Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Expoziție IT, cu vânzare, la Diosig

Duminică,

Expoziție IT, cu vânzare, la Diosig

Cătălin Rus, administrator al S.C. Diosoft S.R.L., Diosig, a organizat, duminică (22 august 2010), la Căminul Cultural din Diosig, prima ediție a Expoziției IT, cu vânzare.

„Prima parte a manifestării, s-a consumat sâmbătă, când am organizat pentru tinerii și copiii din localitate concurs de jocuri pe calculator. Acțiunea s-a bucurat de un succes nesperat, jucătorilor nu le mai venea să plece acasă. Jocurile au început la ora 14 și s-au încheiat dimineața, în jurul orei 5.00. De fapt, de la aceste jocuri pe calculator, ne-a venit ideea organizării unei expoziții IT, cu vânzare. La următoarea ediție, dorim să oferim și un atelier IT gratuit pentru localnici”, ne-a declarat Cătălin Rus - organizatorul manifestării.
Marele premiu – o placă video
Câștigătorii celor două jocuri lansate în concurs au fost premiați cu componente (placă video, tastatură, căști audio, dar și cameră web). Premiul cel mare (o placă video) a fost câștigat de Petru Cionca; pe locurile II și III, s-au situat Szucs Gabor și Sergiu Pontoș. La cel de-al doilea joc, pe podium au urcat: Gabriel Costea (premiul I), Călin Borzan (II) și Adrian Damian (III).
Tehnica de mâine, la prețurile de ieri!
Prima ediție a expoziției IT a fost mai mult o tatonare a terenului. Neștiind ce impact va avea, Cătălin nu a lansat public invitația la Expo. S-a rezumat să o facă doar în cercul de prieteni, iar vestea s-a propagat din aproape în aproape, ajungând totuși până la Oradea. Adi Serac și Iulian Dudaș (de la Trustline – magazin PC Line din Oradea) și-au expus: componente calculator, monitoare, camere de supraveghere, periferice și softuri antivirus. Călin Mateaș - director general și Cristian Verșan – director IT (la S.C. Mateas Computers S.R.L. Oradea, P-ța Devei nr. 1 Oradea, tel. 0259/425.112, 0757/026.581; http://www.mcro.ro) s-au prezentat cu calculatoare de ultimă generație, sub sloganul „Tehnica de mâine, la prețurile de ieri”; calculator All-in-one și Netbook (laptop), tehnologie LED, la prețuri de importator (cu vânzare și în rate, livrare la domiciliu și garanție doi ani).
Romtelecom Clicknet îți reduce prețul la net
Acum toată lumea poate avea internet broadband cu doar 3,6 euro/lună cu TVA. Tu îți alegi distracția, noi o facem posibilă... sunt cele trei sloganuri cu care au ieșit în față Loboncz Vasile și Nagy Maria,  reprezentanții Romtelecom; Vasile mai are o vorbă: „Profită la maximum de conexiunea Wi-Fi și consola Wii. Joacă-te și comunică online cu prietenii tăi de pretutindeni!”
Reprezentanții S.C. „Market” S.R.L. Oradea și „Diosoft” au prezentat „marfă” pentru demonstrații, dorind să implementeze ideea de a te juca pe consolă (joc în doi), chiar dacă jocurile sunt scumpe. „Nu știam nimic despre consolă, doar ce am aflat de la TV, dar acum ni s-a oferit șansa unică de a ne juca pe consolă”, recunoaște Ady.
„Sunt prea scumpe să le comercializăm; le-am adus doar pentru demonstrație și distracție, ține să precizeze Cătălin Rus.
La această primă ediție a expoziției, lumea a văzut, a cerut sfaturi și a făcut comenzi, iar la următoarea, care va fi programată, ca și acum, tot în weekendul dinaintea „Zilelor Diosigului”, dorim să oferim localnicilor și un atelier IT gratuit pentru consultanță și reparații”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziție IT, cu vânzare, la Diosig.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022