Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Cel mai bun prieten”

Diferiți…, dar împreună

„Cel mai bun prieten”

Toți suntem diferiți, dar, în același timp, egali. Diversitatea este mirodenia care ne încântă viața în relațiile pe care le stabilim cu ceilalți. A fi altfel și a vorbi altă limbă nu fac din noi decât un rezervor inepuizabil de experiențe noi și diferite.

Împărtășindu-le nu se realizează decât o îmbunătățire a culturii pe care o simțim a noastră și a unui spațiu pe care îl simțim al nostru. Capacitatea de a primi și a dărui trebuie împărtășită de la cea mai fragedă vârstă pentru a putea ajunge la realizarea scopului dorit, și anume la conceptul de cultură universală în care fiecare să-și regăsească specificul național și să se bucure de acesta fără teama de a fi judecat sau ignorat.
 Acestea au fost premisele de la care au pornit cadrele didactice de la Școala cu clasele I-IV din Săbolciu (șosea) și Grădinița din Săbolciu în realizarea proiectului intercultural „Diferiți..., dar împreună”. Proiectul, coordonat de dl înv. Negrău Florian Adrian și realizat în colaborare cu dnele educatoare Ruzsa Natalia, Iovan Sanda și Sotoc Simona, a vizat o mai bună cunoaștere și apropiere între copiii romi și români din cele două unități școlare. Activitățile s-au derulat pe parcursul lunilor februarie-1 iunie 2010 și au constat în discuții despre datini și obiceiuri ale celor două etnii, prezentarea portului tradițional specific, realizarea de expoziții comune cu lucrări ale copiilor de 1,8 Martie și de Paște, iar finalizarea proiectului s-a realizat pe data de 1 Iunie.
De ziua tuturor copiilor, toți partenerii s-au reunit și au desfășurat activități deosebit de interesant și distractive: au desenat împreună, au cântat, au dansat, s-au întrecut în jocuri pe placul tuturor, „Cursa măgărușului”, „Balonul buclucaș”, „Scaunele muzicale”… Surpriza dulce a zilei a fost tortul pregătit de câteva mămici care au asistat cu plăcere la activitățile zilei.
Bucuria și entuziasmul s-au putut citi pe chipul fiecărui copil, fie el român sau rom, preșcolar sau școlar în momentul înmânării diplomelor „Cel mai bun prieten”.
Proiectul a fost binevenit în contextul în care începând de anul viitor școlar, copiii romi de la Școala cu clasele I-IV din Săbolciu (șosea) vor fi integrați în clasele primare din Săbolciu. (Elena N.)

Trimite email

miercuri, 21 august 2019