Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Arii protejate din județul Bihor (XX)

Serialul nostru

Arii protejate din județul Bihor (XX)

Săptămâna trecută, am relatat despre misterele Parcului Natural Apuseni; în această săptămână continuăm cu explorarea Cetăților Ponorului din cadrul Parcului Natural Apuseni.

Cetățile Ponorului
Cetǎțile Ponorului constituie un fenomen endo și exocarstic unic în România.
Sunt constituite din trei (3) circuri mari de stâncă la altitudine de 994 m, aflate într-o depresiune împădurită, adâncă de 300 m, cu un diametru de 1 km. Peștera Cetățile Ponorului: Valea Cetăților se termină sub Portal, de unde începe accesul subteran al Cetății Ponorului. Peștera are la data actuală o lungime de 7,5 km, fiind explorată pe o lungime de cca 2 km, distanță pe care s-au întâlnit numeroase cascade, 14 lacuri și foarte puține săli laterale cu o interesantă faună terestră și acvatică. Pereții prezintă înălțimi variabile, cel mai înalt perete cercetat având 110 m.
Peștera Valea Cetăților, al cărei acces principal este Valea Cetăților, este mult mai lungă, dar este inaccesibilă la posibilitățile actuale de explorare. În peșterǎ, Valea Cetăților primește afluenți izvoare din Poiana Ponor și din Peștera Caput. Valea Cetăților iese la suprafață prin Izbucul Galbenei, adunând cea mai mare parte a apelor Platoului Carstic Padiș.
Există și un traseu turistic în lungime de 12 km (durată de parcurgere 5 h), diferență de nivel: +450 m / -450 m. Observații privind traseul turistic : drum greu, practicabil numai vara.
Traseul pornește de la Cabana Padiș (împreună cu punctul și cruce galbenă și triunghi roșu), coboară în poiana Ponor ce este străbătută de pârâul cu același nume ce izvorăște din izbucul din dreapta (marcaj dublu punct albastru) și intră în munte prin ponorul aflat în stânga. De aici, poteca urcă pieptiș, pe urmă coboară și traversează un drum forestier și un pârâu, intrând în pădurea de molid. După cinci minute, ajungem pe fundul unei doline unde se desparte drumul spre circuitul galbenei (punct galben). Drumul nostru coboară pe un grohotiș în Dolina I unde se află marele portal de 70 m al Cetăților Ponorului. Intrând în peșteră pe sub portal, coborâm până la cursul râului subteran care nu poate fi explorat în amonte datorită unui lac adânc. Apa care iese de aici, după un scurt parcurs, dispare printr-o cascadă în giganticul tunel subteran al cetăților. Traseul nostru se întoarce la poteca de sub perete, urcă pe grohotiș, și ajunge în Dolina II străjuită de pereți verticali de 100 m. Pe fundul dolinei se află o gură de peșteră, care de fapt dă în galeria subterană, formând pentru aceasta o fereastră. De aici urcăm până la șaua care desparte Dolina I de III, cea mai mare dintre toate, cu pereți de peste 200 m. Cei care coboară la piciorul marelui perete ajung la gura unei galerii, care permite accesul spre râul subteran. Vizitarea este dificilă și depinde de experiența fiecăruia, dar mai ales de nivelul apei.Spre aval se poate vedea galeria cu apă presărată cu blocuri de piatră , grohotișuri, săli.
Cea mai mare salǎ este Sala Taberei în care se află o cascadă de 8 m. Acolo este punctul terminus. Galeria spre amonte ne farmecă cu jocul de lumini, care dispare și reapare datorită ferestrelor, acelor guri de peșteri din doline, cu izbucul subteran, alimentat de apele ce dispar în Poiana Ponor, și cu o cascadă pe lângă care ieșim din galerie sub marele portal dintre dolinele I și II. Aici suntem în locul vizitat înainte, unde apa a dispărut printr-o cascadă într-o galerie subterană.
După turul subteran, poteca urcă o diferență de nivel de 200 m, întâlnește pentru scurt timp traseul cu marcajul punct galben, după care ajunge la balconul I (din care se vede dolina III) și la balconul II (din care se vede tot dolina III). După puțin timp un marcaj dublu ne conduce la balconul III (de unde se vede dolina II), iar peste câteva minute un alt marcaj dublu ne duce la balconul IV (din care se vede dolina II). După aceea, ne continuăm drumul. La un moment dat, poteca coboară până la nivelul Văii Cetăților, de unde se continuă pe un drum forestier. După 250 m, din stânga coboară marcajul punct galben care vine de la Izbucul Galbenei, și ne însoțește prin urcușuri și coborâșuri până la cabana Padiș.
Agenția pentru Protecția Mediului Bihor
Serviciul Implementare politici de mediu – Compartiment Protecția Naturii, ing. Monika Ciupleu, șef serviciu,
biolog drd. Dorina Radoveț – consilier principal,
director executiv, ec. Călin MOCAN,
Comp. Relații Publice și Comunicare, Planuri, Proiecte și Programe,
inginer Felicia ENACHE, consilier principal


Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 06:08:48 Ora de vară a Europei de Est