Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Din nou, filme de scurt metraj la cinema Libertatea

Festivalul de filme BuSho, prima dată în Oradea și în România

Din nou, filme de scurt metraj la cinema Libertatea

Festivalul internațional de filme de scurt metraj BuSho, eveniment cinematografic de prestigiu deja în Ungaria, va fi organizat și la Oradea între 1 și 3 septembrie, în fiecare zi, între orele 18 și 23.

Dintre cele 500 de creații aplicate la concurs, au fost alese 85. Pe lângă acestea, vor mai fi proiectate selecții din diferite festivaluri internaționale prezentate la BuSho. Proiecțiile se vor ține la cinematograful Libertatea de către organizatorul festivalului, asociația Metrion. Intrarea este liberă.
 Ideea Festivalului internațional de filme de scurt metraj BuSho (Budapest Short) s-a născut în toamna anului 2004 și peste un an s-a și organizat prima ediție. În prima fază, acest festival a dorit să ofere soluția optimă, și pe o arenă internațională în capitala maghiară, acelor debutanți care erau tot mai activi și interesați de filmele de scurt metraj din aceea perioadă. Festivalul începe în fiecare an la data de 31 august și anul acesta a fost organizat pentru a șasea oară. Anul acesta au fost trei categorii (ficțiune, animație și experimental) și au fost prezentate mai mult de 500 de aplicații din 53 de țări.
Primul juriu, format din Mag István, Gergely Zoltán, Rimóczi László și Patrovits Tamás, a ales 85 de filme pentru concurs și acestea au fost proiectate în 15 locuri diferite. Programul concursului cuprinde și 15 filme maghiare. De pe scena internațională vor fi proiectate creații cunoscute precum: „Istoria zborului”, de Kenyeres Bálint, „Log Jam-ul” lui Alexei Alexeev și „Proxeneții”, de Géczy Dávid, creații care au divizat foarte mult audiența maghiară.
În afară de aceste creații selectate pentru concurs se vor putea viziona filmele cele mai apreciate la festivalurile internaționale de filme de scurt metraj precum: Brest, Brno16, CologneOFF, Shqip și Nachalo, respectiv proiecțiile de la workshop-uri de filme, precum: életREklám, GomBuSho, Polifilm și nu numai atât. Paleta creațiilor proiectate va fi îmbogățită și cu rezultatele concursului pentru studenți Kodak și BuSho Vivaz, care a debutat anul acesta.
Festivalul BuSho, care are ceremonia de deschidere pe 1 septembrie, la ora 18,  este organizat pentru prima oară în Oradea și în România. Pe timpul festivalului, publicul interesat poate viziona 15 ore de filme. Decernarea premiilor la concursul BuSho va avea loc în 4 septembrie, la Budapesta. Tot aici se va înmâna și premiul oferit de asociația Metrion din Oradea pentru filmul votat ca cel mai bun de către asociație. (A. M.)

Trimite email

joi, 27 iunie 2019