Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educatoarele s-au consfătuit, luni, la „Ady Endre”

Consfătuirile cadrelor didactice

Educatoarele s-au consfătuit, luni, la „Ady Endre”

Educatoarele din municipiul Oradea s-au consfătuit, luni (20 septembrie 2010), la sala festivă a Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

Pentru pregătirea și prezentarea materialelor de pe agenda reuniunii, inspectorul de specialitate, prof. Aurelia Bodea, a apelat la directorii a trei grădinițe: Maria Nan (directorul Grădiniței nr. 52), Viorica Indrea (Gr. nr. 42 - „Maria”) și Georgeta Bara (Gr. nr. 47).
În deschidere, dna inspector a prezentat analiza activității pe anul școlar 2009-2010, privită din perspectiva noului curriculum și a realizării dezideratelor acestuia: diversificarea strategiilor de predare, învățare, evaluare (cu accent pe activitățile integrate, învățarea prin descoperire, cooperare, promovarea unei educații incluzive, metode activ-participative și jocul ca acțiune fundamentală a copilului), mediul educațional, rolul familiei și valorizarea domeniilor de dezvoltare globală a copilului. Monitorizând activitatea derulată, au fost identificate punctele tari: *abordarea noului curriculum a fost prioritatea anului școlar *documentele școlare au fost riguros întocmite *grădinițele și-au elaborat CDS-ul în manieră atractivă *unitățile dispun de material curricular (plan de învățământ, ghid, metodici, programe, truse și materiale pentru jocuri), de materiale și mijloace moderne, de auxiliare didactice avizate de MECTS *derularea unor activități curriculare și extracurriculare atractive, variate, cu impact pozitiv în comunitate *participări la proiecte educaționale, concursuri naționale și internaționale, județene și locale *dezvoltarea unor parteneriate eficiente *încadrare cu personal didactic calificat *interes crescut al cadrelor didactice pentru propria formare *personal didactic și nedidactic bine format pentru servicii sociale; punctele slabe: mentalitatea reticentă a unor cadre didactice privind reforma învățământului și aplicarea noului curriculum, slabă preocupare pentru cunoașterea și aplicarea metodelor noi, insuficiente strategii didactice moderne, cu învățare centrată pe copil, inconsecvență în muncă și punctualitate la unele cadre didactice...; oportunități: diversitatea de oferte de la edituri, folosirea auxiliarelor didactice cu mult discernământ, creșterea nivelului de performanță a pregătirii curriculare a copilului, creșterea calității resursei umane angajate în grădiniță, educația timpurie, o nouă alternativă educațională, implementarea metodelor moderne, dezvoltarea unor proiecte internaționale, promovarea grădiniței în comunitate, atragerea și implicarea părinților în activitățile grădiniței, dezvoltarea unor relații de parteneriat care să susțină buna derulare a activității, gestionarea eficientă a resurselor materiale și financiare; amenințări: rutina instalată la unele cadre didactice, dezinteres pentru cursurile de perfecționare datorită taxelor mari, auxiliare didactice scumpe, tendința de migrare a personalului din învățământ spre alte domenii de activitate, mobilitatea copiilor și reducerea frecvenței acestora, datorate crizei economice, resurse financiare reduse pentru stimularea cadrelor didactice care obțin performanțe, scăderea populației preșcolare, lipsa de proiecte în vederea atragerii de resurse extrabugetare; bune practici la nivelul județului: concursuri (Micii campioni, Cupa „Maria”, Fantezie în pași de dans, Fantezii de iarnă, Coșul toamnei, Floare de lotus), festivaluri (La izvor de folclor, Împreună în Europa), simpozion național „Excelența sa, educatoarea”, târgul grădinițelor, sesiuni de comunicări (Educarea inteligenței emoționale și sociale - nov. 2010, Dincolo de curriculum – mai 2010); concluzii: Identificăm multiple preocupări ale educatoarelor pentru stimularea potențialului creativ și cognitiv al copiilor prin utilizarea unei palete largi de metode, mijloace și forme de individualizare a activității; educatoarele din Bihor s-au implicat în elaborarea unor materiale-suport pentru implementarea noului curriculum (Condica educatoarei, Caietul de lucru „Filip și cheia fermecată”, Caiet de educație sanitară „Cinci pași pentru sănătate”...); se observă o bună pregătire și implementare a unor instrumente ale educației multiculturale, incluzive; valorificând experiența acumulată, am realizat o abordare interdisciplinară, atât la nivel teoretic, metodologic, cât și la nivel practic; au fost puse în aplicare strategii alternative în care a primat învățarea de tip integrat...
Consfătuirea națională
În cadrul consfătuirii naționale a inspectorilor școlari de specialitate (desfășurate în 6-8 septembrie 2010, la Bușteni), au fost prezentate: diagnoza procesului educațional pe anul școlar 2009-2010; analiza activității de predare-învățare curriculum aplicate, strategiile didactice și metodele de predare-învățare utilizate, instrumentele de evaluare utilizate și rezultatele preșcolarilor la evaluarea curentă – exemple de bună practică; priorități ale educației pentru anul școlar 2010-2011; toate au fost trecute în revistă de doamna director Maria Nan. Materialul despre activitățile integrate (considerate o prioritate) a fost prezentat (tot în power point) de doamna director Viorica Indrea, iar doamna director Georgeta Bara a abordat problema auxiliarelor didactice în învățământul preșcolar. În cea de-a doua intervenție a sa, dna Aurelia Bodea a făcut precizări pentru anul școlar 2010-2011 (referindu-se la activitatea didactică a educatoarei, caietul de evidență a activității cu copiii, portofoliul personal, portofoliile copiilor, planificarea anuală, evaluarea, mediul educațional: Calendarul naturii și Jurnalul gtrupei, programe și proiecte, noutăți); Editurile prezente în cadrul  expoziției organizate în hol au fost invitate să-și prezinte oferta... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Educatoarele s-au consfătuit, luni, la „Ady Endre”.

Trimite email
vineri, 4 iulie 2025, 04:15:48 Ora de vară a Europei de Est