Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii de clasa a X-a pot opta pentru calificare de nivelul II

La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea

Elevii de clasa a X-a pot opta pentru calificare de nivelul II

Elevii de clasa a X-a pot să opteze pentru calificare de nivelul II, făcând șase luni practică după absolvire (pentru ospătar, bucătar, cofetar, coafor-frizer sau mecanic auto).

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (cel mai mare liceu din Oradea) pornește la drum în noul an școlar cu 60 de clase, peste 1.830 de elevi și 103 posturi didactice. Toate sălile și grupurile sanitare au fost igienizate, cantina și internatul (cu 200 de locuri), dar și școala dețin autorizații de funcționare, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
Cele nouă clase de a IX-a au profiluri de economic, calculatoare, turism, protecția mediului și alimentație publică. Celelalte 30 de clase de liceu, învățământ de zi cuprind elevii din a X-a, a XI-a, a XII-a și a XIII-a (3); plus cinci clase de-a XI-a (zi), an de completare, încă două (an de completare) la seral, 12 de liceu seral și încă două cu frecvență redusă (care merg în lichidare) – în total 60 de clase.
Două proiecte internaționale în derulare și încă un proiect Leonardo (cu șapte țări)
În ultimii ani, conducerea colegiului a pus mare preț pe proiectele internaționale cu finanțare și deschidere europeană, care aduc școlii multe avantaje (culturale, instructiv-educative și faimă internațională). Până la sfârșitul anului va continua proiectul „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, în parteneriat cu „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria).
„Două țări, un scop, succes comun!”
Potrivit sloganului programului: „Două țări, un scop, succes comun”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și “Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu și-au propus: reformarea gastronomiei, cu păstrarea caracterul tradițional.
Activitățile proiectului sunt coordonate de un colectiv de profesori de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, alcătuit din: Nógrádi Márta, Erdei Georgeta, Filimon Ruben, Kusnyer Vasile, Nagy Aurelia, Radu Florica, Pop Teodora și Catona Valeria, iar în derularea proiectului sunt antrenați circa 250 de elevi în scopul formării unei viziuni corecte asupra problemei alimentației sănătoase și a rolului jucat de aceasta în asigurarea unei vieți calitativ superioare.
Cel de-al doilea proiect aflat în derulare (până la sfârșitul anului) este proiectul Comenius M.E.T.E.R. -  TIME AND LONGITUDE. Cea de-a treia întâlnire de proiect s-a desfășurat la Oradea, în perioada 4 - 8 mai 2010, având ca temă „Timpul și longitudinea”, o temă care a permis o abordare interdisciplinară (fizică, astronomie, geografie, istorie, filosofie și matematică). La reuniune au onorat toți liderii de proiect ai țărilor partenere: dna Leonarda Fuccili, de la școala G.G.Belli din Roma, dl Philippe Jeanjacquot de la liceul Charlie Chaplin din Lyon (coordonator internațional al proiectului), dl Bernard Todd, de la școala King Edward VI din Birmingham, dna Anna Tzima, de la liceul franco-elen d’Agia Paraskevi din Atena, dna Ingrid van der Wal, ca reprezentant al OSB din Amsterdam. Gazdele au fost reprezentate de directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon și dna prof. Nicoleta Pazmany - coordonator de proiect; din partea Inspectoratului Școlar au participat
 Ilie Crăciun – inspector general adjunct și prof. ing. Florian Mieluț – inspector de specialitate.
Prima întâlnire – la Utrech (Olanda)
De-acum, a apărut la orizont un alt proiect internațional, un proiect Leonardo, aprobat, care va fi lansat în septembrie; un proiect de 300 de euro (din care 260 de euro sunt bani de la Uniunea Europeană). Este un proiect de mediu, intitulat „Learning for living: innovation in carreer  education”, care urmărește stoparea abandonului școlar, prin implicare în activități practice de protecție a mediului... La proiect participă șapte țări, iar prima întâlnire va avea loc la Utrech, în Olanda. (Ovidiu DAN)

Trimite email

marţi, 11 august 2020