Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnirea ministrului Cristian Adomniței cu liderii federațiilor sindicale din educație

Clasa 0

Întâlnirea ministrului Cristian Adomniței cu liderii federațiilor sindicale din educație

01.08.2007
Ministrul educației, cercetării și tineretului Cristian Adomniței s-a întâlnit astăzi, 1 august 2007, cu liderii celor patru federații sindicale din educație. Discuțiile s-au axat pe structura învățământului preuniversitar care se va regăsi în proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar.

 

Potrivit ministrului Cristian Adomniței, educația timpurie a copiilor trebuie să dureze de la 3 la 6 ani in cadrul grădinițelor, iar MECT își asumă rolul de a crea premisele unei educații timpurii de calitate. Cristian Adomniței și liderii de sindicat au ajuns la un acord în ceea ce privește introducerea în structura învățământului preuniversitar a unei clase pregătitoare- clasa 0.
Astfel, învățământul obligatoriu de 10 clase va începe de la vârsta de 6 ani cu clasa pregătitoare 0 și va fi structurat pe două cicluri: primul ciclu va fi de la clasa 0 la clasa a IV-a iar cel de-al doilea de la clasa a V-a la clasa a IX-a.
De asemenea, s-a ajuns la consens în ceea ce privește generalizarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a, a VIII-a și a IX-a. Semestrial, elevii vor susține teză la limba și literatura română, matematică și alternativ la una dintre disciplinele istorie, geografie și limbă străină.
Media finală a celor 18 teze susținute în cei trei ani va sta la baza eliberării unui certificat de absolvire a învățământului obligatoriu de 10 clase.
Un alt subiect important luat în discuție a fost procedura de admitere la liceu. Astfel, admiterea se va realiza în două etape, un aspect important fiind posibilitatea liceelor de a organiza examen de admitere.
În prima etapă, admiterea se va realiza pe baza mediei obținute între nota de la examen și media notelor de la tezele cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a și a IX-a. Cea de a doua etapă constă în repartizarea computerizată a elevilor care nu au obținut un loc la liceu în prima etapă. Repartizare computerizată se va realiza pe baza mediei de la tezele cu subiect unic și în funcție de opțiunile elevilor și va urmări completarea locurilor de la liceu rămase libere după prima etapă de admitere.
Ministrul Cristian Adomniței și-a exprimat dorința de revigorare a învățământului liceal astfel încât acesta să devină atractiv pentru un număr cât mai mare de elevi. „Un principiu al noii legi a învățământului preuniversitar este ca învățământul liceal să devină generalizat și gratuit. Dorim ca până în 2010 să atingem procentul asumat cu Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de absolvenți de liceu și anume 85% dintre tineri să aibă bacalaureatul", a declarat ministrul Cristian Adomniței.
În perioada următoare vor avea loc și alte discuții între ministrul Cristian Adomniței si reprezentanții federațiilor sindicale având ca subiect pachetul legislativ privind educația.
BIROUL DE PRESĂ


 

 

 

Trimite email

vineri, 7 august 2020