Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”

Zilele municipiului Marghita s-au deschis, vineri (cu)

Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”

Prof. Maria Hurban (directorul Grădiniței nr. 2 din Marghita), prof. Mariana Ardelean și Daniela Rojan au pus la cale, vineri (24 septembrie 2010), prin intermediul centrului (CRED) Marghita, simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”, cu tema „Creativitatea dascălului în universul copilului”.

Reuniunea de vineri, desfășurată în sala de consiliu a Primăriei Marghita, a însemnat, așa după cum avea să remarce și primarul municipiului Marghita, ing. Dorel Talpoș, debutul Zilelor municipiului Marghita (manifestări programate a se desfășura sâmbătă și duminică).
Simpozionul moderat de prof. Maria Ivănescu și Maria Hurban a mai avut un distins invitat pe dl prof. Gheorghiță Lupău, directorul filialei Marghita a Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad care a apreciat actualitatea și generozitatea temei propuse, oferindu-și serviciile spre a sprijini cadrele didactice în demersul lor de a se perfecționa și chiar de a găzdui următoarea ediție a simpozionului.
„Curajul de a educa”
Sferele problematice supuse dezbaterilor prin intermediul acestei manifestări au vizat, așa după cum a subliniat organizatorul principal (dna prof. Maria Hurban): „promovarea creativității și originalității în demersul didactic, crearea unor oportunități prin intermediul cărora  cadrele didactice pot valorifica experiența didactică, sensibilizarea participanților la educație asupra exploatării potențialului creativ existent, conștientizarea importanței tuturor ariilor curriculare în dezvoltarea personalității copiilor, diseminarea aspectelor de bună practică legate de managementul educațional, realizarea unui schimb de idei, opinii, experiențe ale cadrelor didactice, accentuarea colaborării școală-familie-comunitate.
Astfel, se poate spune că „a sosit momentul să reamintim că pedagogia este mai mult artă decât știință, adică ea acceptă sfaturi și tehnici, dar nu se va conduce niciodată decât după exercițiul de fiecare zi care, în cazurile cele mai fericite, datorează enorm intuiției”, după cum scrie Fernando Savater în „Curajul de a educa”.
În catalogul și pe agenda simpozionului au fost înscrise 46 de lucrări, aparținând unor cadre didactice din Oradea, Marghita, Aleșd, Beiuș, Salonta, Suplacu de Barcău, Tinca, Almașu Mare, Săldăbagiu de Barcău, Petreu, Cheț, Ghenetea, Pocola... Pe mulți dintre ei am reușit să-i audiem (și să-i pozăm): prof. Maria Ivănescu, prezentând „Strategii de promovare a creativității prin proiecte de mediu”, prof. Cornelia Româneac și Dorina Ințe, Georgeta Druța și Gabriela Dume, Rodica Lezeu, Claudia Ghiurău și Florica Lascău, Adriana Creț și Nicoleta Cristea, Irina Curtui, Balla Silvia, Angela Popu și Mihaela Rațiu, Barbu Edit și Elisabeta Rend, Cornelia Borz, Florica Vesa, Aurelia Opriș, Viorica Dobran... care au oferit modele și bune practici de a lucra și a gândi în vederea promovării și dezvoltării creativității... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 decembrie 2021