Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Înțepăturile de insecte

Sfatul medicului

Înțepăturile de insecte

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic primar la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Anotimpul verii aduce cu el, pe lângă bucuria expunerii la soare, o serie de factori favorizanți pentru apariția unor afecțiuni sezoniere; dintre acestea vom afla câteva lucruri despre înțepăturile de insecte.
 Înțepăturile de insecte (țânțari, muște, albine, viespi, bondari, păianjeni) pot produce manifestări simple și/sau complicate.
  Manifestările simple apar sub formă de reacții inflamatorii, ca răspuns al organismului la substanțele introduse prin înțepătură; ele se manifestă prin mâncărimi (prurit), înroșirea și/sau umflarea pielii. În această situație e important să se elimine acul cu o pensetă (nu cu unghia - pentru că în timpul manevrei se poate împrăștia veninul în piele) și ulterior să se aplice local dezinfecție cu apă și săpun, tamponament cu alcool și comprese reci cu apă sau oțet; când zona înțepată este mai roșie și mai umflată se poate aplica un antiinflamator local sau comprese cu ceapă sau varză crudă și chiar cu frunze proaspete și zdrobite de pătlagină, busuioc sau sunătoare.
  Manifestările complicate ale înțepăturilor de insecte apar mai ales când sunt produse la nivelul capului, buzelor și ochilor, fiind periculoase prin posibilitatea apariției unei reacții alergice ale persoanei înțepate, mai ales dacă aceasta era cunoscută cu un teren alergic (atopic); aceasta se manifestă prin lăcrimare, strănut, umflarea buzelor, disfuncții respiratorii - situații care necesită prezentarea de urgență la medic. Până a ajunge la medic, persoanei afectate i se poate aplica un garou deasupra locului înțepăturii (spre rădăcina membrului, dacă înțepătura a fost la acest nivel), sucțiune la locul înțepăturii (pentru extragerea veninului), administrarea pe gură a unui medicament antihistaminic.
 Pentru a evita înțepăturile de insecte nu folosim deodorantele atunci când mergem la ștrand, parcuri, pădure etc; putem însă să aplicăm spray-uri protectoare împotriva înțepăturilor, disponibile în farmacii și supermarket-uri.
Vacanță plăcută!

Trimite email

marţi, 21 ianuarie 2020