Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”

Zilele municipiului Marghita s-au deschis, vineri (cu)

Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”

Prof. Maria Hurban (directorul Grădiniței nr. 2 din Marghita), prof. Mariana Ardelean și Daniela Rojan au pus la cale, vineri (24 septembrie 2010), prin intermediul centrului (CRED) Marghita, simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”, cu tema „Creativitatea dascălului în universul copilului”.

Reuniunea de vineri, desfășurată în sala de consiliu a Primăriei Marghita, a însemnat, așa după cum avea să remarce și primarul municipiului Marghita, ing. Dorel Talpoș, debutul Zilelor municipiului Marghita (manifestări programate a se desfășura sâmbătă și duminică).
Simpozionul moderat de prof. Maria Ivănescu și Maria Hurban a mai avut un distins invitat pe dl prof. Gheorghiță Lupău, directorul filialei Marghita a Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad care a apreciat actualitatea și generozitatea temei propuse, oferindu-și serviciile spre a sprijini cadrele didactice în demersul lor de a se perfecționa și chiar de a găzdui următoarea ediție a simpozionului.
„Curajul de a educa”
Sferele problematice supuse dezbaterilor prin intermediul acestei manifestări au vizat, așa după cum a subliniat organizatorul principal (dna prof. Maria Hurban): „promovarea creativității și originalității în demersul didactic, crearea unor oportunități prin intermediul cărora  cadrele didactice pot valorifica experiența didactică, sensibilizarea participanților la educație asupra exploatării potențialului creativ existent, conștientizarea importanței tuturor ariilor curriculare în dezvoltarea personalității copiilor, diseminarea aspectelor de bună practică legate de managementul educațional, realizarea unui schimb de idei, opinii, experiențe ale cadrelor didactice, accentuarea colaborării școală-familie-comunitate.
Astfel, se poate spune că „a sosit momentul să reamintim că pedagogia este mai mult artă decât știință, adică ea acceptă sfaturi și tehnici, dar nu se va conduce niciodată decât după exercițiul de fiecare zi care, în cazurile cele mai fericite, datorează enorm intuiției”, după cum scrie Fernando Savater în „Curajul de a educa”.
În catalogul și pe agenda simpozionului au fost înscrise 46 de lucrări, aparținând unor cadre didactice din Oradea, Marghita, Aleșd, Beiuș, Salonta, Suplacu de Barcău, Tinca, Almașu Mare, Săldăbagiu de Barcău, Petreu, Cheț, Ghenetea, Pocola... Pe mulți dintre ei am reușit să-i audiem (și să-i pozăm): prof. Maria Ivănescu, prezentând „Strategii de promovare a creativității prin proiecte de mediu”, prof. Cornelia Româneac și Dorina Ințe, Georgeta Druța și Gabriela Dume, Rodica Lezeu, Claudia Ghiurău și Florica Lascău, Adriana Creț și Nicoleta Cristea, Irina Curtui, Balla Silvia, Angela Popu și Mihaela Rațiu, Barbu Edit și Elisabeta Rend, Cornelia Borz, Florica Vesa, Aurelia Opriș, Viorica Dobran... care au oferit modele și bune practici de a lucra și a gândi în vederea promovării și dezvoltării creativității... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023