Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Concursul de proiecte pentru tineret

Proiecte finanțate (prin)

Concursul de proiecte pentru tineret

Direcția Județeană pentru Tineret Bihor a organizat, în 26 iunie, Concursul local de proiecte pentru tineret, la care au putut participa structuri asociative de și pentru tineret din județul Bihor (asociații, persoane juridice de drept privat, și fără scop patrimonial, care funcționează în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005).

 E vorba de o paletă largă de proiecte care vizează activități care implică sau se adresează unui număr cât mai mare de tineri, cum ar fi: concursuri, tabere, festivaluri, cinemateci (videoteci), campanii, caravane, expoziții, târguri, editări, tipărituri, multiplicări, inscripționări, pagini WEB, stagii sau cursuri, seminarii, simpozioane, mese rotunde, conferințe, centre de resurse, bănci de date, biblioteci electronice, conferințe de presă, evenimente, întâlniri de lucru la nivel național (sau internațional), schimburi internaționale de tineret, manifestări sportive și turistice, cluburi de tineret …
Pentru trimestrele III și IV de derulare a proiectelor au obținut finanțare: AIESEC Oradea (pentru proiectul Entrepreneurship Summer Camp, din 16 – 25 iulie, de la Munteni, comuna Bulz, finanțat cu 909 RON), Uniunea Studenților Maghiari din Bihor (pentru Tabăra de atelier, organizată la Oradea și Bratca, în perioada 9 august - 17 septembrie, finanțată cu 1911 RON), Asociația „Gata oricând” (pentru proiectul Educația nonformală și formarea tinerilor din mediul rural, organizat în perioada 1 sept. – 30 oct. 2007, la Remetea, și finanțat cu 1.560 RON), și Consiliul Asociațiilor Liceenilor Maghiari din Bihor (pentru Tabăra meșterilor populari, ediția a III-a, organizată în perioada 16 iulie - 5 august, la Sânicolau de Munte, și finanțată cu 1.320 RON).
Proiecte finanțate în cadrul concursului național
Alte cinci proiecte au primit finanțare în cadrul concursului național al Autorității Naționale pentru Tineret. Tabăra de voluntariat din Parcul Natural Apuseni, ediția a II-a, organizată de Asociația „Gata Oricând”, în perioada 1 iulie - 15 august 2007 (finanțată cu 5.250 RON);  „Activator” - campanii pentru participarea activă a tinerilor la viața comunității, organizate de Asociația pentru Consultanță și Training ACT, în perioada 2 iulie - 15 noiembrie 2007 (14.460 RON);  Șansa integrării europene: promovarea economică a mediului rural prin participare civică și voluntariat a tinerilor, proiect propus de Asociația Tinerilor Maghiari din Provincie, în perioada 16 iulie - 31octombrie 2007 (finanțat cu 7.000 RON); Program de sprijinire a tinerilor gazetari, propus de Asociația Tinerilor Maghiari din Oradea, în perioada 10 septembrie – 22 octombrie 2007 (finanțat cu 9.268 RON); Universitatea Liberă de Vară pentru consiliile de elevi, un proiect al Consiliului Asociațiilor Liceenilor Maghiari, care se va derula între 15 august și 20 septembrie 2007, finanțat cu 9.000 RON.
Informațiile ne-au fost furnizate de Daniela Băltățescu, consilier al Direcției Județene pentru Tineret  Bihor. (Ov. D.)

Trimite email

luni, 1 martie 2021

Poza zilei

Felicitări de 1 Martie!

Bucurii și felicitări de 1 Martie!
Artiștii... tot artiști, indiferent de situație!