunt vizate ștergătoarele sau oglinzile retrovizoare, iar în cazul celor comise prin înțepare sau tăiere sunt vizate anvelopele.  
Din punct de vedere al perioadei de timp, 57% dintre fapte au fost comise noaptea, iar în zilele de miercuri și duminică s-a înregistrat o ușoară creștere.                                                               
Aproximativ 20% dintre infracțiunile de distrugere au la bază stări conflictuale mai vechi, iar cca. 10% sunt comise pe fondul altercațiilor spontane în trafic.
În ce privește zonele de risc identificate de polițiștii orădeni, cele mai multe fapte sunt concentrate în zona cuprinsă între străzile Sovata – Decebal și bulevardul Dacia.   
 Printre obiectivele proiectului se regăsesc informarea cetățenilor cu privire la consecințele penale ale săvârșirii unor astfel de fapte, implicarea asociațiilor de proprietari în organizarea parcărilor aferente blocurilor de locuințe, urmând a fi organizate acțiuni comune împreună cu reprezentanții Primăriei municipiului Oradea.
În cadrul proiectului, polițiștii orădeni vor participa la ședințele asociațiilor de proprietari, vor purta discuții cu membrii acestora, pentru a identifica problemelor existente referitoare la locurile de parcare, posibilitatea amenajării unor noi locuri de parcare și folosirea judicioasă a celor existente.
De asemenea, vor fi organizate campanii stradale, în care cetățenii vor fi informați  cu privire la consecințele distrugerii și vandalizării de autoturisme. Totodată, vor fi identificate autoturismele abandonate în spațiul public, pentru a descongestiona locurile dintre blocuri folosite pentru parcarea autoturismelor.
 Pentru promovarea mesajului proiectului, organizatorii au realizat două spoturi preventive, unul video și altul audio, care prezintă urmările unei infracțiuni de distrugere, 10.000 de pliante cu mesaj preventiv care vor fi distribuite cetățenilor și 100 de afișe, care vor fi postate în locuri publice aglomerate din municipiul Oradea, respectiv în zonele identificate cu risc. (Alina Dinu)
“E un proiect bun!”
Primarul urbei, ing. Ilie Bolojan, prezent la lansarea proiectului, consideră ca fiind “un proiect bun, preventiv, care are menirea de a educa cetățeanul în sensul de a-și respecta vecinul”...
Prezentând punctul de vedere al primăriei, precum și acțiunile care vor avea loc pentru informarea și conștientizarea populației, dar mai cu seamă pentru creșterea numărului de parcări în cadrul asociațiilor de proprietari, primarul Ilie Bolojan le-a demonstrat președinților de asociații de proprietari că este bine informat și cunoaște situația cu care se confruntă fiecare asociație în parte. Mai mult a răspuns punctual și pertinent fiecărui vorbitor, detaliind situația și arătând că primăria este preocupată de remedierea unor disfuncționalități, dar așteaptă și din partea proprietarilor mai multă implicare în a-și face curățenie în propria curte („ogradă”), inundată de bălării. La propunerea asociațiilor de proprietari, primăria va trasa locurile de parcare din cadrul asociațiilor, dar mai departe, asociațiile sunt cele care le vor gestiona, încasând taxa...
Primarul s-a arătat indignat de vandalizarea coșurilor de gunoi (care nu sunt puține în municipiu: 300-400), a băncilor din parcuri, precum și a aparatelor de joacă, dar și de mizeria de pe jos, de pe stradă, nu neapărat în preajma containerelor de gunoi. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 30 noiembrie 2021