Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Precizări cu privire la situația Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea

Încep operațiunile ... pe „frontul de vest”

Precizări cu privire la situația Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea

În cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul Biro Rozalia a prezentat situația creată la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, ca urmare a faptului că imobilul în care unitatea școlară își desfășura activitatea a fost retrocedată Episcopiei Romano - Catolice Oradea.

În urma unei înțelegeri între Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică, clădirea retrocedată a fost dată în folosință gratuită pe o perioadă de zece ani, pentru a beneficia de o finanțare de reabilitare a clădirii în valoare de 790 de milioane lei. În luna decembrie, reprezentanții ministerului de resort au constatat că condițiile prin care s-a câștigat această finanțare nu au fost îndeplinite, întrucât liceul Sf. Ladislau (Szent Laszlo), solicitantul finanțării, nu își desfășoară activitatea în această clădire. Din acest motiv, comisia de evaluare a propus revocarea contractului de finanțare. Primăria Oradea a contestat această decizie, argumentând că a început procedura, prin mutarea a patru clase de la liceul Sf. Ladislau în clădirea Colegiului Economic „Partenie Cosma”. Primăria Oradea va contesta și în contencios administrativ refuzul ministerului în ceea ce privește finanțarea reabilitării clădirii.
În aceste condiții, proprietarul clădirii, Episcopia Romano-Catolică a înștiințat Primăria Oradea că, având în vedere faptul că finanțarea este sub semnul întrebării, nu dorește prelungirea acestui contract și nici prelungirea contractului de închiriere, care a expirat în 26 iunie 2010, solicitând eliberarea clădirii până în 31 august 2010.
Primăria Oradea, împreună cu Inspectoratul Școlar Bihor consideră că soluția cea mai acceptabilă din punct de vedere al infrastructurii și al cadrelor didactice este mutarea Colegiului în două locații pe Calea Clujului.
Astfel, începând de azi (17 august 2010 – n.n.), Colegiul Economic „Partenie Cosma” va fi mutat pe strada Clujului nr. 66, în locul Școlii cu clasele I-VIII „Alexandru Roman” (20 de săli de clasă) respectiv pe Clujului nr. 106 (12 săli de clasă). Pe Clujului nr. 106 vor funcționa cele două unități de învățământ - Colegiul Economic „Partenie Cosma” și școala „Alexandru Roman”, cu nouă clase.
Totodată, Colegiul Economic „Partenie Cosma” va lăsa patru clase în fostul imobil.
Primăria municipiului Oradea asigură prin Administrația Imobiliară Oradea mijloacele necesare mutării unităților de învățământ, precum și lucrările de igienizare și intervențiile urgente de reabilitare la clădirile respective. (Biroul de presă al primăriei)

Trimite email

sâmbătă, 19 octombrie 2019