Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Declarația de presă a ministrului Educației, Daniel Petru Funeriu

După ședința Guvernului din data de 28 iulie

Declarația de presă a ministrului Educației, Daniel Petru Funeriu

Bună ziua! Bine v-am găsit.
Guvernul a adoptat astăzi, două Hotărâri care privesc restructurările din Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. În particular, aceste restructurări privesc domeniul Tineretului și Sportului în care s-au luat două hotărâri.

Prima este aceea de a fuziona Direcțiile Județene de Sport și Direcțiile Județene de Tineret. Consecința acestei fuziuni este continuarea activității în parametrii normali - fără perturbarea activității. Din totalul de 1.920 de posturi, care se află astăzi în Direcțiile Județene de Sport și Tineret vor rămâne 1.350 de posturi. Astfel, se reduc 570 de posturi, dintre care astăzi sunt ocupate 224 și 346 sunt vacante. În același timp, economiile care se realizează prin această fuziune sunt reprezentate și de faptul că în anumite locuri se plătesc două chirii, o chirie pentru un sediu - Direcția Județeană de Sport și o altă chirie pentru Direcția Județeană de Tineret. Prin a doua Hotărâre de Guvern am decis reducerea aparatului administrativ în structura centrală a Autorității Naționale pentru Sport și Tineret și această reducere este de la 202 posturi - dintre care 195 erau ocupate - la 165 de posturi. 37 de posturi reduse, dintre care 30 ocupate și 7 vacante.
De asemenea, tot în același act normativ s-au mai redus o serie de posturi în tot ceea ce ține de casele de cultură ale studenților, cluburi și complexe sportive naționale. În total, vorbim de o reducere de 1.239 de posturi, dintre care 575 ocupate, 664 vacante, iar economiile care se fac prin această reducere a posturilor sunt de aproximativ de 9 milioane de lei până la sfârșitul acestui an și 27,5 milioane de lei anual. Pentru a trage linie, inițial au fost 4.765 de posturi, s-au redus 1.239 de posturi și astăzi avem 3.526 de posturi, deci o reducere de 25% a numărului de posturi.
Acest proces de restructurare va continua și în domeniul aparatului central în ceea ce privește partea de educație și cercetare. Aici sunt desigur o serie de acte normative care trebuie date într-o anumită succesiune: Hotărâri de Guvern, Ordin de ministru și veți obține informații pe măsură ce acestea sunt adoptate.
Reporter: Care sunt economiile făcute la buget prin aceste reduceri?
Daniel Petru Funeriu: Am spus cifrele. Deci, 9 milioane de lei până la sfârșitul anului și 27,5 milioane de lei anual se realizează per total, pentru cele 1.239 de posturi reduse.
Reporter: Cum comentați rezultatele de la concursul de titularizare?
Daniel Petru Funeriu: Aceasta este România. Aceasta este calitatea celor care sunt astăzi în poziția de a dori să devină profesori în România. Rezultatele sunt slabe. Pentru prima dată - zic eu - am avut un Bacalaureat corect, un examen sau o competiție de titularizare corectă. Vedem astăzi care sunt rezultatele. Am spus-o încă de la preluarea mandatului că avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru tot ceea ce înseamnă formarea inițială și continuă a cadrelor didactice. Opoziția a ales să fie, încă o dată, frânarul României și să blocheze sistematic o nouă Lege a Educației, prin care să putem, în sfârșit, să așezăm educația pe un soclu solid. (Biroul de presă)

Trimite email

duminică, 29 mai 2022