Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot

Duminică, 15 august

Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot

Duminică, 15 august 2010, în zi de mare praznic împărătesc, la Biserica cu Lună din Oradea, Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot de către preasfințitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, și un înalt sobor de preoți și diaconi.

În 2009, Dumitru Victor Balint a absolvit Facultatea de Teologie a Universității din Oradea, după care s-a înscris la masterat. Luna trecută, s-a căsătorit (în 18 iulie 2010), iar în 8 august a fost hirotonisit diacon. Ieri, a îmbrăcat haina preoțească, fiind hirotonisit preot misionar în cadrul protopopiatului Beiuș, îmbisericit la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din filia Copăceni a parohiei Vărășeni. De mic, Victor și-a dorit să calce pe urmele tatălui său, părintele Dumitru Balint – preot paroh în parohia Vărășeni și ale bunicului, Florian Balint – preot de o viață la Biserica Ortodoxă din Căuașd. „Sunt bucuros să văd că după cei trei fii – deveniți și ei preoți -, primul meu nepot îmbracă haina preoțească”, ține să ne mărturisească distinsul părinte Florian Balint, care, deși pensionar, nu și-a părăsit nobila profesie de credință pe care a slujit-o o viață. Cu trei feciori, toți preoți în protopopiatul Beiuș (Dumitru în parohia Vărășeni, Florin la Ceica, iar Gheorghe la Rieni), părintele a rămas un împătimit slujitor al sfântului altar din cele trei parohii.
Și Dumitru (tatăl) are tot trei copii, toți băieți. Dumitru-Victor este de-acum preot, Ilie-Octavian a absolvit o facultate, iar la sesiunea din iulie, a intat cu 10 la Facultatea de Teologie a Universității din Oradea. Darius, mezinul familiei, poate se gândește să urmeze și el teologia...
„Și în România este grădina Maicii Domnului...”
Din cuvântul de învățătură rostit de presfințitul episcop Sofronie la sfârșitul Liturghiei de duminică, aveam să aflăm că „și în România este grădina Maicii Domnului”.
„Se spune că Maica Domnului s-a arătat unor pustnici care voiau să plece la Muntele Athos. Sfânta Fecioară i-a îndemnat să nu plece, spunându-le că și aici, în România, este grădina Maicii Domnului...”. Preasfinția sa a ținut să sublinieze faptul că se vede acest lucru (că România este grădina Maicii Domnului), pentru că nu există zonă importantă din țara noastră unde să nu existe măcar o biserică sau mănăstire care să nu aibă hramul „Adormirea Maicii Domnului”; în Oradea poartă acest hram Catedrala cu Lună, dar și Mănăstirea Sfintei Cruci, iar în județ, mănăstirea de la Izbuc, unde, în fiecare an, pe 15 august, vin sute, mii de pelerini la prăznuirea hramului, precum la Nicula (în județul Cluj).
Presfințitul Sofonie a dorit apoi să precizeze faptul că Maica Domnului este, în egală măsură, ocrotitoarea orașului nostru, a României și a marinarilor – „Steaua mării”.
La cel de-al treilea praznic împărătesc al anului, orădenii au venit la Catedrala cu Lună a Oradiei să o fericească și să o laude pe Maica Sfântă la încheierea călătoriei sale pământești, ținută în brațe și purtată în suflet de însuși creatorul Iisus Hristos, mântuitorul și Dumnezeul nostru („Maică Sfântă, pentru noi, roagă-Te”, vorba cântecului și a preasfințitului episcop).
La sfârșitul evenimentului, preasfinția sa a înmânat o diplomă de merit dlui Octavian Popovici (membru al corului Catedralei cu Lună), la împlinirea vârstei de 80 de ani. Se spune că fidelul cântăreț cântă în acest cor de 50 de ani. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 aprilie 2020