Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Instituțiile publice vor colecta selectiv hârtie, plastic, sticlă…

Dacă e obligatoriu... cu plăcere!

Instituțiile publice vor colecta selectiv hârtie, plastic, sticlă…

Miercuri (8 septembrie 2010), a început campania de implementare a colectării selective în instituțiile statului. Instituțiile publice românești, care până acum nu au colectat selectiv deseurile, sunt obligate să o facă de-acum încolo, în baza Legii 132/2010, intrată în vigoare la data de 6 august 2010.

,,Colectarea selectivă obligatorie este un pas înainte în asumarea unui comportament responsabil față de resursele naturale. Legea privind colectarea selectivă va obliga toți cei 1.300.000 de funcționari din instituțiile publice să colecteze selectiv hârtia, plasticul, sticla și aluminiul pentru a fi revalorificate”, a declarat Sulfina Barbu, președintele Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților.
În vederea aplicării Legii 132/2010, Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților și asociația Green Revolution au lansat campania de implementare a colectării selective în instituțiile statului. Acestea sunt sprijinite de Garda Națională de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje S.A. și asociația Green Area.
Campania, intitulată ,,Legea 132/2010 – Instituțiile publice colectează selectiv”, debutează cu un proiect pilot de promovare a colectării selective în rândul angajaților din șase instituții publice, și va dura până la sfârșitul lunii noiembrie.
Din două în două săptămâni, reprezentanți ai instituțiilor organizatoare vor aduce colectarea selectivă în șase instituții ale statului (printre acestea se numără Ministerul Mediului, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.
Organizatorii sprijină implementarea legii prin realizarea următoarelor materiale: ghid de implementare a Legii 132/2010, plan de măsuri necesare în implementarea legii, text mailing pentru angajații instituției, materiale de promovare a colectării selective în interiorul instituției (afișe, flyere), program online special pentru a facilita raportarea de deșeuri colectate selectiv.
Proiectul a fost prezentat azi (joi, 9 septembrie), la sediul Gărzii Naționale de Mediu, în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat doamna Sulfina Barbu, președintele Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, domnul Silvian Ionescu, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, domnul Iosif Nagy, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, doamna Raluca Fișer, președintele asociației Green Revolution și domnul Sorin Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje S.A.
Legea 132/2010 reglementează colectarea selectivă a deseurilor de hârtie, carton, metal, plastic și sticlă în instituțiile publice, prin stabilirea modului de organizare și operaționalizare a colectării selective.
Respectiva lege are ca obiectiv creșterea gradului de reciclare și valorificare a deșeurilor, precum și creșterea gradului de informare și conștientizare a funcționarilor publici, a angajaților din instituțiile publice și a cetățenilor, cu privire la avantajele colectării selective și reciclării deseurilor.
Legea 132/2010 este și o măsură de sprijinire a aplicării în România a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deșeurile, care prevede ca statele membre să își organizeze sisteme de colectare selectivă a deșeurilor, obiectivul fiind atingerea țintei de minimum 50% reciclare a deșeurilor, fixată statelor membre până în 2020.
Legea 132/2010 privind obligativitatea colectării selective a deșeurilor în instituțiile publice a fost adoptată de Parlamentul României, publicată în Monitorul Oficial, nr. 461/6 iulie 2010 și a intrat în vigoare la data de 6 august 2010. (Loredana Þîrț)

Trimite email

luni, 3 august 2020